
Vůně lesa, trocha másla, špetka bylinek – a houbový krém je na světě. Stačí pár základních surovin, půlhodinka v kuchyni a výsledkem je pokrm, který chutná jako z poctivé kuchyně v horské chatě. Navíc ho můžete doladit tak, aby z něj byl luxusní chod třeba pro důležitou oslavu, ale i pikantní verze pro milovníky ostřejších pokrmů.
Houbový krém je zkrátka klasika, která nikdy neomrzí a v sezoně navíc i potěší milovníky houbaření. Spojuje v sobě jemnou krémovitost a kombinaci vyvážených chutí. Díky rozmixování získá hladkou konzistenci, kterou můžete doladit smetanou, bylinkami nebo křupavými krutony či semínky.
Jak připravit houbový krém:
Jak připravit houbový krém krok za krokem
Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 30 min., velmi snadná příprava
Ingredience: 30 g sušených hub, 60 g másla, 1 cibule, 1 lžíce pšeničné hladké mouky, 1 menší brambora, 800 ml mléka, sůl, mletý pepř, pažitka, krutony z toastového chleba na ozdobu
- Místo sušených hub můžete použít směs čerstvých – v takovém případě jich budete potřebovat 350 g. Mléka budete potřebovat 1 l, protože nebudete mít vodu z namáčených hub, případně použijte zeleninový či drůbeží vývar.
- Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno.
- Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Postup:
- Houby zalijte 200 ml horké vody a nechejte alespoň 20 minut stát (ideálně 2–3 hodiny).
- Vymačkejte z hub tekutinu, kterou odložte na později.
- V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm doměkka cibuli a houby.
- Pak přisypejte mouku, míchejte a počkejte, až se zbarví do světle žluta.
- Přidejte brambory pokrájené na kostičky, zalijte mlékem a vodou z namáčených hub, osolte a opepřete a vařte asi 15 minut, až budou brambory měkké.
- Krém rozmixujte ponorným tyčovým mixérem, ozdobte pažitkou, krutony a podávejte.
Chuťové variace
- S tymiánem a smetanou: Na závěr do rozmixovaného krému přilijte 100 ml smetany ke šlehání a pár lístků čerstvého tymiánu. Díky smetaně bude krém jemnější a díky tymiánu získá příjemnou vůni.
- S česnekem a majoránkou: Do základu přidejte 1–2 stroužky česneku a po rozmixování dochuťte trochou sušené majoránky. Polévka získá výraznější chuť, podobnou klasické bramboračce.
- S parmazánem a lanýžovým olejem: Do hotového krému vmíchejte lžíci nastrouhaného parmazánu a zakápněte pár kapkami lanýžového oleje. Luxusní varianta ideální jako chod při slavnostním menu.
- S bílým vínem: Po orestování hub přilijte 50 ml bílého vína a nechejte ho krátce odpařit, čímž získáte příjemně svěží kyselý podtón.
- Pikantní verze: Přidejte trochu chilli vloček nebo špetku kajenského pepře během restování hub.
- Exotický twist: Vmíchejte do krému lžíci kokosového mléka a přidejte špetku kari koření.
- S oříšky, semínky či jedlými kaštany: Při servírování ozdobte krém nasekanými opraženými lískovými oříšky, semínky nebo opečenými jedlými kaštany.
- S ochucenými krutony: Krutony můžete potřít česnekovým máslem nebo posypat uzenou paprikou.
Stačí pár jednoduchých kroků, základních surovin a péče a během chvilky máte v misce něco, co zahřeje a zasytí. Trocha kreativity při dochucování a každý si může svůj talíř přizpůsobit přesně podle chuti. Nakonec stačí jen usednout, zhluboka přivonět a vychutnávat si poctivou českou kuchyni.
Zdroj informací: Apetit