Stačí pár minut, hrst čerstvé bazalky a pár základních surovin, abyste na stole měli chuť Itálie v její nejvoňavější podobě. Bazalkové pesto je víc než jen dochucovadlo na těstoviny. Tato ikonická italská specialita se díky své výrazné chuti hodí k zelenině, masu, sýru i do polévek. Tradičně vzniká v hmoždíři a právě díky němu si zachovává neodolatelnou strukturu i vůni. Máme pro vás osvědčený recept i s originálními variacemi navíc.
Bazalkové pesto, známé jako pesto alla genovese, má své kořeny v italské provincii Ligurie, konkrétně v Janově. Slovo „pesto“ pochází z italského pestare (česky drtit), což odkazuje na tradiční přípravu v dřevěném hmoždíři.
Bazalkové pesto nejen k těstovinám
Klasika s těstovinami je sice nesmrtelná, ale pesto umí mnohem víc. Skvěle dochutí vařenou i pečenou zeleninu, třeba batáty, cuketu nebo květák. Přidejte lžíci pesta do vařených brambor, rozmačkejte je na hrubé pyré a máte luxusní přílohu. Pesto také výborně ladí se sýry – zkuste ho přidat do caprese salátu, smíchat s ricottou nebo jím potřít plátky halloumi před grilováním. Funguje i jako rychlá marináda na kuřecí maso, ryby nebo tofu. A co třeba v polévce? Lžíce pesta doladí například cuketový nebo rajčatový krém. A pokud zbude jen troška, natřete pesto na opečený chleba, přidejte plátky rajčat a zakápněte olivovým olejem. I jednoduchá svačina se tak promění v kulinární zážitek.
Jak připravit bazalkové pesto
Množství: 2 porce
Čas a obtížnost: cca 20 min., velmi snadná příprava
Ingredience: 3 hrsti bazalky, ½ lžičky mořské hrubozrnné soli, 50 ml extra panenského olivového oleje, 3 stroužky česneku, 50 g piniových oříšků, 4 lžíce parmazánu
- Česnek oloupejte a překrojte napůl.
- Parmazán nastrouhejte.
Postup:
- Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.
- Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.
- Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Bazalkové pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost.
Variace a chuťové twisty
- Pesto s rukolou a vlašskými ořechy: Jemně štiplavá rukola dodá pestu výraznější chuť, vlašské ořechy zase zemitější tón. Ideální k pečené zelenině nebo do sendvičů.
- Veganské pesto bez sýra: Parmazán lze nahradit lahůdkovým droždím, které přidá oříškovou chuť bez živočišných složek. Dochutit můžete pár kapkami citronové šťávy navíc.
- Pesto s kešu oříšky a mátou: Kešu dodají krémovější texturu, máta svěžest – moderní letní twist se skvěle hodí k jehněčímu masu nebo do studených těstovinových salátů.
- Pesto rosso (červené pesto se sušenými rajčaty): Nahraďte část bazalky sušenými rajčaty a použijte mandle místo pinií. Chuť je sytější a sladší – výborně se hodí k pečenému lilku nebo jako základ na crostini.
- Ořechová variace: Pistácie dodají pestu jemně nasládlý podtón, lískové oříšky naopak lehce kouřovou chuť.
- Pesto s citrusovou kůrou: Přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče. Skvělé k rybám, grilovanému kuřeti nebo do krémových omáček.
Klíčem k dokonalému pestu je čerstvá bazalka, olivový olej a hmoždíř – odměnou vám bude pesto, které pozvedne každé jídlo.
Zdroj informací: Apetit, britannica