Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro pomazánky, na které se stály fronty a přežily dodnes: Jaká je vaším favoritem?

16. 12. 2025
Pikantní rybičková pomazánka
Apetit
Vajíčková pomazánka Pikantní rybičková pomazánka Uherská pomazánka Dalších
7 fotek

Retro pomazánky z druhé poloviny minulého století jsou přesně ten typ jídla, který spojuje jednoduché suroviny, trochu improvizace a spoustu nostalgie. Dělaly se „z toho, co dům dal“, ale přesto, anebo právě proto, patřily na štědrovečerní stůl, silvestrovské mejdany i všechny rodinné oslavy. Které to byly a proč si je připomínat?

Jejich popularita měla hned několik důvodů. Pomazánky byly rychlé, levné a daly se připravit ve velkém, což bylo ideální pro chlebíčky a jednohubky na každou oslavu. Navíc skvěle posloužily ke zužitkování zbytkůod eidamu po konzervu sardinek. Své místo měly nejen v domácnostech, ale i v lahůdkách, kde se majonézové saláty a pomazánky prodávaly do kelímků, nebo v kantýnách, kde se jedly u stolečků „na stojáka“.

Nostalgie je dnes silná a mnozí vzpomínají na poctivější suroviny a chlebíčky, které chutnaly úplně jinak než ty dnešní.

Rybičková pomazánka: Královna jednoduchosti

Rybičková pomazánka patřila k vůbec nejjednodušším a nejrozšířenějším. Byla levná, trvanlivá a dělala se často jen tak „od oka“. Základ tvořila konzerva sardinek, které se smíchaly s máslem či margarínem a najemno nakrájenou cibulí. Někdy se přidával i tvaroh. K dochucení pak stačila sůl, pepř a případně trocha hořčice nebo citronové šťávy.

Rybičky se jednoduše rozmačkaly vidličkou, prošlehaly s tukem i ostatními ingrediencemi a mazaly se na chleba, případně kolečka rohlíků nebo veku, která platila za svátečnější variantu. Nikdo se přitom nezatěžoval přesnými gramážemi, vše se dělalo podle chuti. Pomazánka byla často nejlepší druhý den, když se v lednici rozležela a její chuť se uhladila.

Rybičková s vejcem naměkko

> 60 min
4.7(14x)
Přečíst recept

Vajíčková pomazánka: Univerzální hvězda

Vajíčková je klasika, která nechyběla nikde – od domácností přes lahůdkářství až po závodní jídelny. Její příprava byla snadná: natvrdo uvařená a nastrouhaná vejce se spojila s máslem, margarínem nebo pomazánkovým máslem apod. Pro jemnější konzistenci se přidávala trocha majonézy a většinou nechyběla ani cibulka. Samozřejmostí byla sůl, pepř a v některých receptech i kapka hořčice.

Na chlebíčcích se vajíčková pomazánka často zdobila kolečkem kyselé okurky nebo snítkou petrželky. Právě takto nazdobená klasika se očekávala na každé oslavě.

Sýrová pomazánka: Pikantní tahák

Další klasikou byla pikantní sýrová pomazánka. Základ tvořil nastrouhaný tvrdý sýr, nejčastěji eidam, pro výraznější chuť někdy doplněný o uzený sýr. To vše se spojilo máslem, majonézou nebo pomazánkovým máslem a obvykle dochutilo česnekem, solí a pepřem. Intenzita česneku se lišila – od jemného aroma až po pořádnou „česnekovou bombu“.

Česneková pomazánka: Jednoduchá, ale nezaměnitelná

Česneková pomazánka byla často jen jednodušší verzí sýrové, ale v mnoha rodinách fungovala jako samostatná hvězda. Její základ tvořilo pomazánkové máslo, tavený sýr nebo jejich směs, do které se přidal prolisovaný česnek. Někdy se přistrouhal tvrdý sýr, jindy stačila jen kombinace základu a česneku, dochucená solí a pepřem. Díky své výrazné chuti se hodila spíše na jednohubky, často ozdobené kouskem šunky, salámu nebo okurky.

Budapešťská a další tvarohové retro hvězdy

Když přišla řeč na tvaroh, nesměla chybět budapešťská pomazánka nebo rozhuda. Základ obou tvořil měkký tvaroh zjemněný máslem. Typickou barvu a chuť budapešťské pomazánce dodávala mletá sladká paprika. Často se přidávaly i najemno nakrájené kousky čerstvé papriky a cibule. Po osolení se nechala uležet, aby se chutě propojily. Díky své pikantní, ale lehčí chuti se skvěle hodila na chlebíčky se šunkou i na jednohubky, kde nahrazovala tučnější majonézové saláty.

Tvarohové pomazánky měly velkou výhodu – tvaroh byl dostupný, levný a v kombinaci se zeleninou vytvořil syté, ale lehčí jídlo.

Jak se pomazánky podávaly: Od veky po plastové mečíky

I způsob podávání měl svá nepsaná pravidla. Základem byla klasická veka, šikmo krájená tzv. na chlebíčky, nebo kolečka rohlíků pro jednohubkovou verzi. K napichování sloužila párátka a později ikonická plastová napichovátka ve tvaru mečů, která si pamatují hlavně děti 90. let minulého století.

Ozdoby byly jednoduché, ale efektní: kolečko kyselé okurky, proužek papriky, ozdoba ze sýra, šunky či salámu nebo úhledně položený plátek vajíčka. Vše pak korunoval lístek petrželky

Retro pomazánky dnes: stejná chuť, jiné možnosti

Tyto pomazánky ale rozhodně nepatří jen do minulosti. Naopak! Rybičkové, vajíčkové i česnekové se v českých domácnostech připravují dodnes, často jen v lehčích verzích s jogurtem místo části majonézy.

Mnozí dokonce pátrají po původních normovaných receptech, aby si připravili pohoštění, které chutná „jako kdysi“. Často se přitom vedou debaty, zda je lepší dřívější nebo současná verze.

 

Zdroj: Apetitonline

Doporučujeme recept s videem

Vajíčková pomazánka

Sdílet článek

Pomazánka Tvarohové pomazánky Vajíčková pomazánka Pomazánky Budapešťská pomazánka Socialismus Socialistická kuchyně

Související články