Palačinky miluje každý a každý na něj má trochu jiný recept. Ten základní na webu Apetitu si denně otevře 2000 čtenářů, v sobotu ráno bývá číslo i desetinásobné. Jak palačinky dělá naše šéfredaktorka, jak Mirka van Gils a jak je dělají v Esce?
Když se řekne comfort food, mnozí ihned zmíní palačinky. Je to jídlo, které je spojeno s pohodou, dobrým pocitem, děláte je dětem, aby měly radost, a dospělým... ze stejného důvodu. Pár ingrediencí, rychlá příprava a během chvilky podáváte jídlo, které umí z obyčejného rána udělat ráno kouzelné, umí zachránit rodinnou večeři, když je prázdná lednička, a před nečekanou návštěvou z vás umí udělat hostitele snů. Řeč je samozřejmě o palačinkách. A je jedno, jestli je vám pět let nebo šedesát, tohle je zkrátka jídlo, které milují všichni. Někdo s oříškovým krémem, někdo s marmeládou od babičky a někdo třeba na slano, ale palačinky jsou láska.
A i když denně na webu Apetitu vychází spousta zajímavých článků a recepty na ty největší lahůdky se to u nás jen hemží, základní recept na palačinky je už delší dobu hit. Prostě sázka na jistotu. Zeptali jsme se naší šéfredaktorky Jany, vyhlášené cukrářky Mirky van Gils a v populární karlínské pekárně Eska, zda mají svůj palačinkový recept. Mají a věnovali nám jej.

Palačinky podle šéfredaktorky Jany
Ingredience: 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 500 ml mléka a 1 vejce
Postup:
- Mouku zalijte mlékem, přidejte špetku soli a 1 vejce, prošlehejte metličkou a nechte asi 20 minut odležet, aby mouka řádně natáhla vlhkost a rozvinul se lepek. Palačinky jsou pak snáze stravitelné a hebké.
- Osobně preferuji polohrubou mouku před hladkou, protože mají zajímavější texturu.
- Když vejce po ruce nemám, dělám je klidně bez něj, těsto drží i tak pěkně pohromadě, výsledné palačinky jen nemají tak hezkou barvu.
Tip: U nás doma se palačinky natírají marmeládou a rolují, ale moje babička jim říká bliny, do těsta dává ještě lžíci cukru, po dosmažení je z obou stran potře kostkou másla, složí je na čtvrtiny – jí se pak už jen tak, jak jsou.
Francouzské palačinky podle Mirky van Gils
Ingredience: 130 g pšeničné hladké mouky, 30 g rozpuštěného másla, 5 g jemné soli, 30 g moučkového cukru, 3 vejce, 300 ml mléka, 2 lžíce rumu, 1 g mleté vanilky, nastrouhaná kůra z půlky pomeranče
Postup:
- Do mléka dejte vejce, sůl, cukr, rozpuštěné máslo, rum, vanilku a kůru z pomeranče. Promixujte a vmíchejte prosátou mouku, prošlehané těsto přeceďte.
- Palačinky pečte na mírně rozpálené pánvičce, po obou stranách dozlatova.
- Plňte je dle vlastní chuti.
Palačinky s domácím smetánkem podle karlínské Esky
Připravte si doma vláčné palačinky s domácím smetánkem a ovocem. Zapojit můžete i děti, protože příprava je jednoduchá a hlavně si užijete i společnou zábavu. O to víc bude všem chutnat. Pro recept jsme zavítali do karlínské Esky, kde je tahle dětská klasika oblíbená i mezi dospěláky.
Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: Velmi snadné
Množství: 4 porce
Ingredience: 2 vejce, 80 g cukru krupice nebo vanilkového cukru, 500 g plnotučného mléka, 1 lžíce oleje, 200 g hladké mouky, špetka soli, přepuštěné máslo, 120 ml smetany ke šlehání (30%), 250 g tučného tvarohu z vaničky, 20 g vanilkového cukru, ovoce dle sezony a chuti
Postup:
- Metličkou rozmíchejte vejce s cukrem ve větší míse, vlijte mléko i olej a znovu lehce promíchejte.
- Přisypte prosátou mouku a špetku soli. Vymíchejte do řidšího hladkého těsta, klidně za pomoci tyčového mixéru.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte alespoň 15 minut odležet.
- Na středním plameni dobře rozehřejte nepřilnavou pánev, dejte na ni trochu přepuštěného másla a vlijte naběračku těsta. Nechte ho rozlít, popřípadě mu trochu pomozte tím, že pánev nakloníte do všech stran. Pokud se vám první palačinka nepovede a potrhá se, nic si z toho nedělejte. Nejspíš jste jen měli málo rozpálenou pánev. Palačinku ochutnejte a zkuste připravit další.
- Palačinky opékejte z obou stran a postupně je skládejte stranou na talíř.
- Ve druhé misce ručně vyšlehejte smetanu, až vznikne řidší šlehačka.
- V další misce pak vyšlehejte tvaroh s cukrem.
- Pomalu zašlehávejte tvaroh ke smetaně, dokud se nepropojí ve sladký krém.
- A jak na servírování? Fantazii se meze nekladou. Palačinku naplňte sezonním ovocem nebo zavařeninou, zarolujte nebo přeložte na čtvrtinu – a navrch přidejte pořádnou lžíci smetánku.