Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybí menu Marka Raditsche: Marinované steaky z lososa, které chutnají jako z fine diningu

16. 12. 2025
Marinovaný losos podle Marka Raditsche Marinovaný losos podle Marka Raditsche Marinovaný losos podle Marka Raditsche Dalších
5 fotek

Ryby v hlavní roli, precizní technika a chuť, která vás dostane hned po prvním soustu. Marek Raditsch v tomto dílu našeho rybího seriálu otevírá dveře do světa moderní rybí kuchyně, kde se potkává středomořská lehkost s asijskou finesou. Čeká vás inspirace, díky které získáte jistotu při práci s lososem a chuť pustit se i do přípravy jídel, která si jindy objednáváte v restauraci.

Na co se v rybím menu Marka Raditsche můžete těšit?

  • Představení kurzu
  • Provensálská rybí polévka
  • Právě dnes: Marinované steaky z lososa
  • Sladkokyselý kapr na asijský způsob
  • Pošírovaný siven s omáčkou z bílého vína
  • Pečený candát se špenátovými knedlíčky a omáčkou z pečených paprik
  • Tatarák z tuňáka s avokádovým pyré
  • Pražma pečená v solné krustě

Po zhlédnutí tohoto dílu se již nemusíte bát koupit celého lososa, Marek Raditsch ukáže, jak ho snadno vykostit, očistit, zbavit kůže a nakrájet na jednotlivé porce. Marinované steaky z lososa pak už jen zprudka orestujete a podáváte s teriyaki omáčkou a wasabi bramborovou kaší.

Marinované steaky z lososa krok za krokem

Ingredience na lososa a marinádu: 120 ml sake, 120 ml mirinu, 75 g cukru, 120 g miso pasty, 4 steaky lososa bez kůže, 100 ml rostlinného oleje

Ingredience na teriyaki omáčku: 125 ml zeleninového vývaru, 35 ml japonské sójové omáčky (např. Kikkoman), 35 g cukru, 1 lžíce mirinu, 1 lžíce sake, 1–2 lžíce bramborového škrobu

Ingredience na bramborovou kaši: 600 g brambor, 150 ml smetany, 50 g másla, wasabi prášek, sůl

Na dokončení: orestovaný bílý a černý sezam

Postup:

  1. Příprava marinády: Sake, mirin a cukr svařte v rendlíku. Do směsi přidejte miso pastu a pomocí metličky ji rozmíchejte do hladké omáčky. Směs krátce povařte a dejte vychladit. 
  2. Marinování lososa: Lososa přelijte vychlazenou marinádou, potřete ho ze všech stran a ideálně přes noc nechejte odležet.
  3. Příprava lososa: Lososa nechejte trochu okapat, dejte ho na pořádně rozpálenou pánev a poté teplotu snižte. Opečte ho na oleji z obou stran (cca 2 minuty z každé strany). 
  4. Pečení lososa: Poté dejte rybu do pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C cca 6 minut.
  5. Příprava teriyaki omáčky: Zeleninový vývar, sójovou omáčku, cukr, mirin a sake dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Zahustěte bramborovým škrobem rozmíchaným ve studené vodě – přidávejte ho po lžičkách, vždy promíchejte. Krátce povařte. Přestaňte přidávat ve chvíli, kdy je omáčka dostatečně hustá.
  6. Příprava bramborové kaše: Oloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte vodu a brambory rozšťouchejte. Na mírném plameni přilijte smetanu, přidejte máslo a na závěr ochuťte wasabi práškem a osolte. 
  7. Servírování: Na talíř naservírujte kaši i lososa. Rybu přelijte teriyaki omáčkou a posypejte orestovaným bílým a černým sezamem.

Tipy Marka Raditsche

  • „Lososa pečte na pánvi nejprve tou stranou, kterou pak budete servírovat nahoru,“ radí Marek Raditsch, „důvod je ten, že se s rybou nebude muset tolikrát manipulovat. Má křehké maso, takže by se jinak rozpadla.“
  • „Když vyndáte rybu z trouby, nechte ji 2 minuty odležet, aby se srovnal teplotní šok,“ říká Marek Raditsch.
  • Wasabi do kaše přidávejte postupně a ochutnávejte, je dost výrazné.

Zdroj: extrakurzy.cz

Sdílet článek

Extrakurzy.cz Rybí menu podle Marka Radistche Ryby a mořské plody Mořské ryby Losos Losos v sezamu

Související články