
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
1. Kuře s těstovinovou rýží, kukuřicí a fetou
Svěží, barevné a lehké jídlo, která nádherně voní citronem. Těstovinová rýže zasytí, ale pokud se vám jí nepodaří sehnat, skvěle jí nahradí tarhoňa nebo jiné menší těstoviny. V tomto receptu jsme použili pošírované kuře.
- Jeho příprava není nijak zvlášť složitá a hotová kuřecí prsa jsou šťavnatá a křehká.
- Pokud ale můžeme doporučit, volte pro tentokrát klasickou přípravu kuřecího vývaru ze skeletů, křídel, ale také například zadních nohou.
- Maso využijete hned a vývar uchovejte v lednici do následujícího receptu.

2. Rýže s karamelizovanou cibulkou
Rýže a čočka jsou na první pohled poměrně neobvyklá kombinace, ale pokud s námi už delší dobu vaříte, tak víte, že mnohé chuťové experimenty dokážou mile překvapit.
- A i v tomto případě tomu nebude jinak. Jestliže jste si neuvařili vývar, použijte místo něj vodu a kvalitní bujón.
- Zelená čočka není vyloženě podmínkou, dokonale ji zastoupí i obyčejná hnědá nebo pro urychlení konzervovaná.

3. Bylinková s pečenými pastinákovými hranolky
Víte, proč jíst na jaře divoké bylinky? Především proto, že jsou čerstvé, výživné, snadno dostupné a zadarmo. A právě do téhle polévky se jednoznačně hodí všechno jarní lupení, včetně výhonků.
- Podávejte ji jako my se zeleninovými hranolky (z pastináku, mrkve, celeru atd.) nebo čerstvým pečivem.

4. Jablečné lívance se skořicí
Že samotné lívance jako hlavní chod příliš neuspokojí? V tom případě je spolu pojďme trochu vylepšit. Část pšeničné mouky nahraďte celozrnnou, pohankovou nebo rozmixovanými ovesnými vločkami.
- Navýšíte tím podíl vlákniny i vitamínů a minerálů, které se v těchto obilninách přirozeně vyskytují.
- Lívanečky servírujte s měkkým tvarohem, který je plný bílkovin a tím umocníte sytící efekt.
- Navrch vše můžete zasypat opraženými plátky mandlí, lískovými nebo vlašskými ořechy.

5. Jarní salát s ředkvičkami a slunečnicovými semínky
Hlávkový salát a ředkvičky k jaru neodmyslitelně patří a proto si je pojďme užít naplno. Recept na salát si můžete vylepšit kousky vařeného vajíčka, luštěninou (malé fazolky, čočka, cizrna) nebo opraženými krutóny.

6. Quesadilly s kadeřávkem nebo kopřivami
Kadeřávek je druh kapusty, jejíž hlavní sezóna je především na podzim, proto se může stát, že v tomto ročním období jí těžko seženete. Ovšem nevěšte hlavu a využijte to lupení, které jaro právě nabízí.
- Skvělou alternativou jsou mladé kopřivy. Pokud si na samotné netroufáte, namíchejte je se špenátem a uvidíte, že vegetariánské quesadilly zamilujete.

7. Krémový demikát
Znáte demikát? Jedná se o polévku z brynzy, která je typická pro slovenskou a valašskou kuchyni. Její příprava skutečně velmi rychlá a kromě brynzy do ní budete potřebovat pár dalších základních surovin. Místo sádla klidně použijte rostlinný olej a crème fraîche nahraďte hustou zakysanou smetanou.

Zdroj informací: Apetit
Recepty

















