
Sloní žrádlo – název, který vyvolá úsměv i nostalgii, a přesto (či právě proto) jde o jednu z nejklasičtějších retro pomazánek české kuchyně. Oblíbená pochoutka vznikla v době, kdy se slavilo skromně, ale s nápadem. Díky své sytosti i pikantní chuti si rychle našla cestu na silvestrovské stoly i rodinné oslavy. Dodnes patří k receptům, které se předávají i mladším generacím a připomínají, že i z obyčejných surovin lze vykouzlit nezaměnitelnou chuťovou ikonu.
Když slyšíte spojení sloní žrádlo, možná se zarazíte. Název zní zvláštně, ale ve skutečnosti jde o sytou a pikantní pomazánku, která se na českých stolech objevuje s železnou pravidelností už od minulého režimu a hitem mnohých oslav je dodnes.
Trocha historie a nostalgie: Původ, vznik a název
Sloní žrádlo je ikonická česká retro pomazánka, která si získala své pevné místo na slavnostních stolech i v běžných domácnostech, zvláště se podává během oslav, jako jsou silvestrovské večírky. Tato pomazánka vznikla jako jednoduchý recept, jehož základem je měkký salám.
O původu názvu koluje hned několik verzí. Podle jedné jde o narážku na výraznou, ostrou chuť, kterou zvládne jen ten, kdo má tzv. sloní jazyk, tedy nevadí mu pikantní pokrmy. Druhá vysvětluje název množstvím – pomazánka se připravovala ve velkých dávkách, protože na oslavách mizela rychleji než chlebíčky. Další verze se přiklání k tomu, že pomazánka připomíná krmivo pro slony. A aby toho nebylo málo, sloní žrádlo je známé ještě pod jiným názvem.
Sloní žrádlo má blízko k dalšímu fenoménu – ševcovskému mlsu. Ten se připravoval už dříve jako salát ze zbytků. Základ byl podobný jako u sloního žrádla: salám, cibule, okurky, majonéza a trocha kečupu nebo hořčice. Dodnes se uvádí, že oba názvy se někdy používají zaměnitelně.
Jak připravit sloní žrádlo?
Sloní žrádlo je pomazánka postavená na dostupných surovinách, které byly v minulosti v každé spíži a lednici. Základem je měkký salám (gothaj nebo točený), cibule, kyselé okurky, hořčice a kečup. Chuť se dolaďuje majonézou, octem, cukrem, olejem a někdy také worcesterem, chilli nebo pepřem, aby měla říz.
Množství: 1 mísa
Čas a obtížnost: cca 30 min., velmi snadná příprava
Základní ingredience: 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce kečupu, 2 lžičky cukru, 1 špetka soli, 500 g měkkého salámu, 1 větší cibule, 3 nakládané okurky
Volitelné ingredience: 1 lžíce worcesterské omáčky, ½ lžičky chilli, 1 špetka mletého pepře, 1 vejce natvrdo, 150 g majonézy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Můžete ji nahradit jarní cibulkou či šalotkou.
- Natvrdo uvařené vejce oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Postup:
- Ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, případně i chilli a worcesterskou omáčku svařte v malém hrnci. Směs se musí propojit. Poté ji nechejte zchladnout a ochuťte solí, popřípadě i pepřem.
- Měkký salám umelte nebo nastrouhejte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a kyselé okurky. Pokud budete dávat vejce, pak ho také přidejte v této fázi.
- Do salámové směsi nalijte rozvar a vše dobře promíchejte. Můžete dochutit majonézou. V případě potřeby dosolte či dopepřete.
- Pomazánku nechejte odležet v lednici.
Proč si sloní žrádlo zamilovat?
- Snadná příprava: Všechny ingredience jsou běžně dostupné a pomazánka je hotová během chvilky.
- Univerzální využití: Hodí se na chlebíčky, topinky, jednohubky i jako pohoštění na oslavy nebo Silvestra.
- Variabilita: Chuť si můžete doladit – od jemnější po pořádně pikantní.
Sloní žrádlo je jedním z receptů, které přežily dobu svého vzniku a neztratily na oblíbenosti. Je symbolem tehdejší domácí kuchyně, která uměla být kreativní i z obyčejných surovin. Retro pomazánka s vtipným názvem tak i dnes patří mezi stálice českých oslav.
Zdroj: Apetit