Jakou roli hraje u jídla příloha? Vedlejší zcela jistě ne. Je to kamarád hlavního hrdiny, který mu kryje záda, který mu pomáhá realizovat bláznivé nápady a kterému se děkuje při přebírání ocenění za pomoc a podporu. Práce přílohy není bezvýznamný vedlejšák, bez přílohy to zkrátka nejde. Ať už jde o jemnou bramborovou kaši, rýži uvařenou tak akorát nebo vhodně zvolené těstoviny...
Kdybych měla do konce života jíst jen jednu jedinou přílohu, tak se sice řádně při takové Sophiině volbě orosím, ale nakonec mezi svými dvěma favority, tedy lahodnou bramborovou kaší a správně udělanou rýží, zvolím bramborovou pochoutku. A věřím, že to tak máte i vy, že máte jednu svoji favoritku mezi přílohami...
Někdo dává k masu zásadně rýži, jiný věří na sílu brambor nebo nedá dopustit na těstoviny. A pak je tu tým „nejlepší příloha je sklenička vína“, ale těm se budeme věnovat jindy. Přílohy nejsou jen výplň talíře, ony pokrm dotváří. Některé ladí lépe s omáčkou, jiné se zeleninou či masem... V mnoha z nich rozeznáme kulturní symboly, tradice i dědictví a najdou se i takové, které se staly hlavními hvězdami programu. Dobrá příloha dokáže i obyčejné hlavní jídlo povznést, dodat mu charakter, texturu a někdy i příběh. Šéfkuchaři jim věnují prostor i čas, dávají si záležet na výběru surovin, přemýšlí o tom, s čím bude co nejlépe ladit a chutnat.
- Podívejte se na michelinského „kuchaře století“ Joëla Robuchona, který vyladil recept na bramborovou kaši k dokonalosti a udělal z ní pokrm králů.
- Nebo náš oblíbený Honza Punčochář, který bramborový salát rozhodně nepovažuje „jen“ za přílohu k řízku, ale každý rok pořádá s přáteli soutěž o ten nejlepší (kterou pravidelně i vyhrává) – loni do něj dával kapary, co tak asi vymyslí letos?
Jak jste na tom s přílohami vy? Otestujte se v našem kvízu.