Nová registrace Zapomenuté heslo

Káva na lžičku: Neodolatelné kávové dezerty – od tiramisu přes affogato až po kávové variace tradičních zákusků

1. 2. 2025
Tiramisu
Pixbay

Káva – pro někoho ranní rituál, pro jiného životabudič. Ale co když se její bohatá a aromatická chuť přenese do sladkých dezertů? Výsledkem jsou lahůdky, které potěší nejen milovníky voňavého nápoje, ale i ty, kteří hledají nové chuťové zážitky. Pojďte se ponořit do světa kávových dezertů, které zaručeně musíte ochutnat.

Káva, nápoj s bohatou historií a nezaměnitelnou vůní, se stala inspirací pro řadu dezertů, které okouzlují svou chutí a lákavou elegancí. Od klasického italského tiramisu přes osvěžující affogato až po moderní variace kávových pochoutek – každý z těchto dezertů nabízí jedinečný zážitek, který potěší smysly a i chuťové buňky.

Kávové dezerty představují harmonické spojení intenzivní chuti kávy a sladkých tónů, které dohromady vytvářejí lahodné kulinářské zážitky. Tyto pochoutky jsou oblíbené po celém světě a nabízejí širokou škálu chutí a textur, od krémových až po křupavé, vždy s charakteristickou kávovou příchutí.

Stručná historie kávových dezertů

Káva se stala součástí lidské kultury již v 6. století, kdy ji podle prvních písemných záznamů poprvé ochutnali Etiopané. Pěstovat a konzumovat se ale začala až ve 13. století. v arabském světě. Postupem času se její obliba rozšířila do Evropy, kde se stala nejen oblíbeným nápojem, ale i ingrediencí v cukrářství. První evropské kavárny, které vznikaly v 17. století, podávaly kávu spolu s různými sladkostmi. V Evropě se káva stala součástí dezertů zejména v Itálii a Francii, kde vznikly některé z nejznámějších kávových pochoutek.

Tiramisu: Italská klasika

Ačkoli existuje několik teorií o vzniku tohoto ikonického italského dezertu, nejčastěji se uvádí, že byl poprvé připraven v 60. letech 20. století v restauraci Le Beccherie v Trevisu na severu Itálie. Název tiramisu v překladu znamená zvedni mě či rozvesel mě, což odkazuje na jeho povzbuzující účinky díky kombinaci kávy a kakaa. Tradiční receptura zahrnuje vrstvy piškotů namočených v silném espressu, které jsou prokládané krémem z mascarpone, žloutků a cukru. Nakonec je dezert posypaný kakaem.

Affogato: Italská elegance

    Pokud milujete kávu a chcete si připravit něco jednoduchého, rychlého a zároveň chutného, zkuste Affogato. Tento elegantní italský dezert spojuje horké a studené prvky. Jeho název lze přeložit jako utopený. Dezert se skládá z kopečku kvalitní vanilkové zmrzliny nebo gelata, který je „utopen“ v čerstvě připraveném espressu. Tato kombinace vytváří kontrast teplot a chutí, kde se sladkost zmrzliny mísí s hořkostí kávy. Italové Affogato často podávají jako sladkou tečku po večeři.

    Affogato

    < 20 min
    4.3(16x)
    Přečíst recept

    Mocca dort: Luxusní spojení kávy a čokolády

      Mocca či Mocha dort je luxusní dezert, který spojuje chutě čokolády a kávy. Tradičně se skládá z vrstev čokoládového piškotu proložených kávovým krémem nebo ganache. Název mocca odkazuje na jemenský přístav Mokka, odkud se v minulosti vyvážela káva s čokoládovými tóny. Tento dort je oblíbený pro svou bohatou chuť a elegantní vzhled, často zdobený čokoládovými ozdobami nebo kávovými zrny.

      Opera dort: Francouzské pokušení

      Opera dort je francouzský dezert skládající se z vrstev mandlového piškotu, kávového máslového krému a čokoládové ganache. Jeho název je inspirován pařížskou operou a jeho vrstvy mají připomínat stupně operního jeviště. Kdo dort vytvořil, není známo. První zmínky o této delikatese se objevují v roce 1899 ve francouzských novinách Le Gaulois. V roce 1903 tento dort představil na výstavě Culinaire v Paříži Louis Clichy, který se tak stal jedním z možných autorů dortu, ale ve hře jsou minimálně ještě další dvě jména.

      Dezerty s kávovou příchutí

      Základní recepty na některé dezerty kávu neobsahují, ale protože je tento nápoj velmi oblíbený, vznikly chuťové variace – a ta kávová nesměla chybět.

      • Kávové banánky: Tradiční český zákusek z odpalovaného těsta ve tvaru banánku je plněný kávovým krémem a politý čokoládovou polevou. Název získal podle svého tvaru a je oblíbenou součástí českých cukráren. Plnit je lze ale i vanilkovou či jinou náplní.
      • Kávová panna cotta: Panna cotta, což v překladu znamená vařená smetana, je tradiční italský dezert pocházející z oblasti Piemontu. V kávové verzi se do směsi smetany, cukru a želatiny přidává silné espresso nebo mletá káva. Výsledkem je hladký a krémový dezert s jemnou kávovou příchutí, často podávaný s karamelovou omáčkou nebo čokoládovými hoblinkami.
      • Kávový cheesecake: Cheesecake je dezert s bohatou historií sahající až do starověkého Řecka. V moderní době se stal populárním po celém světě, přičemž kávová varianta nabízí zajímavý chuťový twist. Kávový cheesecake kombinuje krémový sýr s přídavkem espressa nebo instantní kávy. Spodní vrstvu často tvoří sušenkový základ, který může být obohacen o kakaový prášek či instantní kávu.

      Zdroje informací: Apetit, seznamzpravydoritapositivkafista

      Doporučujeme článek s videem

      Jak na nejlepší tiramisu? Domácí cukrářské piškoty, nadýchaný krém z mascarpone a dobrá káva vám zaručí ovace všech hostů

      Sdílet článek

      Ledová káva Kávové dezerty Sladké pečení Italská kuchyně Francouzská cukrařina Káva Tiramisu Affogato Mocca dort Opera dort Dezerty Čokoláda Cheesecake Panna cotta

      Související články