Někdy bývá nazývána královnou jedlého plevele a rozhodně byste z ní neměli jen vinout věnečky nebo ji dávat na přilepšenou králíkům. Pampelišku využijete od kořene až po květ a jarnímu jídelníčku vyloženě sluší! Je skvělá do salátů i do chlebového těsta, vykouzlíte z ní osvěžující nápoje a má neskutečné zdravotní benefity – možná se inspirujete detoxikační pampeliškovou kúrou.
Když se řekne pampeliška, asi si vzpomenete na dětství, kdy jste si pletli pampeliškové věnečky. Zkuste letos změnit pohled na tuto žlutou krásku a nevnímat ji jako otravný plevel, ale jako zajímavou ingredienci, kterou lze v kuchyni využít mnoha způsoby. Vždyť ve Francii nebo v Řecku je to běžná zelenina do salátů a jako taková je i pěstována.
Pampeliška je zdraví prospěšná
Pampeliška je lahodná potravina, kterou lze využít v kuchyni komplet celou: od kořene po květ. A fantazii se skutečně meze nekladou. Navíc jistě oceníte, že je nejen chutná, ale má i řadu zdravotních benefitů. Je to zkrátka mnohem víc než jen plevel na zahradě.
- Její listy jsou vhodné ke sběru od začátku dubna, od začátku května pak sbírejte i květy. Listy obsahují vitamíny A, B, C a D, betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo. Jejich konzumace tak podporuje imunitní systém a zdravou kostní strukturu.
- Antioxidanty (flavonoidy a karotenoidy) obsažené v pampelišce chrání buňky před poškozením volnými radikály, což snižuje riziko vzniku některých chronických onemocnění, zánětů apod. Kořen pampelišky má v sobě mnoho prospěšných látek a pomáhá zbavit tělo toxinů, snižuje hladinu cukru, cholesterolu a krevního tlaku. „Pokud si chcete na jaře pročistit játra, ledviny i žlučník, jezte denně 5–10 pampeliškových stvolů po dobu 3 týdnů.“ Tuhle jednoduchou metodu doporučovala slavná bylinkářka Maria Treben. „Pampeliškové stvoly jsou vhodné i pro diabetiky – snižují totiž hladinu cukru v krvi,“ píše se zase na webu České televize.
- Dříve se používalo pampeliškové mléko na zesvětlení pih, dnes jej někteří doporučují jako kůru na odstranění bradavic, ale zde doporučujeme poradit se s lékařem.
Jak využít pampelišku v kuchyni
Využití je pestré, takže až příště uvidíte pampelišku ve své zahradě, obejděte kompost obloukem a vychutnejte si ji raději na talíři.
„Pampeliškové listy určené k jídlu se tedy musí sbírat velmi mladé. Do salátů zasyrova patří konce od země, kde je nejméně světla. Čím dřív je sklidíte, tím větší části rostlin můžete použít. I v pozdějším jaru se mohou pampeliškové listy přidat k nějaké další kupované zelenině, ale pak je třeba s nimi zacházet jako s bylinkou či kořením, nikoli jako s listy salátu,“ řekla pro Apetit Jana Vlková, autorka knihy Pampelišky k jídlu.
- Příprava salátů, pomazánek nebo pest: Mladé listy mají osvěžující chuť, která je podobná rukole nebo čekance. Stačí je jen opláchnout, přidat do salátu, použít namísto zeleného salátu do sendvičů, přidat do pomazánky nebo z nich vyrobit lahodné pesto.
- Tepelná úprava: Pampeliškové květy přidejte do těsta při pečení chleba nebo pro zvýraznění chuti těstovinových pokrmů. Pampeliška se skvěle hodí i do jarních polévek, nádivek nebo třeba do vaječné omelety. Když je krátce spaříte a smícháte s olivovým olejem a citronovou šťávou, vykouzlíte z ní perfektní chutnou a zdravou přílohu.
- Sirupy: Z květů lze připravovat sirupy, které dodají nápojům a dezertům specifickou vůni a chuť. Skvěle chutnají pampeliškové květy ve spojení s ananasem a banánem, ve kterém se propojí a vyváží hořká a nasládlá chuť. Vynikající je i limonáda z pampeliškových květů a sušeného ovoce.
- Náhrada čaje nebo kávy: Kořeny se dají sušit, pražit a po zalití horkou vodou jimi lze nahradit čaj nebo kávu. Mají totiž mírně nahořklou chuť, která připomíná espresso. Kořen se sbírá na jaře a na podzim, usušený se skladuje v uzavíratelné nádobě. „Kromě toho funguje i jako startér při kvašení – zkuste fermentovanou limonádu či kvašené pivo z kořenů smetanky,“ radí na webu Ambiente Jídlo a radost.
- Pampeliškový med: Lze jej použít jako náhradu běžného medu v různých receptech. Pampeliškový med skvěle funguje jako lék na angínu či bolest v krku.
Pampeliškový med
„Pampeliška patří do kuchyně už od pravěku. Dříve lidé jedli hlavně listy, které jsou bohatým zdrojem vitaminů, stopových prvků a dalších složitých chemických látek, jež napomáhají jarní očistě především tím, že zrychlují krevní oběh. Květy se dříve nepoužívaly a pampeliškový med, dnes v podstatě nejznámější pampeliškový produkt, se rozšířil až ve chvíli, kdy se stal běžně cenově dostupný bílý cukr,“ vysvětluje Jana Vlková.

Zdroje: časopis Apetit, web Kytky k jídlu, Ceskatelevize.cz, Jidloaradost.ambi.cz, Budejovice.rozhlas.cz