Nová registrace Zapomenuté heslo

Jenčík a dcery: Raději zastavíme výrobu, než abychom slevili z kvality! Proč Češi milují pikantní likér Krvesaj?

26. 11. 2025
Likérka Jenčík a dcery: Myrha
Likérka Jenčík a dcery
Likérka Jenčík a dcery Likérka Jenčík a dcery: Myrha Likérka Jenčík a dcery Další
4 fotky

Některé postupy a složení likérů Jenčík se táhnou hluboko do minulosti likérky, přesto se každá nová generace této lihovarnické rodiny snaží o jejich precizní dodržování. „Díky tomu lidé dostávají likéry ve stejné kvalitě, s jakou se setkávali naši dědové,“ říká Hana Jenčíková.

Historie likérky Jenčík a dcery začala roku 1878 a lihoviny vyrábí již desítky let. Lihovarskému řemeslu se věnuje již čtvrtá generace rodiny Jenčíků, již možná i vy znáte pod značkou Jenčík a dcery. Ta si vždy zakládala na výběru nejlepších surovin, ale členové rodiny vynikali i kreativitou, která pomohla k vytvoření řady unikátních receptur. Jak vznikají jejich likéry, jaké jsou trendy a dělá si lihovarnická rodina vrásky z klesající spotřeby alkoholu?

Zaujala mě vaše věta „Pokud se nám nepodaří získat ty nejlepší suroviny, jsme schopni zpomalit nebo zastavit výrobu a počkat do doby, než vyrobíme to nejlepší do našich lahví.“ Kolik úsilí věnujete získání kvalitních surovin?

Při vývoji nového likéru je pro nás rozhodující kvalita ingrediencí, nikoliv jejich cena. Znamená to oslovit více dodavatelů nejen z Česka a připravit si likér z jednotlivých variant. To je časově náročné, ale my nejsme vyznavači extra rychlého přístupu. Dobré věci chtějí čas.

Pozná zákazník na likéru kvalitu použitých surovin?

Jsem přesvědčená, že suroviny prémiové kvality poznají konzumenti nejen v chuti a vůni, ale i druhý den, kdy jim není špatně, pokud pili v rozumné míře a nekombinovali různé druhy alkoholu.

Vylepšujete nadále originální rodinné receptury, nebo se snažíte přicházet s něčím novým?

Ano, vyvíjíme nové likéry. Někdy na základě oslovení zákazníkem, někdy proto, že nás něco baví a chceme vyzkoušet naši likérovou formu. Nechrlíme ale několik novinek ročně. Tou nejžhavější, kterou zákazníci budou moci ochutnat v prosinci, je citrusový likér Vilemína. Dominantou Nepomucka, kde je naše sídlo a výrobna, je zámek Zelená Hora. Tam na prázdniny v mládí jezdila kněžna Vilemína Auerspergová, která si zámek i kraj pod ním zamilovala a kraji pomáhala i po tom, co se vdala a odstěhovala. Po ní jsem tedy pojmenovala naši novinku, kde hrají prim maceráty z citronu a pomeranče.

O jaké stálice v sortimentu je největší zájem, co mají Češi rádi?

Naším nejprodávanějším likérem je dlouhodobě třešňový pikantní likér Ďábelský Krvesaj.  Preference zákazníků se ale mění, dnes mají radši likéry s nižším obsahem alkoholu. Pokud chtějí něco silného, sáhnou spíš po ovocném destilátu nebo ginu. Jenže právě v našem Krvesaji se snoubí výhody obojího – lihu má ‚jen‘ 24 %, díky čemuž ho můžete pít většinu večera a zůstat bez následků. Ale pocitově to není jen sladká šťáva, protože je pikantní díky přírodním výtažkům koření. Dominanci v tomto pikantním tónu hraje zázvor. Druhý nejoblíbenější likér je naše ořechovka – Ořech / Prádelský Voříšek. Ten je spíš pro ty, co mají rádi tradičně sladkou chuť, možná více pro ženy.

Spotřeba alkoholu klesá a říká se, že mladí lidé pijí čím dál méně. Jak to vidíte do budoucna – jak a co se bude pít?

Myslím, že i současná mladá generace bude umět ocenit kvalitní alkohol. Doufám, že Češi budou pít kvalitněji. Pravděpodobně i dráž, protože stát neustále zvyšuje spotřební daň na líh a pro udržení kvality potřebujete suroviny, které jsou obvykle dražší. Ale všichni víme, a my lihovarníci si to uvědomujeme především, že alkohol je dobrý sluha a zlý pán. Alkohol se používá už od středověku, aby z bylinek získal účinné látky. Tak vznikl před více než 300 lety fernet – jako bylinný pomocník při trávení mastných jídel. Samozřejmě vás alkohol umí alespoň na chvíli zahřát a umí rozproudit zábavu. Ale nikdo nechce, aby se nadužíval anebo aby se jím zapíjel smutek. To je rychlá cesta ke špatným koncům.

Více informací najdete na jencikadcery.cz

Sdílet článek

Alkoholické nápoje Trendy v alkoholu Rozhovor Likéry

Související články