Caesar salát znají všichni. Nikdy nevyjde z módy, chutná skoro každému, a když ho uděláte dobře, všichni u stolu budou spokojení. Jenže stejně jako se dá „malá černá“ nosit na tisíc způsobů, umí i Caesar salát překvapit. Nejenže si rozumí s masem, mořskými plody nebo těstovinami. On se zvládne převtělit i do burgeru nebo polévky – a pořád bude (překvapivě) k poznání.
Jeden salát – a tolik možností. Když nevíte, co vařit, Caesar vás vždycky podrží. Když nevíte, co si objednat v restauraci, vždy tam pro vás bude… Máme pro vás sedm Caesar receptů z Apetitu, které nás baví. Každý je jiný, ale všechny stojí za vyzkoušení. Co je spojuje? Dokonale vyladěná zálivka, krutony a parmazán. Zbytek už je prostor pro vaši kulinářskou fantazii!
Klasika, která má říz
Salát Caesar je poctivý, jednoduchý a vždycky sázka na jistotu. Přitom jeho kořeny nehledejte v Itálii, ale v Mexiku. Vznikl totiž ve 20. letech minulého století v Tijuaně – v restauraci italského šéfkuchaře Caesara Cardiniho. A přestože byl původně vymyšlen z toho, co zrovna zbylo (po rušném dni) v kuchyni, dnes je z něj stálice, která se drží na výsluní víc než sto let.

Těstovinový Caesar: když máte hlad
Caesar s těstovinami je večeře, která zaboduje u malých i velkých. Je sytý tak akorát, ale pořád svěží – ideální na letní oběd nebo rychlou prázdninovou večeři. Těstoviny miluje celá rodina, Caesar taky, a když je dáte dohromady, nemůžete udělat krok vedle. Tahle kombinace totiž funguje vždycky.

Zelenější verze s fazolkami
Tenhle salát si říká Caesar, ale jde na to po svém. Listy salátu nečekejte – tady hrají prim křupavé zelené fazolky, vejce, poctivý dresink a slanina, která to celé vyšperkuje. Funguje to překvapivě dobře a je to jeden z těch receptů, které si zapamatujete (a možná díky němu vezmete na milost i fazolky, pro které jste dosud jen stěží hledali uplatnění v kuchyni).

Krevety místo kuřete? Jistě!
Tenhle Caesar se posunul o třídu výš – a přidal na eleganci. Grilované krevety, šťáva z citronu, křupavá bageta a svěží salát dělají z téhle kombinace jídlo, které se hodí spíš na večeři na terase než na rychlý oběd mezi schůzkami. Přidejte sklenku vychlazeného bílého vína a máte večeři, kterou by vám záviděl i šéfkuchař z přímořské restaurace.

Bruschetta Caesar: rychlovka, která boduje
Chcete jen malou svačinu nebo lehkou večeři, kterou zvládnete připravit během 20 minut? Udělejte si bruschettu. Přidejte římský salát, hoblinky sýra, ančovičkový dresink a máte chuť Caesar salátu – jen bez misky a příboru. Pokud čekáte návštěvu, zkuste je překvapit tímto malým, ale efektním chodem.

Burger Caesar: když se klasika potká s fastfoodem
Caesar salát a burger? Ano, funguje to skvěle! Maso, salát, dresink i parmazán – všechno, co máme na Caesar salátu rádi, jen schované v housce. Snadná a rychlá příprava, efektní forma a skvělá chuť. Nalákáte na něj i ty, kteří by se salátu jinak ani nedotkli.

Polévka à la Caesar: chutná skvěle
Nečekaná, ale famózní. Krémová, výrazná, ale přesto lehká. Caesar polévka není jen výstřelek – je to důkaz, že dobré chutě fungují i v jiné podobě, než je salát v misce. Servírujte ji s opečenou bagetou nebo parmazánovým chipsem a sledujte, jak rychle mizí ze stolu.

Ať už jste věrní klasice, nebo rádi zkoušíte nové chutě, Caesar salát vás nezklame. Dá se pojmout jako jednoduchý letní oběd, rychlá večeře, chuťovka na party nebo klidně jako teplá polévka. A právě v tom je jeho kouzlo – stačí pár základních ingrediencí, dresink a několik nových receptů. Tak který z nich zkusíte jako první?
Zdroj: Apetit