Točená zmrzlina je letní klasika všech klasik a nejeden letní výlet míří právě za ní. I točená zmrzlina ale může být naprosto skvělá stejně jako mizerná. Aby váš výlet příště zamířil na to pravé místo, poprosili jsme MasterChefa Robina Nguyena, aby nám je otestoval, a vítězná vůbec nepřekvapila místem, kde ji dostanete, ale cenou. Stojí totiž mnohem méně než mnozí její konkurenti.
Dobrá točená zmrzlina je něco jako poklad: nemůžete se jí nabažit a chcete víc a víc. Ceny mohou být velmi rozdílné stejně jako její kvalita a nikdy proto není od věci zopakovat si, jak dobrá točená zmrzlina chutná a kam za ní vyrazit.
Jak poznat dobrou točenou zmrzlinu?
- Ani vodová, ani příliš hutná: Výhoda točené zmrzliny je v tom, že na rozdíl od jejích kopečkových sestřenic prakticky nemůže být přemrzlá, ve velkých vedrech mívá spíš opačný problém. V chuti by ale neměla být ani příliš vodová – a je jedno, jestli se zrovna jedná o smetanovou vanilkovou nebo mangový sorbet.
- Kvalitní suroviny: budeme se opakovat, ale na kvalitních surovinách stojí úspěch u zmrzliny stejně jako u guláše. Chutnat by měla po čerstvém ovoci i smetaně a rozhodně by neměla mít syntetickou pachuť. Zejména u některých druhů pozor na nápadně výraznou barvu: příliš zelená pistáciová obvykle značí, že pistácie spíš neviděla ani z rychlíku.
- Kornoutek, nebo kelímek? Tady je to vlastně jedno, někdo má raději kelímek a lžičku, někdo má raději křupavý kornoutek. Do našeho hodnocení se dnes kornoutky nedostaly, ale určitě tušíte, že pokud preferujete první verzi, tak na kornoutku záleží. Protože křupavý kornoutek může být nedílnou součástí klasického zážitku.
Kde v Praze mají nejlepší točenou zmrzlinu?
Na točené zmrzliny jako vždy vyrazil Robin Nguyen, který rád ochutnává, testuje a srovánáv všechno, co mu přijde pod vidličku – ať už jde o tradiční českou nebo vietnamskou kuchyni. Jeho videa určitě dobře znáte i z Instagramu a TikToku.
Bjukitchen, Jungmannova
Bistro Bjukitchen není pražským foodies třeba představovat. Hodně se mluví i o jejich točené zmrzlině, která je díky poloze bistra v úplném srdci metropole prostě po ruce. Za 115 Kč tady Robin dostal dokonale připravenou smetanovou zmrzlinu. „Je velmi lahodná a smetanová, sladkost byla tak akorát,“ zhodnotil. S čím ale spokojený nebyl, je cena: 115 Kč už je opravdu hodně. Kdyby byla za 70 korun, dostala by 10 z 10, ale takhle si vysloužila o 3 body méně.
- Výsledek: 7 bodů z 10
Ovocný světozor
Točená jahodovo-banánová zmrzlina z Ovocného světozoru je takovou sladkou pražskou letní ikonou – a i v roce 2025 tu za ni zaplatíte sympatických 44 Kč, pobočky navíc najdete po celé Praze včetně food courtů obchodních center. Chuť by Robin popsal jako nostalgickou. Ačkoliv očividně využívají reálné suroviny (patrné jsou v ní pecičky z jahod), tak chutná lehce uměle. „V dětství to byla moje nejoblíbenější točená zmrzlina, nicméně dneska už mě tak neuspokojí,“ komentoval Robin tenhle zmrazený zážitek. Chuť byla spíš vodová než smetanová, ale za tuhle cenu to vlastně není špatný poměr cena/výkon.
- Výsledek: 7 bodů z 10
Antonínovo pekařství
I Antonínovo pekařství najdete na mnoha místech, po Praze má už sedm poboček. Točenou zmrzlinu v kombinaci mango-vanilka tady Robin dostal za 40 Kč. Chutnala standardně, bylo v ní ale cítit trochu nějaké umělotiny, kterou známe z bonbonů a dalších sladkostí. „Nicméně u bezkonkurenčně nejlevnější zmrzliny to je v pořádku,“ konstatoval Robin. Poměr cena/výkon tady zkrátka vychází slušně, ačkoliv za touhle zmrzlinou se jet přes celou Prahu (na rozdíl od jejich chleba) nevyplatí.
- Výsledek: 6 bodů z 10
Berry Good, Italská
Mezi testovanými podniky nesměl chybět ani nově otevřený vinohradský podnik Berry Good, který se svojí novozélandskou zmrzkou dobývá Instagram. Tady na ochutnávku přišla meruňková zmrzlina za 79 Kč. Chuť byla velmi přirozená a ovocná. „Bylo to naprosto úžasné, ale měl jsem pocit, že jím spíš mražený jogurt. Chutnalo mi to moc, nicméně to úplně neuspokojilo chuť na zmrzlinu,“ dodal.
- Výsledek: 7 bodů z 10
Iveta Fabešová
Cukrárny Iveta Fabešová jsou v Praze dvě – ve Werichově vile na Kampě a na Masaryčce. K Ivetě se Robin vydal na vaše doporučení a hned na první ochutnání pochopil, proč jít na zmrzlinu právě sem. Dnes totiž platí, že to nejlepší bylo nakonec. Za točenou zmrzlinu v kombinaci malina a čokoláda zaplatil 69 Kč. „Tady se konala chuťová euforie, zmrzlina byla smetanová, výrazná, všechny příchutě byly přirozené. Tohle to je prostě klenot,“ rozplýval se Robin snad ještě víc než zmrzlina na jazyku.
- Výsledek: 10 bodů z 10
Kdo je vítězem?
Léto je v plném proudu, takže věříme, že stihnete ochutnat všechny zmíněné zmrzliny. U Ivety Fabešové není překvapení, že se jedná o kvalitu. U Berry Good jsme zvědaví, co nám napíšete vy. Bjukitchen má úžasnou, úžasnou zmrzlinu, jen za opravdu vysokou cenu. A všechno ostatní je takový standard, který nenadchne, ale ani neurazí.
Příští úterý na vás čeká srovnání tataráků – věřte, že to opět bude stát za to!