Citronová kůra propůjčuje nejen dezertům, ale i slaným pokrmům jedinečnou chuť a vůni. Také si bez ní nedovedete představit bábovku, buchty nebo vánoční cukroví? Může chemicky ošetřená kůra negativně ovlivnit výsledné jídlo? Podívejte se na tipy kuchařů i výživových odborníků.
Citronová kůra v pokrmech nejen krásně voní a chutná, ale obsahuje také řadu prospěšných látek. Provedené studie potvrzují, že citronová kůra obsahuje bioaktivní látky s protizánětlivými a antioxidačními účinky. Platí to ale i pro chemicky ošetřenou kůru citronů?
Bio vs. chemicky ošetřená citronová kůra
Zde platí to samé, jako v případě jiného ovoce či zeleniny. Bio citrony jsou pěstovány dle přísných standardizovaných norem bez syntetických látek. Studie zabývající se porovnáním citronů v bio kvalitě vs. těch s chemickým postřikem potvrzují, že kůra bio citronů je voňavější, výživově však rozdíly nejsou příliš zásadní. Je však vhodné myslet na to, že s chemicky upravenou kůrou dostáváme do těla již zmiňované pesticidy. Ty mohou být škodlivé zejména při pravidelné konzumaci.
Je možné chemický postřik z kůry odstranit?
Částečně ano, ale není to stoprocentní. Často závisí také na typu a metodě postřiku – některé pesticidy mohou pronikat do hlubší vrstvy či být systémového charakteru, což úplnému odstranění zabraňuje. Jaké je tedy doporučení, chceme-li konzumovat kůru citronu, která byla chemicky ošetřena?
- Citron vždy pečlivě umyjte pod tekoucí vodou. Na pomoc přiberte i kartáč či drátěnku.
- Kvalitní a ekologické mycí prostředky rovněž pomohou snížit množství pesticidů v kůře.
- Na pomoc s odstraněním postřiku můžete vzít také ocet, který dokáže účinně redukovat zbytky pesticidů.
- Jednoduchým způsobem, jak redukovat postřik, je spaření citronu horkou vodou. V takovém případě však doporučujeme co nejdříve zpracovat i dužinu citronu, aby se plod rychle nezkazil.
Úplné odstranění postřiku sice není zaručeno, můžete jej ale výrazně zredukovat. A jak již bylo zmíněno, pokud takovou kůru nekonzumujete ve velkém, malé množství není pro jinak zdravého člověka nebezpečné.
Čerstvá, sušená a kandovaná: Jak se chuťově liší a kam se nejvíce hodí?
Citronovou kůru si můžete také nasušit, případně koupit již sušenou či kandovanou variantu.
- Čerstvá citronová kůra je v chuti nejintenzivnější, obsahuje nejlepší poměr a obsah živin a skvěle se hodí do dezertů, ale i slaných pokrmů.
- Sušená citronová kůra je v chuti méně svěží, obsahuje sice méně vitaminu C, ale je bohatá na flavonoidy (přírodní rostlinné antioxidanty), chuťově může být hořká a skvěle se hodí do pečení a kořenicích směsí.
- Kandovaná citronová kůra je velmi sladká a aromatická. Obsahuje nejméně živin, ale o to více cukru. Hodí se do cukroví a sladkostí.
Provoňte si domov pokrmy s citronovou kůrou
Silice obsažené v citronové kůře dokáží intenzivně provonět váš dům. Přesvědčit vás o tom může i obyčejná aromalampa, kdy do vody nastrouháte trochu kůry a necháte se unášet příjemnou citrusovou vůní. V jakých pokrmech si citronovou kůru vychutnáte nejlépe?
- Dokonalá citronovo-borůvková bábovka,
- linecké sušenky s citronem,
- rizoto s pečeným česnekem a citronovou kůrou,
- kynuté pečivo, jako například buchty nebo vánočka,
- rybí pokrmy, jako je například pečený mořský vlk.
Zdroje informací: Apetitonline.cz, Studie PMID: 35204122, PMID: 38231768, PMID: 36496727