Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynuté buchty jako od babičky: Nadýchané těsto, poctivé a lahodné náplně i triky pro dokonalý výsledek

7. 3. 2025
Kynuté makové buchty
Shutterstock

Upečte si nadýchané kynuté buchty a vyzkoušejte různé náplně. Díky tradičnímu osvědčenému receptu a modernímu postupu zvládnou upéct oblíbené Honzovy buchty i ti, kteří se s kynutým těstem teprve seznamují. Pokud jste se kynutému těstu vyhýbali, už nemusíte mít obavy.

České buchty jsou symbolem tradiční domácí kuchyně – měkké a nadýchané kynuté těsto plněné bohatou náplní. Jejich tajemství spočívá nejen v kvalitních surovinách, ale i v trpělivosti při přípravě a ve správném kynutí. Ať už preferujete klasickou makovou, tvarohovou či povidlovou náplň, nebo máte rádi rozmanité chutě, s našimi tipy se vám buchty povedou na jedničku!

Jak připravit kynuté buchty:

Jak připravit kynuté buchty:

Ingredience na těsto: 20 g čerstvého droždí, 200–300 ml vlažného mléka, 50 g krupicového cukru, 500 g hladké pšeničné mouky, 2 g soli, citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, 1 špetka mleté vanilky, 110 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 1 lžíce moučkového cukru + trocha na poprášení

Ingredience na makovou náplň: 100 g mletého máku, 150 ml mléka, 50 g dětských piškotů, 2 lžíce rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 špetka mleté skořice, 1 špetka citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu, krupicový cukr na dochucení, 12 ks celých vlašských ořechů

Postup:

  1. Do misky rozdrobte droždí a zalijte ho asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte vzejít kvásek – počkejte, až se objeví bubliny.

  2. Do mísy robotu prosejte mouku se solí, přidejte citronovou kůru z 1 citronu, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a kvásek. Postupně přidávejte zbylé mléko (100–200 ml) a hákovým nástavcem vypracujte měkké hladké těsto. Bude to trvat asi 15–20 minut. Poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout (až zdvojnásobí objem).

  3. Mák a mléko na náplň dejte do hrnce a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Přidejte piškoty, rum, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru. Doslaďte krupicovým cukrem podle vlastní chuti.

  4. Vykynuté těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Lžící na ně rozdělte náplň a na každý kopeček náplně položte půlku jádra vlašského ořechu. Nejprve spojte protilehlé rohy těsta a poté buchtu uzavřete. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte je spojem dolů do řad. Zakryjte je utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout v pekáči.

  5. Zatímco buchty kynou, předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté buchty dejte do trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a buchty 10–15 minut dopékejte.

  6. Ještě horké je pokropte rumem smíchaným s moučkovým cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte moučkovým cukrem.

TIPY: Dejte si záležet na uzavření buchet, zabráníte vytékání náplně během pečení. Buchty potřebují prostor na zvětšení, ale zároveň se mají lehce dotýkat, proto jimi pekáč nepřeplňujte.

Variace a chuťové twisty:

  • Povidlová náplň: 200 g švestkových povidel smíchejte se lžičkou rumu. Aby byla náplň voňavější, můžete přidat lžičku skořice a špetku mletého hřebíčku.

  • Tvarohová náplň: 200 g tučného tvarohu smíchejte s 1 žloutkem, 40 g cukru a vanilkou. Pokud máte rádi rozinky, hrst přidejte. Rozinky můžete předem namočit do rumu nebo černého čaje. Pokud máte rádi svěží chuť, do tvarohu místo rozinek přidejte lžičku citronové šťávy a trochu nastrouhané citronové kůry.

  • Ořechová náplň: 200 g mletých vlašských ořechů smíchejte se 100 ml horkého mléka, 40 g cukru a lžičkou rumu.

  • Jablečná náplň: Nastrouhejte 2 jablka, poduste s trochou skořice a cukru a nechte vychladnout.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Kynuté těsto Sladké pečení Česká kuchyně Česká klasika Kynuté buchty Tradiční dezert Maková náplň Tvarohová náplň Povidlová náplň Ořechová náplň Jablečná náplň Domácí pečení Buchty na plech

Související články