
Když se řekne „podzim ve skleničce“, co jsou vaše první asociace? Horký čaj, svařené víno a ... Co sklenička hořského a voňavého bylinného likéru, který zahřeje i uklidní? Po rozdováděném létě, kdy vám ve skleničce bublalo šampaňské nebo limonády, je to to pravé k období, které vybízí ke klidu, rituálům a návratu k sobě samým.
Bylinné likéry jsou voňavé a lahodné dědictví z dob, kdy mniši, lékárníci a obchodníci s kořením hledali způsob, jak zkrotit sílu alkoholu pomocí bylin a jak zároveň zvýraznit léčivou moc rostlin právě kapkou destilátu. Vznikly z původních elixírů, tinktur a „životabudičů“ a dnes jsou dokonalým společníkem. Nepijí se rychle, málokdy je do sebe „kopnete“, naopak je většinou požitkářsky vychutnáváte a zkoušíte rozpoznat všechny byliny, které se podílí na výsledné chuti. A že jich není málo: Becherovka jich má v receptuře asi dvacet a vedle ostatních je tak trochu za troškaře.
- Jejich chuť má vrstvy: kromě toho, že se často hořkost v kuchyni podceňuje, v bylinných likérech najdete mnohem víc – nejdřív alkohol, pak hořkost a nakonec jemný pocit tepla.
- Dopřejí vám víc než jen zážitek z popíjení dobrého alkoholu. Potkává se v nich medicína, alchymie i gastronomie.
- Skvěle fungují v kombinaci s jídlem, rozumí si s plísňovými sýry, tmavou čokoládou nebo např. s ořechovými dezerty.
- Ač mají staletou historii, nejde o žádné retro. Naopak se na ně zaměřují malé likérky a destilérky, pracují s nimi rádi barmani.
Co byste řekli vyzkoušet si vaši znalost bylinných likérů v našem kvízu?
Zdroje: Apetit, Foodandwine.com, Visitczechia.com, 365drinks.co.uk, Alkohol.cz