Nová registrace Zapomenuté heslo

Zkuste superkřupavé kapří hranolky podle Veroniky „Koko“ Šmehlíkové. Nabízí i verzi pro zaryté odmítače ryb!

12. 2. 2025
Kapří hranolky podle Veroniky Koko Šmehlíkové
Se svolením Veroniky Koko Šmehlíkové

Kapří hranolky jsou atraktivní pokrm, který skvěle poslouží jako večeře nebo pohoštění pro přátele. Veronika „Koko“ Šmehlíková vymazlila svůj recept k dokonalosti a připravila také verzi pro zaryté odmítače ryb.

Veronika „Koko“ Šmehlíková (dříve Kokešová) byla jednou z prvních foodblogerek, vydala úspěšnou kuchařku a měla několik pořadů o vaření. Její vaření mělo a má šmrnc a vtip, zároveň vždy vysokou úroveň. My jsme ji požádali o recept na kapří hranolky a dostali jsme recepty hned dva. Veronika se totiž v poslední době věnuje velmi intenzivně houbám, takže pokud se na kapra necítíte, zkuste hranolky z hlívy ústřičné.

„Tento recept vznikl na základě mé návštěvy restaurací Šupina v Třeboni a U Matěje Honzy Punčocháře. Říkala jsem si, že bych chtěla usmažit hranolky, které budou křupat ještě dlouho po tom, co je vyndám z oleje. A takové, kde by více vyniklo voňavé maso z čerstvého kapřího filetu. Sójová omáčka, která se běžně při přípravě používá k marinování, způsobí, že maso zbytečně zešedne a výrazné ochucovadlo všechno přebije,“ vysvětluje Veronika, a protože ví, že ne každý si na ryby potrpí a často se u stolu vyskytne vegetarián nebo vegan, připravila i hranolky „nekapří“, u nichž nepřijdete ani o špetku chuťového zážitku. 

Kapří i nekapří hranolky podle Koko

Na kapří a nekapří hranolky budete potřebovat: filet z kapra šupináče, zbavený šupin a s prořezanými kůstkami nebo hlívu ústřičnou, olej na smažení 

Na těstíčko si připravte: 250 ml světlého piva, 90 g hladké mouky, 30 g univerzální bezlepkové mouky, 2 lžíce dijonské nebo americké hořčice, 23 lžíce směsi koření na ryby, 1 lžičku mořské soli, 1 vejce (můžete vynechat), 2 prolisované stroužky česneku, špetku čerstvých bylinek (petrželka, kopr...), 2 špetky mletého pepře

Na obalování: univerzální bezlepková mouka, panko strouhanka, připravené těstíčko 

Postup:

  • Prošlehejte všechny suroviny na těstíčko dohladka a odložte alespoň na hodinu do lednice. V případě, že budete připravovat verzi bez vejce, přidejte ještě trochu hořčice a bezlepkové mouky, abyste dosáhli správné konzistence. 
  • Nakrájejte filet buď na hranolky o šířce 1,5 cm a délce asi 7 cm a nebo na nugetky 3x4 cm. Mírně rybu osolte a po chvilce osušte papírovou utěrkou, aby trojobal co nejlépe přilnul. V případě hlívy odřízněte poslední 2–3 cm tuhých nožiček a podélně natrhejte na šířku hranolků
  • Jednotlivé kousky obalte nejdřív v bezlepkové mouce, následně v těstíčku (to nechte vždy trochu okapat nad miskou) a pak v panko strouhance, kterou byste neměli stlačovat a používat sílu k jejímu přichycení. Odkládejte stranou na mřížku nebo pečicí papír, než obalíte vše. 
  • Smažte po menších dávkách v rostlinném oleji při teplotě 180–185 °C, otáčejte, dokud vše krásně zezlátne. Potrvá to kolem 3 minut. Odložte na mřížku. Pokud jich připravujete hodně, můžete hotové hranolky vkládat do horkovzdušné fritézy nastavené na režim udržování teploty kolem 75 °C. 
  • Servírujte s čímkoli, co máte rádi – od tatarky přes koprovou majonézu. „Já je mám nejradši se sweet and chilli omáčkou,“ říká Veronika.

TIP: K ochucení ryb se skvěle hodí celerová sůl nebo Old Bay koření, které ji také obsahuje – seženete ho v internetových obchodech, které se specializují na grilování. 

Zdroje: Apetit, autorský rozhovor

Sdílet článek

Houby Houbové recepty Ryby a mořské plody

Související články