
Louis de Funès byl nejen legendární francouzský komik, ale také velký milovník dobrého a kvalitního jídla. Jeho vztah k jídlu nebyl definován pouze filmovými rolemi. Ve skutečnosti měl ke kvalitní kuchyni hluboký vztah. Pěstoval si vlastní bio zeleninu a miloval autentickou francouzskou gastronomii. Jak se jeho láska k jídlu projevila v jeho životě i kariéře?
Louis Germain David de Funès de Galarza se narodil 31. července 1914 v Courbevoie u Paříže do španělské rodiny aristokratického původu. Přestože jeho rodiče pocházeli z urozeného prostředí, mladý Louis musel hledat svou cestu sám. Studoval hru na klavír a živil se jako jazzový pianista v pařížských barech, kde si získal oblibu nejen hudebním talentem, ale i svým osobitým humorem. K herectví se dostal až později, kdy absolvoval Simonovu hereckou školu a začal vystupovat v divadle. Průřez jeho filmografií ukazuje neuvěřitelnou škálu komediálních rolí, ve kterých se projevila jeho úchvatná mimika, energie a smysl pro humor.
-
Zajímavost: Filmovou hvězdou se stal až ve svých 50 letech.
Kulinářské komedie, které se staly legendou
De Funèsova filmografie obsahuje desítky komedií, ale několik z nich se výrazně točí kolem gastronomie. Mezi nejznámější patří Grand restaurant pana Septima (1966), kde hraje majitele luxusní restaurace, který se dostane do problémů poté, co v jeho podniku zmizí zahraniční prezident (finguje svůj vlastní únos, aby si odpočinul). Film je plný situačních gagů a satiry na francouzskou gastronomickou pýchu.
Další ikonickou rolí je postava Charlese Duchemina ve filmu Křidýlko nebo stehýnko (1976). Zde ztvárnil váženého gastronomického kritika, který vede boj proti průmyslovému jídlu a fast foodové revoluci. Tento film dokonale reflektuje Funèsovu osobní lásku k autentické kuchyni a jeho odpor k umělým potravinám.
Louis de Funès a jeho vášeň pro jídlo
Přestože ve filmech často hrál uštěpačného, cholerického a nervózního člověka, v soukromí byl Funès naopak klidný a rodinný typ. Miloval jednoduché, ale kvalitní pokrmy. Mezi jeho oblíbená jídla patřila ta z tradiční francouzské kuchyně, včetně vepřových ledvinek na hořčici. Miloval coq au vin (kohouta na víně) nebo cibulovou polévku.
Na svém statku v Clermontu si pěstoval vlastní zeleninu a bylinky, díky čemuž si mohl dopřávat opravdu čerstvé a kvalitní suroviny. Herec byl velmi pečlivý a vybíravý v tom, co jedl, a odmítal průmyslově zpracované potraviny.
-
Zajímavost: Louis de Funès nebyl velký jedlík, zato si za kvalitní jídlo i potraviny rád připlatil.
Odkaz ve filmu i na talíři
Louis de Funès byl nejen mistr komedie, ale také člověk s hlubokým vztahem k dobrému jídlu. Jeho role v kulinářských filmech odrážely jeho skutečný životní styl a lásku k autentické francouzské kuchyni. I dnes, desítky let po jeho smrti, baví jeho filmy diváky po celém světě a připomínají nám, že humor a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří.
V knize En cuisine avec Louis de Funès najdeme recepty z filmů, kde komik hrál. Jedná se o pokrmy, které měl Louis de Funès skutečně rád. Jednalo se například o zelňačku, tvarohový koláč či jahodový dort zdobený bílou čokoládou.
Co jste možná (ne)věděli:
-
Kromě francouzštiny hovořil Louis de Funès také anglicky a španělsky.
-
Živil se také jako kožešník, účetní, prodavač apod.
Zdroje informací: radiofrance, discoverwalks