Národní kuchyně jsou něco jako poklad, který si hýčkáme, na který jsme pyšní. Ale bylo by chybou držet si ji jen pro sebe... Fúzí zajímavých kuchyní, přístupů a směrů totiž můžou vzniknout tak dokonalé chutě, že budete „zírat“. Tušili jste například, že to neskutečně ladí Japonsku a Peru?
Výraz fúze nebo fusion budete asi znát např. z byznysu, kdy se spojí dvě a více firem v jednu. O fúzi mluvíme ale i v gastronomii, kdy se z různých historických důvodů propojí dvě a více národních kuchyní. Typickým důvodem fúze byla a je například migrace obyvatel apod. Některé fúze jsou jemné a harmonické, v podstatě nenápadné. Jiné kreativní a rebelské.
Jestli něco umí spojit kultury po celém světě, je to jídlo. A gastro fúze jsou dokonalým příkladem: díky nim vznikají kombinace chutí z různých tradic v překvapivých pokrmech. Od ceviche s asijským vlivem po sushi s pikantním peruánským nádechem – v každém soustu je vždy něco zvláštního.
- Fúze rozhodně není chaos, ale inteligentní hra. Jde o propojení s respektem k oběma původním kuchyním, které stojí na znalosti technik, chuti, textur i sezonnosti. A pak může vzniknout třeba sushi burrito, pho burger nebo kimchi lasagne.
- Fúze milují kontrasty, a i proto díky nim vznikají mnohdy nečekané kombinace. Sladké a slané, kyselé a hořké...
- Jsou to často kuchyně, kde se nikdo nebojí experimentovat. Je to barevné, někdy streetfoodově uvolněné, jindy na úrovni fine diningu.
Zdroje: Apetit, Masterclass.com, Ronda14.com, Milehightikkaexpress.com, Jidloaradost.ambi.cz