Nová registrace Zapomenuté heslo

Makadamové ořechy: Proč jsou nejdražší, jak chutnají a proč se stanou hvězdou vašeho srdce?

29. 10. 2025
Makadamové ořechy
Shutterstock

Makadamové ořechy si v gastronomickém světě vysloužily titul „král ořechů“. Jsou nejdražší, mají nejtvrdší skořápku a pyšní se nezaměnitelnou, sametově máslovou chutí. Odkud pochází, jak je využít a proč se jich rozhodně nebát?

Není ořech jako ořech – o tom, že mnoha ořechům (jako třeba kešu, para nebo arašídy) se tak ve skutečnosti jen říká a ve skutečnosti jimi vůbec nejsou, si šeptají i vrabci na střeše. Dnes se ale vydáme na cestu za ořechy tak opravdovými, že se jim přezdívá král ořechů. Proč si makadamy tohle přízvisko vysloužily a vy byste jich měli denně sníst aspoň hrst?

Proč jsou makadamy tak drahé?

Tyhle téměř dokonale kulaté ořechy jsou plody makadamovníku, stálezeleného stromu pocházejícího z Austrálie. Dnes se ale největší komerční produkce soustřeďuje na Havaji a v Jižní Africe, makadamovým stromům se ovšem dobří i na Novém Zélandu, v Keni a Indonésii. Cenu makadamů ovšem neurčuje jejich exotický původ, ale fakt, že makadamovníky jsou velmi náročné na pěstování. První sklizně se pěstitelé dočkají až zhruba 7 let po vysazení, větší výnosy přijdou až po u zhruba 10letých stromů. Když přičtete extrémně tvrdou skořápku, do které je těžké se dostat, je nasnadě, že cenovka bude vysoká.

Jak vypadají a chutnají makadamové ořechy?

Makadamové ořechy poznáte na první pohled: jsou totiž krásně kulaté. Vzhledem k tomu, jak špatně se do nich dostává i kvůli jejich tvrdosti, není divu, že se prodávají prakticky jen ve dvou variantách: buď už vyloupané, nebo ve skořápce, která je ovšem naříznutá: bez této vychytávky byste k jejich rozlousknutí potřebovali sadu nářadí a i tak by to nejspíš byl dost „porod“.

Důvodem, proč po nich svět šílí i přes všechny tyto obtíže, je jejich nádherně bohatá máslová chuť. Obsahují nejvíc tuku ze všech ořechů, což jim přidává na jemnosti. Pokud jejich vyváženou nasládlost chcete ještě zdůraznit, můžete je osolit nebo opražit – nebo rovnou oboje.

V čem jsou skvělé makadamové ořechy?

Jejich hodnota nespočívá jen ve skvělé chuti, ale i ve skvělých výživových hodnotách. Jak se totiž ukázalo, pravidelné obohacení stravy o tenhle kulatý poklad vede ke snížení cholesterolu a zdravější kardiovaskulární systém. Že jsou ale příliš tučné a určitě to po nich přiberete? Ale kdepak! Jednak jich určitě nemáte jíst půl kila denně, a jednak díky vhodnému složení obnsažených tuků jejich pravidelná konzumace v rozumném množství ke zvýšení váhy nevede – vědecky dokázáno.

Můžete je přidat do salátů nebo jíst jen tak. Jedna porce pak představuje přibližně 12 ořechů. Díky bohaté chuti se makadamové ořechy skvěle hodí do dezertů, zejména do koláčů a těsta na sušenky.

Jak na makadamové máslo?

Díky velkému podílu tuku jsou makadamové ořechy velmi vhodné k výrobě domácích ochucených či neochucených másel. Ořechy v podstatě stačí opražit a rozmixovat výkonným mixérem. Získáte tak výživnou pomazánku krémové konzistence, kterou můžete dál dochutit javorovým sirupem, kakaem a špetkou soli nebo třeba jen strouhaným kokosem. Ve sklenici v ledničce vám vydrží až několik týdnů.

Zdroj: Apetit, Svět plodů

Doporučujeme článek s videem

Jak upražit a oloupat ořechy? Většinu práce zastane teplo

Sdílet článek

Ořechy Ořechy a semínka Představení suroviny

Související články