Nová registrace Zapomenuté heslo

Není hrnek jako hrnek: Po jak velkém při pečení sáhnout, kolik váží ten hladké a ten hrubé mouky, i kolik je lžíce oleje a hrst ořechů

2. 7. 2025
Kolik je hrnek mléka a kolik hrnek mouky?
Shutterstock

V mnoha receptech se neuvádí přesná váha, ale hodnota udávaná např. jako lžička, lžíce nebo hrnek. Věděli jste ale, kolik taková lžička soli nebo koření váží? Převod na gramy a mililitry se vám může hodit třeba na chatě nebo na cestách, kde zrovna nemáte váhu po ruce, ale v receptu je uvedena. Pojďte to s námi rozlousknout.

Při vaření nebo pečení podle receptů můžete narazit na hodnoty jako hrnek, lžíce, lžička, špetka nebo hrst. Co když je ale v receptu uvedena gramáž a vy zrovna nemáte váhu či odměrku po ruce?

Hrnek mouky, cukru a mléka

Nyní se už můžete i bez váhy pustit do pečení bábovky, koláče nebo buchty, kde je uvedena klasická gramáž a vy po ruce nemáte váhu, jen hrnek. Důležité je zmínit, že na pečení si vždy vezměte klasickou velikost hrnku, která standardně pojme 250 ml vody

  • Hrnek mouky je třeba rozlišit na mouku hladkou, polohrubou a hrubou. Hrnek hrubé mouky pojme 170 g, hrnek polohrubé mouky 150 g a hrnek hladké 130 g.
  • Hrnek krupicového či krystalového cukru zpravidla váží okolo 220 g, hrnek moučkového cukru 200 g.
  • Hrnek mléka nebo vody měříme v mililitrech a činí 250 ml.

Lžíce oleje a vody

Není lžíce jako lžíce a v případě tekutin jde o hustotu dané látky. Olej má nižší hustotu než voda, proto platí, že:

  • Polévková lžíce váží zpravidla 15 g/ml vody a stejná lžíce rostlinného oleje váží přibližně 13,5 g.

Lžička cukru a lžička soli

Hádejte, co je těžší – cukr nebo sůl? Nebudeme vás dlouho napínat. Sůl je nejen nad zlato, jak praví známá česká pohádka, ale i nad cukr. U měřené na lžíce platí, že pokud není výslovně uvedeno jinak, tak nemá být zarovnaná, ani přehnaně vrchovatá. Prostě tak akorát, s malým kopečkem.

  • Zatímco čajová lžička cukru váží okolo 4-5 g, stejná lžička soli váží 5-6 g.

A co špetka nebo hrst?

Pokud je v jídle něčeho špetka, pak to tak většinou najdete popsáno i v receptu, jelikož se jedná o množství menší než 1 gram. Pro představu ale do našeho přehledu určitě patří.

  • Špetkou je myšleno množství sypké suroviny, jako například soli nebo koření, které lze uchopit dvěma prsty. Většinou se váha špetky pohybuje mezi 0,3–0,5 g. 
  • Hrst se většinou nepoužívá u drobných sypkých surovin jako je mouka nebo cukr, ale může se vám hodit orientační informace, kolik váží hrst ořechů (25–30 g) nebo hrst ovesných vloček (15–20 g)

Tip na závěr: Pokud hledáte rychlý převodník jednotek, můžete použít kalkulačku ConvertUnits.com, která vám práci usnadní.

Zdroje informací: Sportuj.cz, Baking Measurements Guide – King Arthur Baking Company, www.convertunits.com 

Sdílet článek

Jak na to Rychlé pečení Hrníčkové recepty

Související články