Nová registrace Zapomenuté heslo

Z vánočky žemlovka, z kapra karbanátky a z cukroví dezert: 5 tipů, jak zužitkovat zbytky ze svátků

26. 12. 2025
Opékaná vánočka
Apetit

Vánoce jsou za námi, lednice plná zbytků před námi. Ať už se vám doma krčí poslední kousek vánočky, kapr ze štědrovečerní večeře, nebo miska bramborového salátu, máme pro vás pár nápadů, jak jim vdechnout druhý život. Protože dobré jídlo si zaslouží víc než chvíli slávy a smutný konec v koši.

Lednice po svátcích nemusí být zdrojem výčitek, ale inspirace. Každý zbytek má svůj potenciál, chce to jen zapojit fantazii a kdo ví, možná právě mezi zbytky najdete svůj nový oblíbený recept.

Vánočka podruhé jako žemlovka (nebo opečená na másle)

Zbyla vám vánočka? Výborně! Můžete ji proměnit v žemlovku, kterou povýšíte na sváteční dezert. Nakrájejte ji na plátky, poklaďte jablky, přelijte směsí mléka, vajec, trochy cukru a voňavé skořice. A teď to nejlepší: přidejte trochu vaječného likéru. Získáte dezert, který je tak voňavý, že by se klidně mohl stát novou vánoční tradicí.

  • Pokud nemáte chuť zapínat troubu, zkuste vánočku opéct na pánvi na kousku másla. Krásně se zkaramelizuje a s lžící marmelády nebo zakysané smetany chutná jako francouzský toast na český způsob.

Kapr bez kostí jako karbanátek, pomazánka nebo sendvič

Kapr po Vánocích často končí v lednici s nejistým osudem, ale přitom se dá využít na desítky způsobů. Jedním z nejlepších je připravit z něj rybí karbanátky. Stačí ho zbavit kostí, promíchat s nadrobno nakrájenou cibulkou, vejcem, trochou strouhanky a drceného česneku, pepře nebo majoránky. Vytvarujte malé karbanátky a opečte je dozlatova. Výborně chutnají s bramborovou kaší i v housce jako rybí burger.

  • Menší zbytky kapra můžete přetvořit na pomazánku – s trochou čerstvého sýra, hořčice, kapkou citronu a čerstvou pažitkou. Nebo ho zapečte do sendviče s kyselou okurkou a dijonskou majonézou – překvapivě skvělá kombinace!

Řízky v nové roli: zlatý hřeb Caesar salátu

Zbyly vám kuřecí nebo vepřové řízky? Skvěle se hodí do Caesar salátu. Nakrájejte je na tenké proužky, přidejte římský salát, parmazán, krutony a domácí dresink z majonézy, citronu a ančoviček. Z řízku se tak rázem stane úplně nový pokrm – lehčí, svěží a ideální po svátečním hodování.

Cukroví jako základ pro nový dezert

Zbytky neslepovaného cukroví rozhodně nevyhazujte. Stačí je rozdrtit, smíchat s trochou másla a použít jako základ pro nepečený dort nebo mini dezert do skleničky. Na vrch dejte krém z mascarpone, smetany a vaječného likéru, ozdobte oříšky nebo ovocem a máte epesní silvestrovský dort, u něhož by nikdo neřekl, že právě dojídá „zbytky z Vánoc“.

Bramborový salát bez řízku? 

Bramborový salát nemusí být jen příloha. Zkuste ho použít jako základ na chlebíčky nebo plněné bulky – přidejte plátek šunky, vajíčko nebo kousek uzeného lososa. A pokud vám zbyla jen trocha, vsaďte na omeletu: rozšlehejte vajíčka, přidejte salát a směs opečte. Výsledek vás překvapí!

Jednohubky à la marinera

Jednohubky à la marinera

< 20 min
5(8x)
Přečíst recept

Tip z redakce: Zbytky schovejte do malých krabiček a rozdělte podle typu na sladké, slané, pečivo, maso… Díky tomu snadno vymyslíte nové kombinace, a navíc ušetříte.

 

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Žemlovka s tvarohem podle Romana Vaňka

Sdílet článek

Jak zpracovat zbytky jídel Zbytky Vaření ze zbytků Zbytky jídla Zbytky z lednice

Související články