
Možná to tak nevypadá, ale s vlašskými ořechy je to podobné jako s vínem: čím víc se jim věnujete, tím víc chutí odhalíte a získáte. Stačí trocha času a pár triků! Jak je oloupat bez zbytečných nervů? Jak uchovat vůni i křupavost? A kdy přijde ten správný moment, aby se proměnily v náplň, ořechové máslo nebo dort?
Rozlousknout vlašský ořech? To zní jednoduše – dokud vám první tři nezaberou zbytečně moc času, čtvrtý neodletí pod stůl a pátý se nerozpadne dřív, než ho stihnete zachránit. Vlašské ořechy zkrátka nejsou pro netrpělivé. Ale kdo se s nimi naučí zacházet, ten má po ruce ingredienci, která vydrží, nezklame a zvládne všechno – od karamelizace po krém do cukroví.
Jak vylouskat čerstvé vlašské ořechy?
Louskání ořechů je denní chleba každého, kdo peče. Ale jde to udělat lépe než jen brutálním úderem kladívka – pokud už ho budete používat, doporučujeme, abyste „nebušili“ příliš dlouho a silně, aby se ořechová jádra nezměnila na drť promíchanou s ořechovými skořápkami.
Raději použijte co nejkvalitnější louskáček. Ořech do něj stavte kolmo (tedy spojkou vodorovně), abyste nevyvíjeli nadměrnou sílu.
A jak si louskání vlašských ořechů usnadnit?
- Vsypejte do hrnce ořechy, zalijte je vroucí vodou a nechejte přikryté pokličkou namáčet cca 15–20 minut, skořápky díky tomu zjemní a půjdou snáze rozlousknout. Poté vodu slijte a propláchněte ořechy studenou vodou.
- Stejně tak může pomoci krátké povaření. Ořechy vsypejte do studené vody, přiveďte k varu a cca 5 minut povařte, hned slijte, propláchněte studenou vodou a louskejte.
- Pomoci může také trouba: dejte celé ořechy na plech do trouby vyhřáté na 200 °C na cca 10 minut. Po vychladnutí má skořápka tendenci prasknout nebo se oddělovat, což vám opět usnadní práci.
Jak skladovat vlašské ořechy a jak dlouho vydrží?
Skladování je skoro alchymie – pokud ořechy uskladníte špatně, mohou se zkazit, zplesnivět apod. Důležité je skladovat ořechy v chladu, který zabrání žluknutí tuků. Tma zase zpomaluje oxidaci, sucho chrání před plísní.
- Celé ořechy se skořápkou nejlépe snášejí suchý, vzdušný a temný prostor s teplotou kolem 10–20 °C. Ideálně je skladujte v síťových pytlících, zavěšené (stejně jako cibuli). Použít můžete i bedny s otvory, díky nimž bude proudit vzduch. Nenechávejte je ale přímo na zemi a chraňte je před hlodavci. Při správném skladování vydrží až 3 roky.
- Vyloupaná jádra důkladně vysušte – případná vlhkost by mohla vést k plesnivění. Uložit je můžete ve vzduchotěsné nádobě, ve tmě, v chladu. Čím méně kyslíku, tepla a světla, tím lépe. Pozor! Pokud uvidíte i jen drobné náznaky plísně, daná várka jde pryč, napadená totiž může být celá.
- Vyloupaná jádra také můžete zchladit či zamrazit: V lednici mohou jádra vydržet až 6 měsíců, v mrazničce dokonce i více než 1 rok. V chladu si ořechy zachovají vysokou kvalitu.
- Oblíbený trik je také jejich zavařování: jádra dejte nasucho do sklenic, zavíčkujte a krátce sterilujte. Jádra tak žluknou výrazně pomaleji a skladovaná v temnu vydrží bez problémů 1–2 roky.
Špatně skladované ořechy může napadnout plíseň, případně mohou žluknout – to poznáte tak, že jdou cítit zatuchlinou, chutnají trpce až nahořkle. Žluklé ořechy rozhodně nekonzumujte, kromě toho, že zničí chuť pokrmu, mohou způsobovat i průjem či bolesti břicha.
Jak zamrazit vlašské ořechy?
Správným zamrazení vlašských ořechů neztratíte jejich čerstvost a kvalitu.
- Vyloupané ořechy rozdělte na menší porce – tím zajistíte, že budete mít po ruce dostatečné, ale ne zbytečně velké množství, které byste museli rozmrazovat a znovu mrazit.
- Vyloupaná jádra umístěte do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku (svačinové mikrotenové sáčky nejsou vhodné, nemají totiž dostatečnou pevnost), ideálně s odsátým vzduchem. Na obal poznačte datum vložení do mrazáku.
- Dejte je do šuplíku, kde je teplota stabilní, ideálně odděleně od silně aromatických potravin (např. uzenin).
- Takto uložené vydrží i déle než 1 rok.
Jak opražit ořechy?
Pražení ořechů zvýrazní jejich chuť, protože zahříváním se uvolňují přírodní oleje, které zvýrazní vůni i chuť nejen vlašských ořechů, ale i lískových, piniových apod. Upražit je můžete jak v troubě, tak na pánvi, vždy však dávejte pozor, abyste je nespálili.
- Pražení v troubě: Nasypejte ořechy na plech vyložený pečicím papírem a pečte je asi 15–25 min. v troubě předehřáté na 160 °C. Pravidelně kontrolujte, že se nepřipalují.
- Pražení na pánvi: Na velmi mírném ohni opékejte ořechy asi 10 minut. Ořechy nemíchejte, jen je občas protřepejte, aby se opražily rovnoměrně.
- Po pečení nechejte ořechy vychladnout – díky tomu se chutě ještě rozvinou.
TIP: Opražené ořechy použijte do müsli a jiných snídaňových směsí, do salátů, dezertů i jako zobání třeba k dobrému filmu.
Jak připravit karamelizované ořechy?
Karamelizované ořechy – tak lahodné, že když ochutnáte, u jednoho rozhodně nezůstanete.
Suroviny: 400 g ořechů, 200 g krupicového cukru, 3–4 lžíce oleje a špetka soli
Postup:
- Do hrnce nasypejte ořechy a zalijte je vodou, přiveďte k varu a povařte cca 5 minut.
- Pořádně sceďte (můžete nechat okapat na cedníku) a poté promíchejte s cukrem.
- Na pánvi rozpalte dostatečné množství oleje a za stálého míchání nechejte zkaramelizovat ořechy.
- Nakonec je posolte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem – tím se ořechy zbaví přebytečného tuku.
TIP: Vychladlé ořechy skladujte v uzavřené nádobě v chladu, suchu a temnu.
Jak udělat ořechové máslo?
Opražené vlašské ořechy jsou dokonalou surovinou na přípravu domácího ořechového másla. Rozmixujte je s trochou soli – a máte hotovo.
- Rozpůlená jádra dejte do výkonného mixéru nebo kuchyňského robotu.
- Mixujte pomalu – nejdříve vznikne prášek, poté začne ořech uvolňovat oleje a hmota přechází do pasty.
- V mezikrocích stírejte boky nádoby, případně přidejte trošku neutrálního oleje, aby pasta byla hladší, ale pozor – nesmí být příliš řídká.
- Konečný výrobek přendejte do sklenice, uzavřete a skladujte v chladu.
TIP: Přidejte trochu medu nebo špetku soli – podle toho, zda chcete sladkou, nebo slanou variantu.
Jak připravit ořechovou náplň?
Ořechová náplň je tradiční základ mnoha vánočních či slavnostních druhů cukroví, ale i svatebních koláčků, závinů a tradičních dezertů. Receptů na její přípravu existuje nespočet a každá zkušená kuchařka nedá dopustit na ten svůj.
Základ tvoří namleté ořechy, dále se může přidávat mléko či rum na rozředění a strouhanka nebo mleté dětské piškoty na zahuštění. V některých receptech najdete i citronovou šťávu, med apod. Samozřejmě nechybí také koření – obvykle se přidává vanilka, skořice, případně hřebíček nebo muškátový ořech.
Máme pro vás hned 5 tipů na voňavou a lahodnou ořechovou náplň:
A ještě jeden bonus: část ořechů lze zastudena naložit do tekutého medu či javorovém sirupu – během pár dní budou měkčí a získají příjemnou karamelovou chuť.
Zdroj: Apetit, ochutnejorech