Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejrychlejší houbový krém nejen pro začátečníky: Navíc 8 osvědčených variací pro velmi mlsné jazýčky

16. 10. 2025
20250926_Houbový_krém_foto-4.webp
Apetit

Vůně lesa, trocha másla, špetka bylinek – a houbový krém je na světě. Stačí pár základních surovin, půlhodinka v kuchyni a výsledkem je pokrm, který chutná jako z poctivé kuchyně v horské chatě. Navíc ho můžete doladit tak, aby z něj byl luxusní chod třeba pro důležitou oslavu, ale i pikantní verze pro milovníky ostřejších pokrmů.

Houbový krém je zkrátka klasika, která nikdy neomrzí a v sezoně navíc i potěší milovníky houbaření. Spojuje v sobě jemnou krémovitost a kombinaci vyvážených chutí. Díky rozmixování získá hladkou konzistenci, kterou můžete doladit smetanou, bylinkami nebo křupavými krutony či semínky.

 

Jak připravit houbový krém:

Jak připravit houbový krém krok za krokem

Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 30 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 30 g sušených hub, 60 g másla, 1 cibule, 1 lžíce pšeničné hladké mouky, 1 menší brambora, 800 ml mléka, sůl, mletý pepř, pažitka, krutony z toastového chleba na ozdobu

  • Místo sušených hub můžete použít směs čerstvých – v takovém případě jich budete potřebovat 350 g. Mléka budete potřebovat 1 l, protože nebudete mít vodu z namáčených hub, případně použijte zeleninový či drůbeží vývar.
  • Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno.
  • Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.

 

Postup:

  1. Houby zalijte 200 ml horké vody a nechejte alespoň 20 minut stát (ideálně 2–3 hodiny).
  2. Vymačkejte z hub tekutinu, kterou odložte na později.
  3. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm doměkka cibuli a houby.
  4. Pak přisypejte mouku, míchejte a počkejte, až se zbarví do světle žluta.
  5. Přidejte brambory pokrájené na kostičky, zalijte mlékem a vodou z namáčených hub, osolte a opepřete a vařte asi 15 minut, až budou brambory měkké.
  6. Krém rozmixujte ponorným tyčovým mixérem, ozdobte pažitkou, krutony a podávejte.

Chuťové variace

  • S tymiánem a smetanou: Na závěr do rozmixovaného krému přilijte 100 ml smetany ke šlehání a pár lístků čerstvého tymiánu. Díky smetaně bude krém jemnější a díky tymiánu získá příjemnou vůni.
  • S česnekem a majoránkou: Do základu přidejte 1–2 stroužky česneku a po rozmixování dochuťte trochou sušené majoránky. Polévka získá výraznější chuť, podobnou klasické bramboračce.
  • S parmazánem a lanýžovým olejem: Do hotového krému vmíchejte lžíci nastrouhaného parmazánu a zakápněte pár kapkami lanýžového oleje. Luxusní varianta ideální jako chod při slavnostním menu.
  • S bílým vínem: Po orestování hub přilijte 50 ml bílého vína a nechejte ho krátce odpařit, čímž získáte příjemně svěží kyselý podtón.
  • Pikantní verze: Přidejte trochu chilli vloček nebo špetku kajenského pepře během restování hub.
  • Exotický twist: Vmíchejte do krému lžíci kokosového mléka a přidejte špetku kari koření.
  • S oříšky, semínky či jedlými kaštany: Při servírování ozdobte krém nasekanými opraženými lískovými oříšky, semínky nebo opečenými jedlými kaštany.
  • S ochucenými krutony: Krutony můžete potřít česnekovým máslem nebo posypat uzenou paprikou.

Stačí pár jednoduchých kroků, základních surovin a péče a během chvilky máte v misce něco, co zahřeje a zasytí. Trocha kreativity při dochucování a každý si může svůj talíř přizpůsobit přesně podle chuti. Nakonec stačí jen usednout, zhluboka přivonět a vychutnávat si poctivou českou kuchyni.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Houby Houbové recepty Krémové polévky Polévky Sezona

Související články