Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečete cukroví? Pro linecké a bábovku kupujte jen bio citrony! Víme, jak z kůry dostat všechny pesticidy

26. 11. 2025
Citronová kůra
Shutterstock

Citronová kůra propůjčuje nejen dezertům, ale i slaným pokrmům jedinečnou chuť a vůni. Také si bez ní nedovedete představit bábovku, buchty nebo vánoční cukroví? Může chemicky ošetřená kůra negativně ovlivnit výsledné jídlo? Podívejte se na tipy kuchařů i výživových odborníků.

Citronová kůra v pokrmech nejen krásně voní a chutná, ale obsahuje také řadu prospěšných látek. Provedené studie potvrzují, že citronová kůra obsahuje bioaktivní látky s protizánětlivými a antioxidačními účinky. Platí to ale i pro chemicky ošetřenou kůru citronů?

Bio vs. chemicky ošetřená citronová kůra

Zde platí to samé, jako v případě jiného ovoce či zeleniny. Bio citrony jsou pěstovány dle přísných standardizovaných norem bez syntetických látek. Studie zabývající se porovnáním citronů v bio kvalitě vs. těch s chemickým postřikem potvrzují, že kůra bio citronů je voňavější, výživově však rozdíly nejsou příliš zásadní. Je však vhodné myslet na to, že s chemicky upravenou kůrou dostáváme do těla již zmiňované pesticidy. Ty mohou být škodlivé zejména při pravidelné konzumaci.

Je možné chemický postřik z kůry odstranit?

Částečně ano, ale není to stoprocentní. Často závisí také na typu a metodě postřiku – některé pesticidy mohou pronikat do hlubší vrstvy či být systémového charakteru, což úplnému odstranění zabraňuje. Jaké je tedy doporučení, chceme-li konzumovat kůru citronu, která byla chemicky ošetřena?

  • Citron vždy pečlivě umyjte pod tekoucí vodou. Na pomoc přiberte i kartáč či drátěnku.
  • Kvalitní a ekologické mycí prostředky rovněž pomohou snížit množství pesticidů v kůře.
  • Na pomoc s odstraněním postřiku můžete vzít také ocet, který dokáže účinně redukovat zbytky pesticidů.
  • Jednoduchým způsobem, jak redukovat postřik, je spaření citronu horkou vodou. V takovém případě však doporučujeme co nejdříve zpracovat i dužinu citronu, aby se plod rychle nezkazil.

Úplné odstranění postřiku sice není zaručeno, můžete jej ale výrazně zredukovat. A jak již bylo zmíněno, pokud takovou kůru nekonzumujete ve velkém, malé množství není pro jinak zdravého člověka nebezpečné.

Čerstvá, sušená a kandovaná: Jak se chuťově liší a kam se nejvíce hodí?

Citronovou kůru si můžete také nasušit, případně koupit již sušenou či kandovanou variantu. 

  • Čerstvá citronová kůra je v chuti nejintenzivnější, obsahuje nejlepší poměr a obsah živin a skvěle se hodí do dezertů, ale i slaných pokrmů.
  • Sušená citronová kůra je v chuti méně svěží, obsahuje sice méně vitaminu C, ale je bohatá na flavonoidy (přírodní rostlinné antioxidanty), chuťově může být hořká a skvěle se hodí do pečení a kořenicích směsí.
  • Kandovaná citronová kůra je velmi sladká a aromatická. Obsahuje nejméně živin, ale o to více cukru. Hodí se do cukroví a sladkostí. 

Provoňte si domov pokrmy s citronovou kůrou

Silice obsažené v citronové kůře dokáží intenzivně provonět váš dům. Přesvědčit vás o tom může i obyčejná aromalampa, kdy do vody nastrouháte trochu kůry a necháte se unášet příjemnou citrusovou vůní. V jakých pokrmech si citronovou kůru vychutnáte nejlépe?

Zdroje informací: Apetitonline.cz, Studie PMID: 35204122, PMID: 38231768, PMID: 36496727

Sdílet článek

Citronová kůra Citron Citronové dezerty

Související články