
Nenápadné, jednoduché, ale přitom chutné – takové jsou tvarohové pomazánky, které se na českých stolech objevují po generace. Rozhuda se svou historií připomíná časy, kdy se pracovalo venku a jídlo muselo být syté i snadné na přípravu. Budapešťská pomazánka, kterou zná řada pamětníků z mléčných barů či lahůdkářství, naopak láká výraznější chutí sladké mleté papriky a kapie. Potřebujete pár základních surovin a pár minut na přípravu – za to dostanete chutnou snídani, svačinu či večeři.
Retro pokrmy české kuchyně mají své kouzlo a pomazánky z tvarohu, jako jsou rozhuda a budapešťská, jsou jedny z těch, které vzbuzují nostalgii, ale zároveň chutnají i dnes.
Rozhuda: Poctivá tvarohová klasika
Rozhuda je pomazánka, která se v českých zemích připravovala dávno předtím, než retro styl vůbec někdo pojmenoval. Vznikla jako jednoduché jídlo lidí, kteří pracovali na loukách, polích a pastvinách, a to zejména při senoseči. Základní složení je nenápadné, jedná se o suroviny, které byly v té době běžně v každé chalupě: tvaroh, máslo, zakysaná smetana nebo mléko, cibule či jarní cibulka, pažitka, sůl, pepř, někdy špetka cukru pro zjemnění. V některých variantách se objevuje i česnek.
Příprava je velmi snadná, nezabere vám ani 20 minut.
Ingredience pro 4 osoby: 150 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 75 ml mléka nebo smetany, 1 oloupaná a najemno nakrájená cibule, 3 lžíce najemno nakrájené pažitky, sůl, mletý pepř, 1 lžička cukru
- Máslo i tvaroh mějte při pokojové teplotě. Studený tvaroh by hladké utřené máslo zase srazil a vytvořilo by hrudky.
Postup:
- Máslo utřete do pěny, přidejte tvaroh a podle potřeby zřeďte mlékem nebo smetanou. Důkladně prošlehejte.
- Přisypte pokrájenou cibuli a pažitku, podle chuti osolte, opepřete a přidejte lžičku cukru. Vymíchejte hladkou pomazánku.

Budapešťská pomazánka: paprika, barva, svěžest
Budapešťská pomazánka představuje trochu jiný styl, byť stále tvarohový. Má totiž mnohem výraznější chuť i barvu. Dříve byla běžně k dostání v lahůdkářstvích a připravovala se i v domácnostech, zejména v době, kdy lidé hledali něco chutného, ale snadného a rychlého. Budapešťská pomazánka se od rozhudy odlišuje především přítomností paprikové chuti a kapie – dodávají pomazánce červený odstín a lehčí, někdy i pikantní nádech.
Kdo zažil mléčné bary, zřejmě si pamatuje, že budapešťská pomazánka patřila k jejich stálicím již od 50. let 20. století. V 60. letech se pak v normovacích recepturách objevovala pod názvem budapešťský krém.
Také zde je příprava velmi snadná a nezabere vám ani 20 minut.
Ingredience pro 4 osoby: 500 g tvarohu, 2 lžíce másla, 4 lžičky mleté papriky, 4 lžíce kapie nakrájené na proužky, 1 velká cibule (oloupaná a nakrájená najemno), sůl
Postup: Tvaroh utřete s máslem, vmíchejte papriku, kapii, cibuli a osolte. Důkladně prošlehejte.
Užijte si pomazánky na čerstvém chlebu či rohlíku, doplňte je zeleninou a zkuste je nabídnout i svým dětem na snídani, svačinu či večeři.
Zdroj: Apetit, vysocina.rozhlas, zakrasnejsivimperk