Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: České vánoční cukroví: Tradice, která se předává z generace na generaci. Vyznáte se v něm?

30. 11. 2025
Cukroví
Shutterstock

Když se řeknou Vánoce, mnohým se vybaví vůně vanilky a skořice, která se line z kuchyně. České vánoční cukroví je totiž fenomén, který v Evropě jen tak nenajdete. Není to pouze sladká tečka za svátečním obědem či mlsání pro milovníky drobného cukrářského umění – je to tradice, která se v rodinách předává po generace.

Svou výjimečnost si české cukroví získalo díky neuvěřitelné rozmanitosti a nápaditosti. Zatímco v mnoha zemích se spokojí s několika druhy, u nás se stoly prohýbají pod desítkami různých kousků – a tak není divu, že si svého favorita může najít opravdu každý.

Správné načasování je polovina úspěchu

S pečením není radno čekat na poslední chvíli. Tradice velí rozložit si práci do několika týdnů a zapojit do ní celou rodinu. Advent je dostatečně dlouhý na to, aby se vše stihlo v klidu. První týdny můžete věnovat přípravě základních těst a pečení trvanlivějších druhů, jako jsou perníčky, linecké nebo pracny, které potřebují čas na rozležení.

Sváteční stálice, bez kterých to nejde

Ačkoli existují stovky receptů, na žádném svátečním stole nesmí chybět několik ověřených klasik. Mezi ně patří voňavé perníčky, které je dobré upéct s předstihem, aby stihly krásně změknout. Hned vedle nich se ve světle slávy vyhřívají i křehké vanilkové rohlíčky, jejichž jednoduchý recept zvládne opravdu každý. Chybět nesmí ani tradiční linecké cukroví, slepované pikantní, nejčastěji rybízovou, marmeládou. Čtveřici nejoblíbenějších pak uzavírají ořechové pracny, známé také jako medvědí tlapky.

Kouzlo poctivých surovin a trpělivosti

Chcete-li dosáhnout dokonalých výsledků, klíčové jsou kvalitní suroviny: poctivé máslo, domácí vajíčka a pravá vanilka se na chuti vždy projeví. Stejně důležitá je i trpělivost – většina pečených druhů potřebuje alespoň pár dní, někdy i týden, aby se rozležela a získala tu správnou křehkost. Nezapomínejte ani na vzhled. České cukroví často připomíná drobná umělecká díla.

Důkazem, že tradice je stále živá a neustále se vyvíjí, je i návrat staročeského cukroví s příznačným názvem podvodnice.

Jak se v naší sváteční tradici vyznáte? Otestujte své znalosti.

Zdroj: Apetit

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Vánoční kvíz

Související články