Nová registrace Zapomenuté heslo

Vůně trhů, skořice a karamelu: Ve kterém městě mají punčovou stezku a kde ochutnáte speciální svařák?

4. 12. 2025
Svařené víno si můžete připravit i v přírodě
Pexels

Svařák v ruce, vůně skořice ve vzduchu, ruce promrzlé tak, že sotva pohnete prsty… Vánoční trhy jsou přesně ten moment, kdy se na chvíli zastavíte, zapomenete na seznam dárků a necháte se unést tím, co opravdu dělá Vánoce Vánocemi – pohádkovou atmosférou. Co si dát, když vás přepadne hlad, a která jídla patří k adventním trhům?

Vánoční trhy mají zvláštní kouzlo. Stačí pár kroků po náměstí, a vzduch se promění v mix skořice, karamelu a kouře z grilu. To je přesně ten okamžik, kdy i v té největší zimě přestanete spěchat. Co (a kde) nezapomenout letos vyzkoušet?

Kam letos vyrazit

Dobrou zprávou je, že většina českých vánočních trhů má své webové stránky, takže už dávno nemusíte jezdit „na slepo“. Díky nim víte, kde co najdete, jaké speciality se letos chystají a jaký program vás čeká.

  • Praha – Staroměstské náměstí a Václavské náměstí: Klasika, kterou zná celý svět. Na webu si můžete dopředu vybrat koncert, dílničku nebo zjistit informace, kde bude nejlepší zaparkovat.
  • Brno – Zelný trh a náměstí Svobody: Letos nejen klasický svařák, ale i horký Aperol nebo svařák s příchutí hrušky či zázvoru. Pokud byste rádi zavzpomínali na dovolenou Alpách, na trzích v Brně si můžete dát i raclette (a to i bez lyží!).
  • Olomouc: Ani letos nesmí chybět Punčová stezka! Na vybraných stáncích si můžete vyzvednout sběratelskou kartičku a postupně ji plnit. Odměnou je hrnek, dobrá nálada a možná i pocit, že jste to vzali poctivě.
  • České Budějovice: Trhy kolem velkého kluziště s výhledem na vánoční strom by si neměl nechat ujít žádný milovník bruslení. Kromě sportu si můžete užít i Ježíškovu dílničku a ochutnat nejen svařák, ale i polévku nebo buchtičky s krémem!
  • Plzeň: V Plzni narazíte na trhy sice menší, ale s úžasnou atmosférou a vůní mandlí. Na své si přijdou všichni, kteří si rádi k debužírování užíjí i hudebního doprovodu – co den, to jeden koncert.
  • Ostrava: V centru Ostravy na vás čeká nejen bohatý program, ale i svařák, kapří hranolky, chlebové placky či valašské frgály a to je nabídka, kterou jen tak někde neochutnáte.

Svařák, punč, grog i mošt

Bez hrnečku něčeho na zahřátí to prostě nejde. Každé město má svou verzi: pražský svařák bývá silný a voní po rumu, v Brně ochutnáte svařák ochucený kokosem a v Olomouci si zase potrpí na medovinu, která vás spolehlivě postaví na nohy. A kdo neholduje alkoholu? Ten si dá svařený jablečný mošt!

Pražené mandle: vůně, která vás vždycky dostane

Když se vzduchem line vůně karamelizovaného cukru a skořice, víte, že už jste blízko. Pražené mandle nebo ořechy se dělají přímo na velké pánvi a jejich sladká vůně se line celým náměstím. Malý kornout zahřeje ruce i duši a pozor, vydrží přesně do chvíle, než dojdete ke stánku s bramboráky.

Klobása, bramborák, langoš – česká klasika v plné síle

Poctivá klobása s hořčicí je jistota. Stejně jako bramborák, který křupe na okrajích a voní po česneku tak, že se vám sbíhají sliny už ve frontě. V Praze frčí langoše, v Ostravě se grilují klobásky s cibulí, a kdo má štěstí, narazí i na trh, kde dělají mini burger s kachním masem a červeným zelím. Stačí mít oči otevřené a jít tak trochu po čichu a jistě natrefíte na něco, co jste ještě na trzích neochutnali.

Trdelník, perníčky a vánoční cukroví

Trdelník možná není úplně český, ale ke zdejším trhům prostě patří. Voňavé těsto obalené cukrem a skořicí stojí za to (aspoň jednou za rok i pro největší odpůrce). A pak perníčky! Měkké, voňavé a s polevou, která křupe mezi zuby. Budete-li mít štěstí, narazíte i na stánky s poctivým cukrovím. Kupte si pár kousků a přikusujte je ke svařáku, více vánoční už to nebude.

Sýry, halušky, zelí a všechno, co se dá jíst teplé

Když je venku minus pět, něco teplého do žaludku se vždycky hodí a kdo má rád vydatnější jídla, nebude zklamaný. Grilované sýry s brusinkami, halušky se slaninou, „smažák“ v housce nebo bramborový guláš… to všechno se dá najít na většině větších trhů.

Možná letos nestihnete upéct deset druhů cukroví (a možná se vám ani nechce), ale zajít na trhy, dát si hrnek svařeného vína, ochutnat něco dobrého a chvíli jen tak stát u stánku? To je okamžik, který za nás ke svátkům neodmyslitelně patří. Co si dáváte na trzích nejraději vy?

Zdroj: Vánoční trhy Praha, Vánoční trhy Brno, Vánoční trhy Olomouc, Vánoční trhy České Budějovice, Vánoční trhy Plzeň, Vánoční trhy Ostrava

Doporučujeme recept s videem

Trdelníky na způsob skalických

Sdílet článek

Vánoční trhy

Související články