
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
1. Kuře po baskicku
Pokud máte chuť na maso a jeho cena vám přijde neúměrně vysoká, zaměřte se na jeho levnější druhy. Tím mohou být kuřecí čtvrtky nebo pouze spodní část stehen (paličky).
- Pro tento recept klidně kupte celé kuře a rozdělte ho na menší kousky. Jestliže jste v tomto směru nováčci, přečtěte si článek Jak porcovat kuře, ve kterém vás povedeme krok za krokem.
- Chorizo klobásu můžete vynechat nebo nahradit jinou pikantní paprikovou klobáskou.

2. Špagety s nivovým pestem
„Pestré a lahodné bezmasé jídlo za pár korun i minut“ je skutečně výstižný popis tohoto receptu. Nejen že obsahuje pouze skromný výčet surovin, ale navíc jeho příprava vám nezabere déle jak půl hodiny. Navíc hotové pesto ze sýru s modrou plísní můžete propojit i s jinými těstovinami nebo gnocchi.
- Vlašské ořechy pokrmu dodají ten správný křup, ale pokud je zrovna nemáte, pro tentokrát je vynechejte.

3. Salát s quinoou, kukuřicí a ředkvičkami
Jestliže potřebujete pořádnou vzpruhu a dodat tělu patřičné množství živin, pak tento salát je skvělá volba. Nejen že obsahuje moře čerstvé zeleniny, ale také quinou. Ingredience jsou napočítané na 6 – 8 osob a pokud byste do něj potřebovali přidat nějakou sytící složku, hodí se vařená nebo konzervovaná luštěnina – čočka, cizrna, fazole.
- Quinoa je bezlepková, lehce stravitelná a slouží jako zdroj komplexních sacharidů a bílkovin.

4. Ředkvičková polévka
A protože na jaře není ředkviček nikdy dost, přidáváme ještě recept na ředkvičkovou polévku. Do té využijete nejen červené bulvičky, ale i mladé a neponičené lístky.
- Vyladit polévku můžete také pošírovaným vejcem a opečeným toastem. Uvidíte, že výsledkem budete mile překvapeni.

5. Frittata s jarní cibulkou a houbami
Potřebujete se rychle najíst, ale nestihli jste pořádný nákup? Pak vaječná frittata se žampiony a fetou je ideální volba. Navíc je neuvěřitelně variabilní a lze do ní přidat téměř cokoli: na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo jinou oblíbenou uzeninu, čerstvé i sušené bylinky (bazalku, pažitku, petrželku), čerstvá i sušená rajčata, olivy.
- Sýry do fritatty můžete volit též podle chuti a toho, co právě vaše lednice nabízí.

6. Desetiminutové tortellini
Lehké syté jídlo s vůní Itálie, tak by se jednou větou dal popsat tento recept. My do něj použili špenátové tortellini, ale v kombinaci s rajčátky, sýrem a petrželkou můžete vyzkoušet i těstoviny s jinou náplní.
- V seznamu surovin je parmazán, který patří mezi nákladnější suroviny. Ale jestli už nějakou dobu podle naší týdenní úsporné kuchařky vaříte, jistě máte kousek v lednici nebo ho už umíte nahradit veganským parmazánem (osmaženou strouhankou) případně jste si vyhlédli levnější tvrdý zrající sýr.

7. Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem
Pojďme využít rebarborovou sezónu a připravit z ní tuto naprosto luxusní žemlovku. Zpracujete do ní starší sladké kynuté pečivo, které vám zbylo třeba z víkendového pečení. Vše je zalité smetanovým krémem vonícím po vanilce.
- Místo pravého vanilkového lusku použijte vanilkový cukr (podle toho upravte množství cukru v receptu) nebo vanilkový extrakt. I ten si poměrně snadno můžete několik dní předem připravit sami doma.
- Jestliže milujete sladká hlavní jídla, pak tento recept rozhodně vyzkoušejte.

Zdroj informací: Apetit
Recepty
























