Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 27. díl: Neodolatelná frittata, ředkvičková polévka i jarní salát s quinoou

Frittata s jarní cibulkou a houbami
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Kuře po baskicku

Pokud máte chuť na maso a jeho cena vám přijde neúměrně vysoká, zaměřte se na jeho levnější druhy. Tím mohou být kuřecí čtvrtky nebo pouze spodní část stehen (paličky).

  • Pro tento recept klidně kupte celé kuře a rozdělte ho na menší kousky. Jestliže jste v tomto směru nováčci, přečtěte si článek Jak porcovat kuře, ve kterém vás povedeme krok za krokem.
  • Chorizo klobásu můžete vynechat nebo nahradit jinou pikantní paprikovou klobáskou.

Kuře po baskicku

Kuře po baskicku

< 90 min
3.9(62x)
Přečíst recept

2. Špagety s nivovým pestem

„Pestré a lahodné bezmasé jídlo za pár korun i minut“ je skutečně výstižný popis tohoto receptu. Nejen že obsahuje pouze skromný výčet surovin, ale navíc jeho příprava vám nezabere déle jak půl hodiny. Navíc hotové pesto ze sýru s modrou plísní můžete propojit i s jinými těstovinami nebo gnocchi.

  • Vlašské ořechy pokrmu dodají ten správný křup, ale pokud je zrovna nemáte, pro tentokrát je vynechejte.

Špagety s nivovým pestem

Špagety s nivovým pestem

< 30 min
4.2(40x)
Přečíst recept

3. Salát s quinoou, kukuřicí a ředkvičkami

Jestliže potřebujete pořádnou vzpruhu a dodat tělu patřičné množství živin, pak tento salát je skvělá volba. Nejen že obsahuje moře čerstvé zeleniny, ale také quinou. Ingredience jsou napočítané na 6 – 8 osob a pokud byste do něj potřebovali přidat nějakou sytící složku, hodí se vařená nebo konzervovaná luštěnina – čočka, cizrna, fazole.

  • Quinoa je bezlepková, lehce stravitelná a slouží jako zdroj komplexních sacharidů a bílkovin.

Salát s quinoou, kukuřicí a ředkvičkami

Salát s quinoou, kukuřicí a ředkvičkami

< 60 min
4.3(31x)
Přečíst recept

4. Ředkvičková polévka

A protože na jaře není ředkviček nikdy dost, přidáváme ještě recept na ředkvičkovou polévku. Do té využijete nejen červené bulvičky, ale i mladé a neponičené lístky.

  • Vyladit polévku můžete také pošírovaným vejcem a opečeným toastem. Uvidíte, že výsledkem budete mile překvapeni.

Ředkvičková polévka

Ředkvičková polévka

< 45 min
3.9(60x)
Přečíst recept

5. Frittata s jarní cibulkou a houbami

Potřebujete se rychle najíst, ale nestihli jste pořádný nákup? Pak vaječná frittata se žampiony a fetou je ideální volba. Navíc je neuvěřitelně variabilní a lze do ní přidat téměř cokoli: na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo jinou oblíbenou uzeninu, čerstvé i sušené bylinky (bazalku, pažitku, petrželku), čerstvá i sušená rajčata, olivy.

  • Sýry do fritatty můžete volit též podle chuti a toho, co právě vaše lednice nabízí.

Frittata s jarní cibulkou a houbami

Frittata s jarní cibulkou a houbami

< 30 min
4.1(14x)
Přečíst recept

6. Desetiminutové tortellini

Lehké syté jídlo s vůní Itálie, tak by se jednou větou dal popsat tento recept. My do něj použili špenátové tortellini, ale v kombinaci s rajčátky, sýrem a petrželkou můžete vyzkoušet i těstoviny s jinou náplní.

Desetiminutové tortellini

Desetiminutové tortellini

< 30 min
4.2(41x)
Přečíst recept

7. Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Pojďme využít rebarborovou sezónu a připravit z ní tuto naprosto luxusní žemlovku. Zpracujete do ní starší sladké kynuté pečivo, které vám zbylo třeba z víkendového pečení.  Vše je zalité smetanovým krémem vonícím po vanilce.

  • Místo pravého vanilkového lusku použijte vanilkový cukr (podle toho upravte množství cukru v receptu) nebo vanilkový extrakt. I ten si poměrně snadno můžete několik dní předem připravit sami doma.
  • Jestliže milujete sladká hlavní jídla, pak tento recept rozhodně vyzkoušejte.

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

< 60 min
4.1(9x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Fazolové placičky
Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky
Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou
Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
pikantní fazolová polévka
Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku
Skandinávské mleté maso s bramborami
Týdenní úsporná kuchařka 5. díl: Dejte šanci skromné kuchyni ze Skandinávie či Indie
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
Hlívový guláš
Týdenní úsporná kuchařka 7. díl: Játra, která vám učarují i bezmasý guláš
Mac and Cheese
Týdenní úsporná kuchařka 8. díl: Chilli hot dog je párek v rohlíku, který vystudoval vysokou školu
Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Týdenní úsporná kuchařka 9. díl: Francouzské brambory a chlupaté knedlíky jako příjemné retro
Zelňačka
Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
Rýže
Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
Zelí
Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
Fazole ve smetaně
Týdenní úsporná kuchařka 14. díl: Na řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou jen tak nezapomenete
Poctivá bramboračka s houbami
Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
Zapečené škvarkové brambory
Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
Bifteki se zeleninovou rýží
Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
Čočková polévka s uzeným
Týdenní úsporná kuchařka 18. díl: Hustá polévka pro celou rodinu i plněné brambory
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují
Quesadilly s kadeřávkem
Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami
Jarní polévka
Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná
Polévka žurek
Týdenní úsporná kuchařka 22. díl: Sytá polévka, povidlové taštičky i neodolatelná vaječná omeleta
Zapečené lilky po italsku
Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí
Květák
Týdenní úsporná kuchařka 24. díl: Lehká těstovinová jídla i poctivý buřtguláš
Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
Týdenní úsporná kuchařka 25. díl: Kedlubny a špenát v hlavní roli
Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky
Týdenní úsporná kuchařka 26. díl: Špecle, bramborové šišky i chlebová polévka

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rodinný oběd Rychlé večeře

Podobné kolekce receptů

Související články