Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Co jedli naši slavní? Poznáte oblíbená jídla Vlasty Buriana, Lídy Baarové a Karla Čapka?

19. 10. 2025
Vlasta Burian
Shutterstock

Vlasta Burian měl ve vile v Dejvicích čtyři lednice, osobního kuchaře z hotelu Ritz a obědy o šesti chodech. A přece toužil po obyčejné koprové omáčce, kterou měl zakázanou. A co třeba Lída Baarová nebo Jan Werich? I české filmové a divadelní legendy měly své gurmánské slabosti. Pojďte se s námi podívat za oponu jejich jídelních stolů – tam, kde vznikaly chutě, které formovaly českou kulturu nejen na jevišti, ale i v kuchyni.

Ikony české kultury nejsou jen tváře z filmového plátna či divadelních prken. Každá z nich měla i svůj osobní gastronomický svět – a ten často prozrazoval víc než kterýkoli rozhovor pro věhlasné noviny či časopis. Jídlo pro ně nebylo pouhou nutností, ale i rituálem, formou umění, a dokonce také malou vzpourou proti všednosti. Na jejich stolech se potkávala noblesa s jednoduchostí, česká tradice s evropskou elegancí a občas i chuť domova s exotickou inspirací.

Vlasta Burian: Mezi francouzským luxusem a koprovkou na tajňačku

Vlasta Burian měl po ruce kuchaře Jaromíra Trejbala, který dokonce vařil v pařížském hotelu Ritz. Burianovi připravoval obědy o šesti či až sedmi chodech. Na stole nechyběla například bažantí paštika, guláš s čerstvým chlebem ani kuře s jablky a milánskými nudlemi. A přesto – jeho největší slabostí byla prostá koprová omáčka. Manželka Nina ji podobně jako knedlíky, po kterých mohl komik přibrat, doma zakázala. Burian si ji proto dopřával potají. Trejbal ve svých pamětech vzpomínal na čtyři chladničky, vinný sklep, a dokonce i plzeňské pivo, které si Vlasta Burian s oblibou čepoval sám.

Lída Baarová: Elegance, lehkost a chuť chlebíčku

Herecká diva Lída Baarová žila životem plným cest, společenského ruchu i elegantní kultivovanosti – a stejně působil i její jídelníček. Milovala šneky a tehdy ještě poměrně neznámý hovězí biftek. Na obojí chodila do pražské restaurace Pelikán v ulici na Příkopech, kde se poměrně hojně a rádi scházeli herci, režiséři i filmaři 30. let minulého století. Zálibu našla i v chlebíčcích, které byly v té době také poměrně novou záležitostí. Ty si pro změnu kupovala ve známém a proslulém lahůdkářství Paukert.

Jan Werich a pohostinnost s duší

Jan Werich, mistrovský bavič a filozof nejen na jevišti, měl v kuchyni podobně jako v divadle svou vlastní roli. Říkával, že jídlo by mělo bavit, spojovat a přinášet radost. Obdivoval jednoduchost české kuchyně, především hovězí guláš s domácí knedlíky, svíčkovou nebo vepřové pečené s křenem. Přesto se nebránil ochutnávkám exotiky, které často přivezl ze svých cest. Jeho kuchyň byla místem setkávání přátel, kde se často podávaly i tradiční české dezerty, jako byly švestkové knedlíky nebo perník, připravený podle rodinné receptury. Kromě toho si rád pochutnal na škvarkových plackách, olomouckých syrečcích a miloval kombinaci masa a ovoce.

Čeští umělci byli v mnoha ohledech gastronomičtí průkopníci i ochránci tradic. Jejich jídelníčky ale byly i plné kontrastů: od honosných večeří s francouzským šmrncem až po domácí klasiku. V každém jejich jídle se skrývala historie, osobnost i vášně, které je provázely na jevišti i mimo něj. Pojďte si s námi ověřit, jak moc se orientujete v kuchyních a chutích opravdových hvězd.


 

Zdroj: Apetit

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Slavné osobnosti Historie

Související články