Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukroví, svařák a... salát? 4 zimní recepty, které vás zachrání, když už sladké nemůžete ani vidět

14. 12. 2025
Zimní salát se zálivkou z podmáslí
Apetit

Cukroví, vaječný likér, langoše na vánočních trzích, bramborový salát… Znáte to. Prosinec je měsíc, kdy máme tendenci tvářit se, že když si jenom uždibneme, nic se vlastně neděje. Jenže pak přijde ten okamžik, kdy máte pocit, že se už snad ani nepohnete, a tělo začne nenápadně naznačovat, že by ocenilo něco lehčího, zelenějšího a trochu méně smaženého.

A právě tehdy přichází čas na zimní saláty. Ne misky listového salátu, ale poctivé kombinace obilovin, pečené zeleniny, sýra a zálivek, které mají chuť, nápad a překvapivě i pořádnou dávku útěchy. Protože dobrý zimní salát vás nejen zasytí, ale i zahřeje na duši.

Zimní salát se zálivkou z podmáslí

Zimní zelenina má často výraznější chuť, a tak si zaslouží zálivku, která ji doplní, ne přebije. A přesně to zvládne podmáslí – trochu zapomenutá, přitom geniální surovina. Dodá salátu jemně nakyslou chuť, kterou olej s octem prostě nenahradí.

V tomhle receptu hraje prim gouda s kmínem – voňavá, lehce pikantní a krásně se rozplývájící na jazyku. Když ji neseženete, použijte mladou goudu a pár zrnek kmínu přidejte přímo do salátu.

  • Podmáslí není jen pro babičky a domácí chléb. V salátech skvěle nahradí zálivku, zvlášť když ho smícháte s hořčicí, česnekem nebo citronem. Navíc pomáhá trávení, což se po prosinci rozhodně hodí.

Zimní salát se zálivkou z podmáslí

Zimní salát se zálivkou z podmáslí

< 20 min
5(7x)
Přečíst recept

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

Pokud by měl prosinec svůj oficiální salát, byl by to tento. Červená pšenice má nádhernou barvu, oříškovou chuť a díky pevné struktuře se nerozvaří. Pečená dýně mu dodá nasládlost, brusinky jemně kyselou chuť a ořechy zase to správné křupnutí na závěr.

Je to salát, který se dá jíst vlažný, teplý nebo i studený – a pokaždé chutná trochu jinak. Pokud ho chcete posunout o stupeň výš, přidejte pár kostek feta sýra nebo trochu opečené klobásky.

  • Červená pšenice patří mezi tzv. prapůvodní odrůdy – má víc živin, minerálů i vlákniny než běžná pšenice. A pokud potřebujete bezlepkovou verzi, jednoduše ji nahraďte divokou rýží. Chuťově to funguje výborně.

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

< 60 min
4.3(18x)
Přečíst recept

Jednozrnkový (nebo špaldový) salát se stonkovou brokolicí a okurkami

Jednozrnka je nejstarší druh pšenice vůbec, takové „praobilí“ našich předků. Má lehce oříškovou chuť, příjemnou strukturu a hodí se ke všemu, co má výraznější zeleninový základ.

V kombinaci se stonkovou brokolicí a nakládanou okurkou dostává salát krásnou rovnováhu mezi svěžestí a sytostí. Stonková brokolice je jemnější než ta klasická, a navíc ji můžete sníst úplně celou – od stonku po listy.

  • Stonková brokolice je méně hořká, rychlejší na přípravu a chuťově připomíná něco mezi brokolicí a chřestem.

Jednozrnkový či špaldový salát s okurkami a stonkovou brokolicí

Jednozrnkový či špaldový salát s okurkami a stonkovou brokolicí

> 60 min
5(8x)
Přečíst recept

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

Tenhle salát je přesně to, co potřebujete po dlouhém dni – teplý, voňavý, trochu sladký, trochu pikantní. Mrkev a červená cibule při pečení krásně zkaramelizují a spojí se s aromatickým fenyklem, který tomu všemu dodá jiskru.

Je to jídlo, které voní jako svátek. Můžete ho podávat samotný, ale třeba i s kouskem sýra či s pečivem. A i když se fenykl v české kuchyni moc neobjevuje, stojí za to mu dát šanci – chutná výborně a vypadá, jako by se přímo zrodil pro zimní talíř.

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

< 20 min
3.9(24x)
Přečíst recept

Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu a míru. Tak si ho dopřejte i v jídle – mezi všemi těmi máslovými krémy a smažením zkuste aspoň jednou sáhnout po vidličce místo cukroví. Třeba zjistíte, že zelenina k Vánocům vlastně docela sedí.

 

Zdroj: Apetit

 

Doporučujeme článek s videem

Caesar salát s krutony podle Filipa Sajlera: Zásadní je chuť dresinku, za kterou stojí sardelky a další zajímavé suroviny

Sdílet článek

Saláty Zeleninový salát Salát Zimní zelenina

Související články