Nová registrace Zapomenuté heslo

Lasagne jako od italské nonny: Krok za krokem s domácím těstem, omáčkou i bešamelem + 30 osvědčených recepů navíc

29. 7. 2025
shutterstock_2353775439.jpg
Shutterstock
Další
4 fotky

Lasagne – synonymum pro poctivý domácí oběd, který provoní kuchyni a přivede všechny ke stolu. Tento ikonický italský pokrm si zamilujete nejen pro jeho sytou chuť, ale i pro kombinaci jemného bešamelu, šťavnatého ragú a dokonalé vrstvy těstovin. Nečekejte však rychlovku – příprava lasagní je malý rituál, který vás odmění výjimečným výsledkem. Jak na ně krok za krokem, na co si dát pozor a proč je i domácí těsto hračka? Připravili jsme pro vás všechno, co o lasagních potřebujete vědět.

„To není jídlo, to je způsob života,“ říká o lasagních známý animovaný kocour Garfield. A když je zhltne, přestože by neměl, dodává: „Já za to nemůžu, ony si začaly.“ Ano, to jsou přesně lasagnevrstvené, syté, voňavé a neodolatelné. Jídlo, které se vám vetře pod kůži, jako by mělo vlastní vůli. Garfield má zkrátka pravdu: lasagne nejsou jen pokrm, ale emoce a láska v každém soustu.

Lasagne s lilkem a čerstvými rajčaty

Lasagne s lilkem a čerstvými rajčaty

< 60 min
4.2(41x)
Přečíst recept

Co jsou lasagne a z čeho se skládají

Ale co jsou lasagne z kuchařského hlediska? Je to vrstvený pokrm pocházející z Itálie, v principu patří mezi tzv. casserole. Tenké pláty těstovin jsou proložené masovou či zeleninovou směsí, bílou omáčkou (tzv. bešamelem) a navrch posypané sýrem. Možnosti náplní jsou ale téměř nekonečné – hovězí maso, špenát, lilek, sýry či různé zeleninové i masové varianty.

Pokud byste chtěli lasagne připravovat jako rychlou večeři, musíme vás zklamat. Ačkoli si tento pokrm zamiluje nejeden strávník, jeho příprava zabere dost času – přesněji jako tři rychlé recepty: musíte totiž připravit těstoviny (pokud je nekoupíte), dvě samostatné omáčky, navíc pokrm pečlivě vrstvíte a ještě ho asi hodinu zapékáte v troubě. Veškerý obětovaný čas se vám ale vrátí v podobě famózní delikatesy.

Domácí těsto versus kupované pláty

Příprava domácího těsta je jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník, ale samozřejmě to zabere nějakou dobu. Záleží tedy na vás, zda dáte přednost domácí kvalitě, nebo uspořenému času.

  • Domácí těstoviny: Rozhodně platí, že domácí pasta je prostě ta nejlepší. Základní příprava těsta vám zabere asi 30 minut a je poměrně snadná, navíc je těsto univerzální, takže ho využijete nejen na lasagne. Potřebujete jen 500 g pšeničné hladké mouky a 5 vajec. Přesný postup najdete zde: základní těsto (nejen) na lasagne.
  • Kupované pláty: Abyste ušetřili čas (a začátečníci třeba i trochu toho stresu), jde použít koupené sušené pláty, jejichž nabídka je dnes opravdu poměrně široká. Varování? Musíte těstoviny dobře zalít omáčkami, aby během pečení dostatečně změkly.

Italské lasagne bez masa

> 60 min
4.8(14x)
Přečíst recept

Dvě klíčové omáčky pro přípravu lasagní

Aby byly lasagne opravdu autentické a chuťově vyvážené, neobejdou se bez dvou základních omáček, které tvoří jejich základní vrstvy – masité ragú či boloňská omáčka a krémový bešamel. Právě jejich kombinace propůjčuje pokrmu bohatost, šťavnatost i jemnost, které od tradičních italských lasagní očekáváme.

  • Ragú nebo boloňská omáčka: Pod označením „ragú“ si v tomto případě představte na malé kousky nakrájenou mrkev, celer, cibuli – to vše se restuje na oleji, pak se přidá mleté maso, vývar, někdy víno a rajčata. Ale lze použít i houby, cuketu, papriky apod. Nejtradičnější je ale asi verze pocházející z boloňské kuchyně, tedy lasagne bolognese: mleté maso (směs hovězího a vepřového v poměru 1 : 1) restované s cibulí, česnekem, případně s rajčaty nebo vínem.
  • Bešamel: Základ tvoří světlá jíška z másla a mouky, následně přilité mléko, dochucené solí a muškátovým oříškem. Vaří se 10–15 minut, až dosáhne hladké krémové struktury. Bešamel dodá pokrmu jemnost a krémovou strukturu. Během pečení se sice vstřebá, ale věřte, že bez něj nebudou lasagne nikdy to pravé.

Tipy pro dokonalé lasagne

Lasagne patří mezi stálice italské kuchyně, a když se připraví správně, jde o skutečně delikátní pokrm. Aby však výsledek stál opravdu za to, je dobré znát několik praktických vychytávek. Od volby těstovin přes správný poměr masa až po ideální vrstvení – právě detaily rozhodují o tom, jestli se z lasagní stane šťavnatá a voňavá delikatesa, nebo jen slepenec těsta bez omáčky. Na co si tedy dát pozor?

  • Těstoviny: Předvařit je, či nepředvařit? Skoro až hamletovské dilema. Předvařené těstoviny hůře drží tvar a mají tendenci se slepovat. Nepředvařené během pečení nasáknou velké množství omáčky, takže pokrm může být ve výsledku suchý. Doporučujeme proto těstoviny blanšírovat ve vroucí vodě – tímto způsobem si je můžete připravit i den předem a uchovat je v lednici.
  • Masová směs: Ideální je mix dvou druhů masa, konkrétně vepřového a hovězího v poměru 1 : 1. Hovězí maso dodá chuť, vepřové ji díky vyššímu obsahu tuku podpoří a směs bude šťavnatější. Klasické bolognese se bez vepřového masa (a slaniny) prostě neobejde.
  • Bylinky: V lasagních mají bylinky své důležité místo, určitě vyzkoušejte oregano, ale také tymián, rozmarýn nebo bobkový list, který masové omáčce dodá hloubku chuti.
  • Sýr navrch: Tradice receptu velí povrch pokrmu posypat parmazánem, nicméně najdete recepty, které sáhnou spíše po mozzarelle, jež se krásně rozteče, či ricottě, ta zase dodá krémovitost. Možná je i kombinace sýrů.
  • Správné vrstvení: Základem dokonale lahodného pokrmu je správné vrstvení. Začněte vrstvou ragú nebo boloňské omáčky, tu pak pokryjte trochou bešamelu a nakonec dejte těstoviny. Celý postup opakujte, dokud není zapékací mísa plná. Poslední vrstvou bude bešamel. Navrch přidejte dostatek nastrouhaného sýra.
  • Odpočinek po upečení: Pokud necháte pokrm 5–10 minut po upečení tzv. usadit, usnadní vám to servírování.

A teď už jen zbývá vyzkoušet některý z receptů, inspirujte se našimi 30 klasickými i bezmasými verzemi:

Jak zamrazit lasagne

Lasagne patří mezi jedny z mála těstovin, které dobře snesou zamrazení. Můžete je zamrazit jak syrové, tak už upečené. U hotových lasagní je důležité nechat je nejdřív úplně vychladnout, teprve potom je rozdělte do nádob či sáčků a pečlivě zabalte, abyste zabránili vysychání i pohlcování pachů. Až budete chtít upéct syrové lasagne, rozmrazte je nejprve v lednici a pak připravte podle původního receptu.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu lasagní, vždy platí, že trpělivost, kvalitní suroviny a trocha lásky udělají z tohoto pokrmu hvězdu každého stolu. Nebojte se proto zapojit do malého kuchyňského rituálu jménem lasagne – odměnou vám bude neodolatelná vůně a spokojené mlaskání všech, kdo usednou ke stolu. Buon appetito!

Zdroj informací: Apetit

Doporučujeme článek s videem

Lasagne na lžíci: Objevte nový způsob, jak si vychutnat italskou klasiku

Sdílet článek

Těstoviny Italská kuchyně Světová klasika Světová kuchyně

Související články