Když se řekne „podzimní pečení“, asi se vám nevybaví jen recept na oblíbený koláč či bábovku. Ale celý rituál... Je to totiž dokonalý způsob, jak zpomalit, zahřát se a dopřát tělu i duši uklidnění. Zatímco venku prší, v troubě se peče jablečný koláč nebo dýňová bábovka, děti chystají na stole karty a vy cítíte, že svět je v pořádku.
Léto patří šťavnatým ovocným koláčům, podzimu kralují koláče a bábovky s vůní másla, skořice a vanilky, kterým barvu i dokonalou vláčnost dodají jablka nebo dýně. A proto jsme požádali naše oblíbené foodblogerky o recepty.
Co mají jablka a dýně společného? Jsou to (ne)obyčejné, a přitom neuvěřitelně vděčné suroviny. Jablka svou chutí připomínají dětství, babiččiny nedělní zákusky i školní svačiny. Dýně má chuť trochu exotičtější, zvlášť když jí jako parťáky přidáte skořici nebo zázvor.
- České sady jsou voňavých jablek plné a pokud jich i vy máte plný sklep, tak vám nepokrytě závidíme. Jsou univerzální a skvěle fungují v koláčích, buchtách, muffinech, crumblech i v kombinaci se sýry či ořechy. Dokážou částečně nahradit cukr a dodají dezertům šťavnatost. Sluší jim skořice, badyán, hřebíček i muškátový oříšek a tělu prospívají díky obsahu vlákniny, vitaminu C a antioxidantům.
- Podzim patří dýni ve všech podobách, rozhodně se nesoustřeďte jen na dýňovou polévku. Její oranžová barva zvedá náladu a rozzáří i pochmurné dny. Dýňové pyré dodá těstu vláčnost, jemnost a krásně se spojuje s máslem i vanilkou. Je nízkokalorická, ale sytá, i proto je ideální pro sladké hřešení bez výčitek. Obsahuje betakaroten pro krásnou pleť, imunitu i oči a dokonale ladí s kakaem či čokoládou, ořechy, javorovým sirupem i sýrem.
Jablečný koláč s vlašskými ořechy
„Odjakživa miluji kombinaci jablek, skořice a vlašských ořechů, a proto u mě na blogu pár receptů s těmito chutěmi najdete. Jablečný koláč s vlašskými ořechy můžete stejně jako já zkusit ze špaldové mouky, rozhodně se vám povede a získá zase o něco zajímavější chuť,“ říká Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni, která se nedávno stala dvojnásobnou maminkou a podzimních receptů nám věnovala hned několik. Dokonce i halloweenských, takže se máte na co těšit.
Ingredience: 60 g másla pokojové teploty, 75 g cukru krupice, 1 vejce pokojové teploty, 230 g jablek oloupaných, zbavených jádřinců a rozpůlených, 125 g hladké mouky (např. špaldové), 1 lžička kypřicího prášku, 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky soli, 60 ml plnotučného mléka, 1/2 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extraktu, 30 g nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce třtinového cukru
Postup:
- Troubu si předehřejte na 180°C. Připravte si dortovou formu o průměru cca 15 cm. Dno i boky si vyložte pečicím papírem.
- Do mísy dejte máslo s cukrem a šlehejte minimálně tři minuty, dokud nezesvětlá a nevyběhne do pěny. Poté přidejte vejce a šlehejte tak dlouho, dokud není hmota dokonale hladká.
- Jablka si rozkrojte na poloviny. Půlku jablka si dejte stranou (nakrájejte ho na tenké plátky) a zbylá jablka nastrouhejte nahrubo.
- Do nové mísy si prosejte mouku, kypřicí prášek, skořici a sůl. Vše dobře promíchejte.
- Teď už do vyšlehaného másla s cukrem a vejcem na střídačku přidávejte sypké ingredience a mléko. Nakonec už jen pomocí stěrky zapracujte semínka z vanilkového lusku a nastrouhaná jablka.
- Těsto nalijte do dortové formy. Nahoru vyskládejte plátky z poloviny jablka, posypejte nasekanými vlašskými ořechy a třtinovým cukrem a polijte javorovým sirupem.
- Pečte 30–40 minut, dokud není krásně zlatý. Otestujte, zda je dokonale upečený, pomocí špejle – pokud je špejle suchá, je hotovo.
Dýňová dvoubarevná bábovka
„Voňavá a hřejivě oranžová bábovka bude krásnou ozdobou nedělního stolu v podzimních měsících,“ říká Lucie Nováková z blogu Buchta v troubě, která se nedávno stala trojnásobnou autorkou kuchařek. K Neobyčejné kuchařce a Neobyčejným snídaním přibyla novinka Neobyčejně rychlá, kde najdete víc než 90 receptů na jídla, která vám nezaberou víc než 20 minut.
Ingredience: 90 g másla, 350 g dýňového pyré (doporučuji použít dýni Hokkaidó nebo máslovou), 3 vejce, 120 g kefíru, 140 g třtinového cukru, 1 lžíci mleté skořice, 70 g dětské krupičky nebo hrubé mouky, 150 g hladké špaldové mouky, 1 lžičku kypřicího prášku (8 g), špetku soli, 2 lžíce holandského kakaa (25 g), máslo nebo olej na vymazání a krupičku na vysypání formy, moučkový cukr
Postup:
- Všechny suroviny na pečení vyndejte z lednice alespoň hodinu předem. Rozpusťte máslo.
- Začněte předehřívat troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev).
- Vymažte a vysypte bábovkovou formu.
- Do mísy si odvažte kromě kakaa všechny suroviny. Promíchejte je metlou, nemíchejte zbytečně dlouho, aby těsto nebylo přemíchané a vysušené.
- ⅔ těsta nalijte do formy. Do zbylé třetiny vmíchejte kakao. Vlijte také do formy.
- Pečte ji 65–70 minut. Zda je bábovka upečená, otestujte vpichem špejle: pokud je špejle po vytažení suchá, bábovka je upečená.
- Počkejte 10 minut a vyklopte, nechte vychladnout na mřížce a pocukrujte.
Jak na dýňové pyré?
- Dýni rozpulte, vydlabte semínka a nakrájejte na větší kusy. Hokkaidó neloupejte, máslovou ano.
- Upečte ji buď doměkka, při 180 °C (horní a spodní ohřev) to trvá kolem 30–40 minut, nebo ji uvařte v troše vody.
- Rozmixujte dohladka, v případě pečené dýně je potřeba přidat trochu vody.
Zdroj: Aeptit, Naskokvkuchyni.cz, Buchtavtroube.cz