Lasagne – synonymum pro poctivý domácí oběd, který provoní kuchyni a přivede všechny ke stolu. Tento ikonický italský pokrm si zamilujete nejen pro jeho sytou chuť, ale i pro kombinaci jemného bešamelu, šťavnatého ragú a dokonalé vrstvy těstovin. Nečekejte však rychlovku – příprava lasagní je malý rituál, který vás odmění výjimečným výsledkem. Jak na ně krok za krokem, na co si dát pozor a proč je i domácí těsto hračka? Připravili jsme pro vás všechno, co o lasagních potřebujete vědět.
„To není jídlo, to je způsob života,“ říká o lasagních známý animovaný kocour Garfield. A když je zhltne, přestože by neměl, dodává: „Já za to nemůžu, ony si začaly.“ Ano, to jsou přesně lasagne – vrstvené, syté, voňavé a neodolatelné. Jídlo, které se vám vetře pod kůži, jako by mělo vlastní vůli. Garfield má zkrátka pravdu: lasagne nejsou jen pokrm, ale emoce a láska v každém soustu.

Co jsou lasagne a z čeho se skládají
Ale co jsou lasagne z kuchařského hlediska? Je to vrstvený pokrm pocházející z Itálie, v principu patří mezi tzv. casserole. Tenké pláty těstovin jsou proložené masovou či zeleninovou směsí, bílou omáčkou (tzv. bešamelem) a navrch posypané sýrem. Možnosti náplní jsou ale téměř nekonečné – hovězí maso, špenát, lilek, sýry či různé zeleninové i masové varianty.
Pokud byste chtěli lasagne připravovat jako rychlou večeři, musíme vás zklamat. Ačkoli si tento pokrm zamiluje nejeden strávník, jeho příprava zabere dost času – přesněji jako tři rychlé recepty: musíte totiž připravit těstoviny (pokud je nekoupíte), dvě samostatné omáčky, navíc pokrm pečlivě vrstvíte a ještě ho asi hodinu zapékáte v troubě. Veškerý obětovaný čas se vám ale vrátí v podobě famózní delikatesy.
Domácí těsto versus kupované pláty
Příprava domácího těsta je jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník, ale samozřejmě to zabere nějakou dobu. Záleží tedy na vás, zda dáte přednost domácí kvalitě, nebo uspořenému času.
- Domácí těstoviny: Rozhodně platí, že domácí pasta je prostě ta nejlepší. Základní příprava těsta vám zabere asi 30 minut a je poměrně snadná, navíc je těsto univerzální, takže ho využijete nejen na lasagne. Potřebujete jen 500 g pšeničné hladké mouky a 5 vajec. Přesný postup najdete zde: základní těsto (nejen) na lasagne.
- Kupované pláty: Abyste ušetřili čas (a začátečníci třeba i trochu toho stresu), jde použít koupené sušené pláty, jejichž nabídka je dnes opravdu poměrně široká. Varování? Musíte těstoviny dobře zalít omáčkami, aby během pečení dostatečně změkly.

Dvě klíčové omáčky pro přípravu lasagní
Aby byly lasagne opravdu autentické a chuťově vyvážené, neobejdou se bez dvou základních omáček, které tvoří jejich základní vrstvy – masité ragú či boloňská omáčka a krémový bešamel. Právě jejich kombinace propůjčuje pokrmu bohatost, šťavnatost i jemnost, které od tradičních italských lasagní očekáváme.
- Ragú nebo boloňská omáčka: Pod označením „ragú“ si v tomto případě představte na malé kousky nakrájenou mrkev, celer, cibuli – to vše se restuje na oleji, pak se přidá mleté maso, vývar, někdy víno a rajčata. Ale lze použít i houby, cuketu, papriky apod. Nejtradičnější je ale asi verze pocházející z boloňské kuchyně, tedy lasagne bolognese: mleté maso (směs hovězího a vepřového v poměru 1 : 1) restované s cibulí, česnekem, případně s rajčaty nebo vínem.
- Bešamel: Základ tvoří světlá jíška z másla a mouky, následně přilité mléko, dochucené solí a muškátovým oříškem. Vaří se 10–15 minut, až dosáhne hladké krémové struktury. Bešamel dodá pokrmu jemnost a krémovou strukturu. Během pečení se sice vstřebá, ale věřte, že bez něj nebudou lasagne nikdy to pravé.
Tipy pro dokonalé lasagne
Lasagne patří mezi stálice italské kuchyně, a když se připraví správně, jde o skutečně delikátní pokrm. Aby však výsledek stál opravdu za to, je dobré znát několik praktických vychytávek. Od volby těstovin přes správný poměr masa až po ideální vrstvení – právě detaily rozhodují o tom, jestli se z lasagní stane šťavnatá a voňavá delikatesa, nebo jen slepenec těsta bez omáčky. Na co si tedy dát pozor?
- Těstoviny: Předvařit je, či nepředvařit? Skoro až hamletovské dilema. Předvařené těstoviny hůře drží tvar a mají tendenci se slepovat. Nepředvařené během pečení nasáknou velké množství omáčky, takže pokrm může být ve výsledku suchý. Doporučujeme proto těstoviny blanšírovat ve vroucí vodě – tímto způsobem si je můžete připravit i den předem a uchovat je v lednici.
- Masová směs: Ideální je mix dvou druhů masa, konkrétně vepřového a hovězího v poměru 1 : 1. Hovězí maso dodá chuť, vepřové ji díky vyššímu obsahu tuku podpoří a směs bude šťavnatější. Klasické bolognese se bez vepřového masa (a slaniny) prostě neobejde.
- Bylinky: V lasagních mají bylinky své důležité místo, určitě vyzkoušejte oregano, ale také tymián, rozmarýn nebo bobkový list, který masové omáčce dodá hloubku chuti.
- Sýr navrch: Tradice receptu velí povrch pokrmu posypat parmazánem, nicméně najdete recepty, které sáhnou spíše po mozzarelle, jež se krásně rozteče, či ricottě, ta zase dodá krémovitost. Možná je i kombinace sýrů.
- Správné vrstvení: Základem dokonale lahodného pokrmu je správné vrstvení. Začněte vrstvou ragú nebo boloňské omáčky, tu pak pokryjte trochou bešamelu a nakonec dejte těstoviny. Celý postup opakujte, dokud není zapékací mísa plná. Poslední vrstvou bude bešamel. Navrch přidejte dostatek nastrouhaného sýra.
- Odpočinek po upečení: Pokud necháte pokrm 5–10 minut po upečení tzv. usadit, usnadní vám to servírování.
A teď už jen zbývá vyzkoušet některý z receptů, inspirujte se našimi 30 klasickými i bezmasými verzemi:
Jak zamrazit lasagne
Lasagne patří mezi jedny z mála těstovin, které dobře snesou zamrazení. Můžete je zamrazit jak syrové, tak už upečené. U hotových lasagní je důležité nechat je nejdřív úplně vychladnout, teprve potom je rozdělte do nádob či sáčků a pečlivě zabalte, abyste zabránili vysychání i pohlcování pachů. Až budete chtít upéct syrové lasagne, rozmrazte je nejprve v lednici a pak připravte podle původního receptu.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu lasagní, vždy platí, že trpělivost, kvalitní suroviny a trocha lásky udělají z tohoto pokrmu hvězdu každého stolu. Nebojte se proto zapojit do malého kuchyňského rituálu jménem lasagne – odměnou vám bude neodolatelná vůně a spokojené mlaskání všech, kdo usednou ke stolu. Buon appetito!
Zdroj informací: Apetit