Nová registrace Zapomenuté heslo

Saturejka: Málo známá bylinka s intenzivní chutí a všestrannými možnostmi. Využíváte ji naplno?

17. 6. 2025
shutterstock_2166019281.jpg
Shutterstock

Saturejka patří k tradičním bylinkám, které si své místo našly nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Jsou jí desítky druhů – od jednoletých bylin až po trvalky – přičemž v českých zahradách se nejčastěji pěstuje saturejka zahradní a horská. Vyniká lehce pepřovou chutí a silnou vůní, která se po usušení ještě zvýrazňuje. Poradíme, kdy ji sázet, jak ji pěstovat i jak ji nejlépe využít v kuchyni.

Saturejka (Satureja) zahrnuje asi 40 druhů rostlin – většina je používána jako koření, případně jako léčivka. V Evropě se vyskytuje asi 12 původních druhů, další najdeme na Kavkaze, ve Střední Asii či Středomoří.

Jak vypadá saturejka a jaké druhy jsou nejběžnější?

Některé druhy saturejky jsou jednoleté, jiné dvouleté, další dokonce trvalky. Může se jednat o bylinky i polokeře. Různé druhy saturejky dosahují výšky 15–50 cm. Listy mají délku 1–3 cm a jejich tvar se liší v závislosti na druhu saturejky. Nejběžněji se u nás vyskytují zejména saturejka horská a saturejka zahradní.

  • Saturejka horská (Satureja montana) – je trvalka, ale v našich podmínkách nikoli, nesvědčí jí totiž mrazy. Dosahuje výšky až 30 cm. Kvete od července do září. Pěstuje se snadno, roste v záhonech i na balkonech, ale bývá expanzivní. V lidovém léčitelství se využívá proti zažívacím potížím. V kuchyni jako koření k dochucení. Ve Španělsku se přidává do likérů.
  • Saturejka zahradní (Saureja hortensis) – je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 30 cm. Kvete od července až do prvních mrazů. Pěstuje se v záhonech na zahradě, ale i v truhlících na balkoně. Běžně se využívá jako koření při výrobě uzenin a skvěle se hodí do luštěnin, oblíbená je zejména v hrachové polévce. V lidovém léčitelství pomáhá proti potížím s trávením a také jako podpora při hojení ran.

Kdy sázet saturejku a jak se množí?

Saturejka se pěstuje ze semínek, která si můžete předpěstovat doma na parapetu.

  • Vzrostlé rostlinky vypěstované ze semínek sázejte do záhonů až po květnových mrazících, tedy po 15. květnu.
  • Pokud chcete do záhonů sadit rovnou semínka, můžete začít koncem dubna. Rostlinky ale vyrostou, i pokud zasadíte semínka v průběhu května. Během přímého výsevu do záhonu chraňte semínka – ideální je netkaná bílá textilie.

Jak saturejku pěstovat?

V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje saturejka zahradní. Co se týče pěstování, saturejka se řadí mezi nenáročné bylinky.

  • Stanoviště: Má ráda teplo a světlo, je odolná dokonce natolik, že snese i delší sucho, zato špatně snáší přemokření. Pěstovat ji můžete v záhoně, ale i v květináči na balkóně, terase či parapetu.
  • Půda: Nejlépe prospívá v kypré hlinitopísčité půdě, která je dobře propustná a spíše chudá na živiny. Pokud ji budete pěstovat v květináči, smíchejte zeminu s hrubým pískem a dno květináče vyložte keramzitem, kamínky či oblázky.
  • Škůdci: Saturejka skvěle odpuzuje různé škůdce, například mšice, mravence či bělásky zelné.

Kdy a jak sklízet saturejku?

Saturejka se obvykle sklízí v době květu, tedy od července do září, kdy má nejsilnější aroma, ale čerstvé lístky či snítky můžete sklízet kdykoli. Saturejku sklízejte ideálně za slunného a suchého počasí – nejlépe okolo 8. ranní hodiny.

Jak sušit a skladovat saturejku?

Saturejka má výraznou vůni, která je po usušení ještě silnější.

  • Běžně se saturejka suší jako volně zavěšené svazečky, ale zvládne uschnout rozprostřená. Takto ji sušte v jedné vrstvě na temném místě, které je dobře větrané.
  • Pokud budete saturejku sušit v troubě nebo v sušičce, teplota nesmí překročit 35 °C. Během sušení v troubě nechejte dvířka pootevřená, aby mohla unikat případná vlhkost.
  • Po usušení lze použít celé snítky, případně jen lístky a květy.
  • Usušenou saturejku skladujte v uzavíratelné dóze – ideálně v plechové.

Jak využít saturejku v kuchyni?

Saturejka je oblíbený druh koření. Můžete ji použít jak čerstvou, tak sušenou. Využívá se nať – bývá součástí provensálského koření, bouquet garni a také směsi známé jako čubrica, která je oblíbená především v balkánské kuchyni. S jejím použitím buďte ale opatrní – přidávejte ji postupně, je totiž silně aromatická.

  • Saturejka se používá pro přípravu mletých mas, zkuste ji přidat do sekané.
  • Hodí se do zapékaných těstovin.
  • Díky svému lehce pepřovému aroma se přidává do slaných pomazánek.
  • Hojně se využívá do luštěninových jídel, kterým dodává příjemnou vůni.
  • Saturejkou se koření různé maso – grilované, steaky, ryby, uzené maso, skopové, králičí, zvěřina, ale i drůbeží apod.
  • Čerstvě natrhaná saturejka krásně ovoní omáčku, pikantní polévku nebo salát.
  • Své uplatnění saturejka našla i jako součást koření do nakládaného zelí, okurek či hub.
  • Saturejka bývá součástí bylinných likérů.

Saturejka je nejen krásně voňavá a chuťově výrazná bylinka, ale i praktická pomocnice do zahrady i kuchyně. Některé druhy saturejky se pěstují vyloženě jako okrasné rostliny, patří totiž k medonosným druhům.

 

Zdroj informací: Apetit, vseokoreni, botany,osej

KYBAL, Jan; KAPLICKÁ, Jiřina. Naše a cizí koření. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1988. Kapitola Saturejka zahradní, s. 194.

Tomšovic P. (2000): Satureja L. – saturejka. – In: Slavík B., Chrtek J. jun. & Štěpánková J. (eds), Květena České republiky 6, p. 646, Academia, Praha.

Sdílet článek

Bylinková zahrádka Čerstvé bylinky Saturejka Bylinky Kuchyně Lidové léčitelství Koření Pěstování bylinek Luštěniny Mleté maso Provensálské koření

Související články