Bylinkové máslo je jednoduchá, ale nesmírně efektní ingredience, která promění i zdánlivě obyčejné jídlo v malý gurmánský zážitek. Stačí změklé máslo, hrst čerstvých bylinek – a máte po ruce univerzální dochucovadlo pro maso, ryby, zeleninu, pečivo, dokonce i pro palačinky a lívance. Jaké bylinky se hodí nejlépe, čím máslo obohatit a jak ho skladovat, aby vydrželo co nejdéle?
Bylinkové máslo vzniklá smícháním klasického másla s čerstvými nebo sušenými bylinkami a kořením. Slouží jako ochucovadlo, které se rozpustí na pokrmu nebo v něm a dodá mu aromatickou chuť i vůni.
Jaké bylinky a koření použít?
Pro přípravu bylinkového másla jsou vhodné zejména čerstvé bylinky, ale využijete i sušené, případně již namíchané kořenicí směsi.
- Čerstvé bylinky: Mezi nejoblíbenější bylinky patří petrželka, pažitka, bazalka, tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj, kopr, medvědí česnek, ale nebojte se ani libečku, meduňky či máty.
- Sušené bylinky: Pokud není sezona čerstvých bylinek, lze použít i sušené. Dávejte však menší množství, protože sušené bylinky bývají aromatičtější.
- Kořenicí směsi: Existují i připravené směsi na bylinkové máslo (např. směs petrželky, bazalky, česneku a pažitky) a používají se místo čerstvých bylinek. Tyto směsi často obsahují i mořskou sůl a další ingredience, jako je paprika, cibule nebo bílý pepř.
- Koření navíc: Bylinkové máslo se nemusí omezovat jen na chuť bylinek, můžete přidat česnek (čerstvý nebo sušený), citronovou kůru i šťávu, mletý pepř, chilli, parmazán, piniová semínka apod.
Jak si vyrobit tymiánové máslo?
Množství: 200 g
Čas a obtížnost: cca 20 min. + chlazení, velmi snadná příprava
Ingredience: 200 g změklého másla, ½ lžičky soli, 1 lžička drceného bílého pepře, 2 lžíce najemno nasekaného čerstvého tymiánu
- Do misky dejte 200 g změklého másla a přisypejte sůl, pepř i tymián. Ingredience dobře promíchejte.
- Připravené bylinkové máslo vložte na potravinovou fólii, stočte do válečku a dejte ztuhnout do lednice.
TIP: Podle stejného postupu připravíte bylinkové máslo i s jakoukoli jinou bylinkou.
Tipy pro přípravu bylinkového másla
Ačkoli není příprava bylinkového másla vůbec složitá, je dobré vědět, čemu se vyvarovat.
- Máslo: Použijte kvalitní nesolené máslo, ne margarín. Nechejte ho změknout na pokojovou teplotu.
- Bylinky: Očištěné a osušené bylinky můžete nasekat najemno buď nožem, nebo použijte sekací nástavec, tyčový mixér apod.
- Smíchání: Ingredience promíchejte opravdu důkladně, dokud není hmota homogenní a lehká. Pokud chcete mít máslo opravdu dobře promíchané, promixujte ho v sekacím robotu – bylinky se lépe rozdrtí, máslo bude vyšlehané a ingredience se lépe propojí. Nebojte se hotové máslo trochu vyšlehat, bude se pak lépe roztírat.
- Tvarování a skladování: Kromě potravinové fólie lze použít silikonové formičky – máslo tak budete mít rovnou naporcované.
Jak dlouho vydrží bylinkové máslo?
Pokud chcete bylinkové máslo skladovat, pak určitě v uzavřené nádobě, aby nechytalo pachy. Můžete ho uskladnit buď lednici, nebo v mrazáku.
- V lednici čerstvé bylinkové máslo vydrží 3–5 dní.
- V mrazáku ho můžete skladovat stejně dlouho jako běžné máslo – tedy až 1 rok.
Na co použít bylinkové máslo?
Bylinkové máslo se používá k ochucení a provonění různých pokrmů.
- Maso: Bylinkové máslo výborně doplní jakékoli grilované maso, opečený steak, pečené kuře, jehněčí i telecí maso.
- Ryby a mořské plody: Výborným pomocníkem při přípravě ryb i mořských plodů je bylinkové máslo s citronovou kůrou či šťávou – vyniknou díky němu losos, pstruh, krevety apod.
- Zelenina a brambory: Pečené nebo vařené brambory, bramborová kaše, vařená i grilovaná kukuřice a zelenina, batáty či zeleninové pyré apod. chutnají s plátkem bylinkového másla mnohem lépe.
- Pečivo a bagety: Čerstvé pečivo se stává gurmánským zážitkem, když jej potřete bylinkovým máslem – ideální i na zapečení. Skvěle s ním chutná i opečený chleba, rozpečená bageta apod.
- Palačinky a lívance: Mátou či meduňkou a citronem ochucené bylinkové máslo pozvedne palačinky a lívance k dokonalosti.
- Těstoviny, omáčky a krémové polévky: Vmíchejte plátek másla do horkých těstovin nebo ho přidejte do smetanových omáček či krémových polévek.
Jaké bylinky k čemu ladí?
Každá bylinka má v kuchyni své důležité místo, ale je dobré vědět, s čím ji kombinovat, aby vynikla a zároveň pozvedla daný pokrm.
- Bazalkové máslo – na těstoviny, gnocchi, do krémových polévek a na míchaná vajíčka.
- Pažitkové a petrželkové máslo – na steaky, vařené i pečené brambory, do bramborové kaše, na vařenou zeleninu.
- Česnekové máslo – na bagety, chleba aj. pečivo, na vepřové, drůbeží i jehněčí maso, na zvěřinu.
- Šalvějové máslo – na zeleninu, ryby, drůbeží maso.
- Mátové a meduňkové máslo – do sladkých pokrmů, ale i na jehněčí maso. Mátové máslo můžete použít i do hráškového krému.
- Koprové máslo – zejména na ryby.
Bylinkové máslo je chutný doplněk, který promění každé jídlo v gurmánský zážitek. Ideální způsob, jak zpracovat přebytek čerstvých bylinek a mít stále po ruce připravené ochucovadlo.
Zdroj informací: Apetit