
Jogurtové nápoje jsou osvěžující pití s dlouhou tradici, zdravotními benefity a setkáte se s nimi na Balkáně stejně jako v Indii. Kromě zdravotních benefitů v létě oceníte i to, že vás přirozeně ochladí. Které patří k nejznámějším a jak je připravit doma?
Jogurty a jogurtové nápoje jsou součástí mnoha kultur a jejich historie sahá daleko do doby před Kristem. Jde o základní ingredienci mnoha tradičních receptů v asijské, evropské i blízkovýchodní kuchyni – někdo je považuje za součást zdravé snídaně, s mnoha se pojí zajímavé rituály nebo se jimi lidé osvěžují místo klimatizace. Jsou národy, kde jde jogurtový nápoj populárnější než Coca-Cola.
Jak vlastně jogurtové nápoje vznikly? Lidé zjistili, že za správných podmínek může mléko zhoustnout a zkysnout a lze ho tak déle uchovat, ale až Louis Pasteur v 19. století objevil tajemství procesu kvašení mléka: mikroorganismy. Dodnes si na nich pochutnáváme, vděčíme jim za podporu trávení i posílení imunitního systému. Někde vznikají tradiční jogurtové lahůdky smícháním s vodou, jinde se solí nebo kořením, ovocem nebo rýžovým vínem.
Ayran: Turecko
- Historici našli důkazy o jeho přítomnosti ve střední Asii již kolem roku 1000 př. n. l. Dnes je populární v celé jihozápadní a střední Asii, kde jej místo piva popíjejí muži na ulicích při družných hovorech, podává se jako součást menu a je přímo ztělesněním osvěžení.
- Vyrábí se smícháním jogurtu s vodou a dochucuje se solí. Skvělý ayran vyrobíte smícháním 1,5 až 2 dílů jogurtu a 1 dílu vody. Řidší ayran zavodní a osvěží, hustší zase lépe zažene hlad. Často se kombinuje s lístky máty a okurkou a podává se s ledem. Lze jej využít i při přípravě dezertů (např. panna cotta) nebo koktejlů.
- Díky bakteriím mléčného kvašení je vhodný pro podporu zdraví střev a může pomoci doplnit elektrolyty ztracené při pocení v horkém a slunečném tureckém létě.
Lassi: Indie
- Svěží nápoj z jogurtu a vody zmírňuje palčivost a ostrost (nejen) indických jídel a zlepšuje trávení.
- Může být buď sladký (připravený přidáním ovocného pyré a/nebo cukru, růžové vody, medu apod., nejčastější je asi lassi mangové), nebo slaný (připravený ze směsi římského kmínu, soli a koření – typicky šafránu nebo kardamomu).
- Často se podává chlazené a téměř ke každému jídlu. Je nejen chutné, ale pomáhá i ochladit během úmorného horka.
Kefír: Rusko a východní Evropa
- Kefír je zkvašený tekutý jogurt, který je mírně sycený. Některé jeho varianty obsahují trochu alkoholu, který přirozeně vzniká během procesu kvašení.
- Ačkoli se toto zkvašené mléko konzumuje v Rusku a střední Asii již po staletí, vychutnávají si ho z dnešního pohledu už tradičně i lidé v jiných částech světa, např. u nás, ale oblíbený je třeba i v Itálii.
- Kefír je nejen lahodný, ale také vysoce výživný: je skvělým zdrojem bílkovin, vápníku a vitaminu D.
- Navíc je snadné si jej vyrobit i doma.
Straggisto: Řecko
- Milujete-li řecký jogurt, v Řecku se na něj neptejte. Na místo toho žádejte: straggisto! Tento jogurt řeckého typu se zpracovává mnoha různými postupy, aby získal hustou, šťavnatou strukturu a hladkou konzistenci.
- Jedná se o jogurt z kravského mléka, který prošel procesem odkapávání, což umožňuje odstranění syrovátky. A výsledkem je jogurt hustý, bohatší na proteiny a mnohem méně tučný: většinou obsahuje kolem 2 % tuku.
- Straggisto se používá např. jako základ pro tzatziki a někdy i jako snídaně či dezert, kdy se přelévá medem nebo višňovým sirupem.
Amasi: Jihoafrická republika
- Připravuje se fermentací nepasterizovaného kravského mléka v kalabaši (nádobě, která se před přidáním mléka vyudí, aby se předcházelo nežádoucím mikroorganismům).
- Má hustou strukturu a konzistenci podobnou tvarohu.
- Tento osvěžující kvašený jogurtový nápoj je vynikající probiotikum.
- Je součástí mnoha tradičních pokrmů, ale bylo známé jako oblíbený nápoj Nelsona Mandely, který po něm toužil během svého pobytu ve vězení.
Zdroje: Apetit, Azada.co.uk, Tastingtable.com, Lidovky.cz