Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Od Becherovky po Jägermeistera. Vyznáte se v bylinných likérech?

21. 10. 2025
Bylinný likér
Shutterstock

Když se řekne „podzim ve skleničce“, co jsou vaše první asociace? Horký čaj, svařené víno a ... Co sklenička hořského a voňavého bylinného likéru, který zahřeje i uklidní? Po rozdováděném létě, kdy vám ve skleničce bublalo šampaňské nebo limonády, je to to pravé k období, které vybízí ke klidu, rituálům a návratu k sobě samým. 

Bylinné likéry jsou voňavé a lahodné dědictví z dob, kdy mniši, lékárníci a obchodníci s kořením hledali způsob, jak zkrotit sílu alkoholu pomocí bylin a jak zároveň zvýraznit léčivou moc rostlin právě kapkou destilátu. Vznikly z původních elixírů, tinktur a „životabudičů“ a dnes jsou dokonalým společníkem. Nepijí se rychle, málokdy je do sebe „kopnete“, naopak je většinou požitkářsky vychutnáváte a zkoušíte rozpoznat všechny byliny, které se podílí na výsledné chuti. A že jich není málo: Becherovka jich má v receptuře asi dvacet a vedle ostatních je tak trochu za troškaře. 

  • Jejich chuť má vrstvy: kromě toho, že se často hořkost v kuchyni podceňuje, v bylinných likérech najdete mnohem víc – nejdřív alkohol, pak hořkost a nakonec jemný pocit tepla.
  • Dopřejí vám víc než jen zážitek z popíjení dobrého alkoholu. Potkává se v nich medicína, alchymie i gastronomie. 
  • Skvěle fungují v kombinaci s jídlem, rozumí si s plísňovými sýry, tmavou čokoládou nebo např. s ořechovými dezerty.
  • Ač mají staletou historii, nejde o žádné retro. Naopak se na ně zaměřují malé likérky a destilérky, pracují s nimi rádi barmani.

Co byste řekli vyzkoušet si vaši znalost bylinných likérů v našem kvízu?

Zdroje: Apetit, Foodandwine.com, Visitczechia.com, 365drinks.co.uk, Alkohol.cz

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Alkoholické nápoje Likéry Divoké byliny Česká klasika Tradice Historie

Související články