Nová registrace Zapomenuté heslo

Sloní žrádlo: Retro pomazánka, která porazila chlebíčky, přežila socialismus a oslavám kraluje dodnes

9. 9. 2025
Toprecepty.cz

Sloní žrádlo – název, který vyvolá úsměv i nostalgii, a přesto (či právě proto) jde o jednu z nejklasičtějších retro pomazánek české kuchyně. Oblíbená pochoutka vznikla v době, kdy se slavilo skromně, ale s nápadem. Díky své sytosti i pikantní chuti si rychle našla cestu na silvestrovské stoly i rodinné oslavy. Dodnes patří k receptům, které se předávají i mladším generacím a připomínají, že i z obyčejných surovin lze vykouzlit nezaměnitelnou chuťovou ikonu.

Když slyšíte spojení sloní žrádlo, možná se zarazíte. Název zní zvláštně, ale ve skutečnosti jde o sytou a pikantní pomazánku, která se na českých stolech objevuje s železnou pravidelností už od minulého režimu a hitem mnohých oslav je dodnes.

Trocha historie a nostalgie: Původ, vznik a název

Sloní žrádlo je ikonická česká retro pomazánka, která si získala své pevné místo na slavnostních stolech i v běžných domácnostech, zvláště se podává během oslav, jako jsou silvestrovské večírky. Tato pomazánka vznikla jako jednoduchý recept, jehož základem je měkký salám.

O původu názvu koluje hned několik verzí. Podle jedné jde o narážku na výraznou, ostrou chuť, kterou zvládne jen ten, kdo má tzv. sloní jazyk, tedy nevadí mu pikantní pokrmy. Druhá vysvětluje název množstvím – pomazánka se připravovala ve velkých dávkách, protože na oslavách mizela rychleji než chlebíčky. Další verze se přiklání k tomu, že pomazánka připomíná krmivo pro slony. A aby toho nebylo málo, sloní žrádlo je známé ještě pod jiným názvem.

Sloní žrádlo má blízko k dalšímu fenoménu – ševcovskému mlsu. Ten se připravoval už dříve jako salát ze zbytků. Základ byl podobný jako u sloního žrádla: salám, cibule, okurky, majonéza a trocha kečupu nebo hořčice. Dodnes se uvádí, že oba názvy se někdy používají zaměnitelně.

Jak připravit sloní žrádlo?

Sloní žrádlo je pomazánka postavená na dostupných surovinách, které byly v minulosti v každé spíži a lednici. Základem je měkký salám (gothaj nebo točený), cibule, kyselé okurky, hořčice a kečup. Chuť se dolaďuje majonézou, octem, cukrem, olejem a někdy také worcesterem, chilli nebo pepřem, aby měla říz.

Množství: 1 mísa
Čas a obtížnost: cca 30 min., velmi snadná příprava

Základní ingredience: 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce kečupu, 2 lžičky cukru, 1 špetka soli, 500 g měkkého salámu, 1 větší cibule, 3 nakládané okurky

Volitelné ingredience: 1 lžíce worcesterské omáčky, ½ lžičky chilli, 1 špetka mletého pepře, 1 vejce natvrdo, 150 g majonézy

 

Postup:

  1. Ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, případně i chilli a worcesterskou omáčku svařte v malém hrnci. Směs se musí propojit. Poté ji nechejte zchladnout a ochuťte solí, popřípadě i pepřem.
  2. Měkký salám umelte nebo nastrouhejte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a kyselé okurky. Pokud budete dávat vejce, pak ho také přidejte v této fázi.
  3. Do salámové směsi nalijte rozvar a vše dobře promíchejte. Můžete dochutit majonézou. V případě potřeby dosolte či dopepřete.
  4. Pomazánku nechejte odležet v lednici.

Proč si sloní žrádlo zamilovat?

  • Snadná příprava: Všechny ingredience jsou běžně dostupné a pomazánka je hotová během chvilky.
  • Univerzální využití: Hodí se na chlebíčky, topinky, jednohubky i jako pohoštění na oslavy nebo Silvestra.
  • Variabilita: Chuť si můžete doladit – od jemnější po pořádně pikantní.

Sloní žrádlo je jedním z receptů, které přežily dobu svého vzniku a neztratily na oblíbenosti. Je symbolem tehdejší domácí kuchyně, která uměla být kreativní i z obyčejných surovin. Retro pomazánka s vtipným názvem tak i dnes patří mezi stálice českých oslav.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Jednoduchá rybí pomazánka ze sardinek

Sdílet článek

Retro Retro recepty Retro dobroty Pomazánka Silvestr Party a oslavy

Související články