Nová registrace Zapomenuté heslo

Recept na palačinky je hit Apetitu. Jak je připravuje Mirka van Gils, jak postupují v Esce a jaké jsou fígle šéfredaktorky Jany?

30. 5. 2025
Palačinky podle receptu z karlínské Esky
Se svolením Ambiente
Francouzské palačinky Mirky van Gils Palačinky z Esky Zdravé banánové palačinky Další
4 fotky

Palačinky miluje každý a každý na něj má trochu jiný recept. Ten základní na webu Apetitu si denně otevře 2000 čtenářů, v sobotu ráno bývá číslo i desetinásobné. Jak palačinky dělá naše šéfredaktorka, jak Mirka van Gils a jak je dělají v Esce?

Když se řekne comfort food, mnozí ihned zmíní palačinky. Je to jídlo, které je spojeno s pohodou, dobrým pocitem, děláte je dětem, aby měly radost, a dospělým... ze stejného důvodu. Pár ingrediencí, rychlá příprava a během chvilky podáváte jídlo, které umí z obyčejného rána udělat ráno kouzelné, umí zachránit rodinnou večeři, když je prázdná lednička, a před nečekanou návštěvou z vás umí udělat hostitele snů. Řeč je samozřejmě o palačinkách. A je jedno, jestli je vám pět let nebo šedesát, tohle je zkrátka jídlo, které milují všichni. Někdo s oříškovým krémem, někdo s marmeládou od babičky a někdo třeba na slano, ale palačinky jsou láska. 

A i když denně na webu Apetitu vychází spousta zajímavých článků a recepty na ty největší lahůdky se to u nás jen hemží, základní recept na palačinky je už delší dobu hit. Prostě sázka na jistotu. Zeptali jsme se naší šéfredaktorky Jany, vyhlášené cukrářky Mirky van Gils a v populární karlínské pekárně Eska, zda mají svůj palačinkový recept. Mají a věnovali nám jej.

Palačinky

Základní recept na palačinky

< 50 min
4.5(2284x)
Přečíst recept

Palačinky podle šéfredaktorky Jany

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 500 ml mléka a 1 vejce

Postup: 

  • Mouku zalijte mlékem, přidejte špetku soli a 1 vejce, prošlehejte metličkou a nechte asi 20 minut odležet, aby mouka řádně natáhla vlhkost a rozvinul se lepek. Palačinky jsou pak snáze stravitelné a hebké.
  • Osobně preferuji polohrubou mouku před hladkou, protože mají zajímavější texturu.
  • Když vejce po ruce nemám, dělám je klidně bez něj, těsto drží i tak pěkně pohromadě, výsledné palačinky jen nemají tak hezkou barvu.

Tip: U nás doma se palačinky natírají marmeládou a rolují, ale moje babička jim říká bliny, do těsta dává ještě lžíci cukru, po dosmažení je z obou stran potře kostkou másla, složí je na čtvrtiny – jí se pak už jen tak, jak jsou.

Francouzské palačinky podle Mirky van Gils

Ingredience: 130 g pšeničné hladké mouky, 30 g rozpuštěného másla, 5 g jemné soli, 30 g moučkového cukru, 3 vejce, 300 ml mléka, 2 lžíce rumu, 1 g mleté vanilky, nastrouhaná kůra z půlky pomeranče

Postup:

  • Do mléka dejte vejce, sůl, cukr, rozpuštěné máslo, rum, vanilku a kůru z pomeranče. Promixujte a vmíchejte prosátou mouku, prošlehané těsto přeceďte.
  • Palačinky pečte na mírně rozpálené pánvičce, po obou stranách dozlatova.
  • Plňte je dle vlastní chuti.

Palačinky s domácím smetánkem podle karlínské Esky

Připravte si doma vláčné palačinky s domácím smetánkem a ovocem. Zapojit můžete i děti, protože příprava je jednoduchá a hlavně si užijete i společnou zábavu. O to víc bude všem chutnat. Pro recept jsme zavítali do karlínské Esky, kde je tahle dětská klasika oblíbená i mezi dospěláky.

Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: Velmi snadné
Množství: 4 porce

Ingredience: 2 vejce, 80 g cukru krupice nebo vanilkového cukru, 500 g plnotučného mléka, 1 lžíce oleje, 200 g hladké mouky, špetka soli, přepuštěné máslo, 120 ml smetany ke šlehání (30%), 250 g tučného tvarohu z vaničky, 20 g vanilkového cukru, ovoce dle sezony a chuti

Postup:

  • Metličkou rozmíchejte vejce s cukrem ve větší míse, vlijte mléko i olej a znovu lehce promíchejte.
  • Přisypte prosátou mouku a špetku soli. Vymíchejte do řidšího hladkého těsta, klidně za pomoci tyčového mixéru.
  • Těsto přikryjte utěrkou a nechte alespoň 15 minut odležet.
  • Na středním plameni dobře rozehřejte nepřilnavou pánev, dejte na ni trochu přepuštěného másla a vlijte naběračku těsta. Nechte ho rozlít, popřípadě mu trochu pomozte tím, že pánev nakloníte do všech stran. Pokud se vám první palačinka nepovede a potrhá se, nic si z toho nedělejte. Nejspíš jste jen měli málo rozpálenou pánev. Palačinku ochutnejte a zkuste připravit další.
  • Palačinky opékejte z obou stran a postupně je skládejte stranou na talíř.
  • Ve druhé misce ručně vyšlehejte smetanu, až vznikne řidší šlehačka.
  • V další misce pak vyšlehejte tvaroh s cukrem.
  • Pomalu zašlehávejte tvaroh ke smetaně, dokud se nepropojí ve sladký krém.
  • A jak na servírování? Fantazii se meze nekladou. Palačinku naplňte sezonním ovocem nebo zavařeninou, zarolujte nebo přeložte na čtvrtinu – a navrch přidejte pořádnou lžíci smetánku.

Sdílet článek

Palačinky Těsto na palačinky Mirka Van Gils Slavíková Ambiente Šéfredaktorka Apetitu Mirka van gils Eska Jana Francouzské Snadné Francouzská kuchyně Smetana Zábava pro děti Ovocné

Související články