Nová registrace Zapomenuté heslo

Neuvěříte, co dokáže obyčejné bazalkové pesto! Stačí 20 minut a změní těstoviny, maso i zeleninu v delikatesu jako z Janova

14. 8. 2025

Stačí pár minut, hrst čerstvé bazalky a pár základních surovin, abyste na stole měli chuť Itálie v její nejvoňavější podobě. Bazalkové pesto je víc než jen dochucovadlo na těstoviny. Tato ikonická italská specialita se díky své výrazné chuti hodí k zelenině, masu, sýru i do polévek. Tradičně vzniká v hmoždíři a právě díky němu si zachovává neodolatelnou strukturu i vůni. Máme pro vás osvědčený recept i s originálními variacemi navíc.

Bazalkové pesto, známé jako pesto alla genovese, má své kořeny v italské provincii Ligurie, konkrétně v Janově. Slovo „pesto“ pochází z italského pestare (česky drtit), což odkazuje na tradiční přípravu v dřevěném hmoždíři.

Bazalkové pesto nejen k těstovinám

Klasika s těstovinami je sice nesmrtelná, ale pesto umí mnohem víc. Skvěle dochutí vařenou i pečenou zeleninu, třeba batáty, cuketu nebo květák. Přidejte lžíci pesta do vařených brambor, rozmačkejte je na hrubé pyré a máte luxusní přílohu. Pesto také výborně ladí se sýry – zkuste ho přidat do caprese salátu, smíchat s ricottou nebo jím potřít plátky halloumi před grilováním. Funguje i jako rychlá marináda na kuřecí maso, ryby nebo tofu. A co třeba v polévce? Lžíce pesta doladí například cuketový nebo rajčatový krém. A pokud zbude jen troška, natřete pesto na opečený chleba, přidejte plátky rajčat a zakápněte olivovým olejem. I jednoduchá svačina se tak promění v kulinární zážitek.

Jak připravit bazalkové pesto

Množství: 2 porce
Čas a obtížnost: cca 20 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 3 hrsti bazalky, ½ lžičky mořské hrubozrnné soli, 50 ml extra panenského olivového oleje, 3 stroužky česneku, 50 g piniových oříšků, 4 lžíce parmazánu

  • Česnek oloupejte a překrojte napůl.
  • Parmazán nastrouhejte.

Postup:

  1. Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.
  2. Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.
  3. Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Bazalkové pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost.

Variace a chuťové twisty

  • Pesto s rukolou a vlašskými ořechy: Jemně štiplavá rukola dodá pestu výraznější chuť, vlašské ořechy zase zemitější tón. Ideální k pečené zelenině nebo do sendvičů.
  • Veganské pesto bez sýra: Parmazán lze nahradit lahůdkovým droždím, které přidá oříškovou chuť bez živočišných složek. Dochutit můžete pár kapkami citronové šťávy navíc.
  • Pesto s kešu oříšky a mátou: Kešu dodají krémovější texturu, máta svěžest – moderní letní twist se skvěle hodí k jehněčímu masu nebo do studených těstovinových salátů.
  • Pesto rosso (červené pesto se sušenými rajčaty): Nahraďte část bazalky sušenými rajčaty a použijte mandle místo pinií. Chuť je sytější a sladší – výborně se hodí k pečenému lilku nebo jako základ na crostini.
  • Ořechová variace: Pistácie dodají pestu jemně nasládlý podtón, lískové oříšky naopak lehce kouřovou chuť.
  • Pesto s citrusovou kůrou: Přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče. Skvělé k rybám, grilovanému kuřeti nebo do krémových omáček.

Klíčem k dokonalému pestu je čerstvá bazalka, olivový olej a hmoždíř – odměnou vám bude pesto, které pozvedne každé jídlo.

Zdroj informací: Apetit, britannica

Sdílet článek

Pesto Jak na to Čerstvé bylinky Bylinková zahrádka Bazalka Těstoviny

Související články