Nová registrace Zapomenuté heslo

Louis de Funès: Herec, který miloval jídlo, pěstoval zeleninu a proslavil se kulinářskými komediemi

22. 2. 2025
Louis de Funès
Getty Images

Louis de Funès byl nejen legendární francouzský komik, ale také velký milovník dobrého a kvalitního jídla. Jeho vztah k jídlu nebyl definován pouze filmovými rolemi. Ve skutečnosti měl ke kvalitní kuchyni hluboký vztah. Pěstoval si vlastní bio zeleninu a miloval autentickou francouzskou gastronomii. Jak se jeho láska k jídlu projevila v jeho životě i kariéře?

Louis Germain David de Funès de Galarza se narodil 31. července 1914 v Courbevoie u Paříže do španělské rodiny aristokratického původu. Přestože jeho rodiče pocházeli z urozeného prostředí, mladý Louis musel hledat svou cestu sám. Studoval hru na klavír a živil se jako jazzový pianista v pařížských barech, kde si získal oblibu nejen hudebním talentem, ale i svým osobitým humorem. K herectví se dostal až později, kdy absolvoval Simonovu hereckou školu a začal vystupovat v divadle. Průřez jeho filmografií ukazuje neuvěřitelnou škálu komediálních rolí, ve kterých se projevila jeho úchvatná mimika, energie a smysl pro humor.

  • Zajímavost: Filmovou hvězdou se stal až ve svých 50 letech.

Kulinářské komedie, které se staly legendou

De Funèsova filmografie obsahuje desítky komedií, ale několik z nich se výrazně točí kolem gastronomie. Mezi nejznámější patří Grand restaurant pana Septima (1966), kde hraje majitele luxusní restaurace, který se dostane do problémů poté, co v jeho podniku zmizí zahraniční prezident (finguje svůj vlastní únos, aby si odpočinul). Film je plný situačních gagů a satiry na francouzskou gastronomickou pýchu.

Další ikonickou rolí je postava Charlese Duchemina ve filmu Křidýlko nebo stehýnko (1976). Zde ztvárnil váženého gastronomického kritika, který vede boj proti průmyslovému jídlu a fast foodové revoluci. Tento film dokonale reflektuje Funèsovu osobní lásku k autentické kuchyni a jeho odpor k umělým potravinám.

Louis de Funès a jeho vášeň pro jídlo

Přestože ve filmech často hrál uštěpačného, cholerického a nervózního člověka, v soukromí byl Funès naopak klidný a rodinný typ. Miloval jednoduché, ale kvalitní pokrmy. Mezi jeho oblíbená jídla patřila ta z tradiční francouzské kuchyně, včetně vepřových ledvinek na hořčici. Miloval coq au vin (kohouta na víně) nebo cibulovou polévku.

Na svém statku v Clermontu si pěstoval vlastní zeleninu a bylinky, díky čemuž si mohl dopřávat opravdu čerstvé a kvalitní suroviny. Herec byl velmi pečlivý a vybíravý v tom, co jedl, a odmítal průmyslově zpracované potraviny.

  • Zajímavost: Louis de Funès nebyl velký jedlík, zato si za kvalitní jídlo i potraviny rád připlatil.

Odkaz ve filmu i na talíři

Louis de Funès byl nejen mistr komedie, ale také člověk s hlubokým vztahem k dobrému jídlu. Jeho role v kulinářských filmech odrážely jeho skutečný životní styl a lásku k autentické francouzské kuchyni. I dnes, desítky let po jeho smrti, baví jeho filmy diváky po celém světě a připomínají nám, že humor a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří.

V knize En cuisine avec Louis de Funès najdeme recepty z filmů, kde komik hrál. Jedná se o pokrmy, které měl Louis de Funès skutečně rád. Jednalo se například o zelňačku, tvarohový koláč či jahodový dort zdobený bílou čokoládou.

Co jste možná (ne)věděli:

  • Kromě francouzštiny hovořil Louis de Funès také anglicky a španělsky.

  • Živil se také jako kožešník, účetní, prodavač apod.

Zdroje informací: radiofrancediscoverwalks

Doporučujeme recept s videem

Vyprošťovací zelňačka

Sdílet článek

Slavné osobnosti Francouzská kuchyně Světová kuchyně Světová klasika Louis de funès Kulinářské komedie Zelenina Gastronomie Vlastní pěstování Tradiční pokrmy Autentická jídla Situační humor Vepřové ledvinky

Související články