Nová registrace Zapomenuté heslo

Tvarohové pomazánky z časů našich babiček: Proč se rozhuda a budapešťská vracejí a jak je připravit?

16. 9. 2025
Rozhuda s pažitkou
Apetit

Nenápadné, jednoduché, ale přitom chutné – takové jsou tvarohové pomazánky, které se na českých stolech objevují po generace. Rozhuda se svou historií připomíná časy, kdy se pracovalo venku a jídlo muselo být syté i snadné na přípravu. Budapešťská pomazánka, kterou zná řada pamětníků z mléčných barů či lahůdkářství, naopak láká výraznější chutí sladké mleté papriky a kapie. Potřebujete pár základních surovin a pár minut na přípravu – za to dostanete chutnou snídani, svačinu či večeři.

Retro pokrmy české kuchyně mají své kouzlo a pomazánky z tvarohu, jako jsou rozhuda a budapešťská, jsou jedny z těch, které vzbuzují nostalgii, ale zároveň chutnají i dnes.

Rozhuda: Poctivá tvarohová klasika

Rozhuda je pomazánka, která se v českých zemích připravovala dávno předtím, než retro styl vůbec někdo pojmenoval. Vznikla jako jednoduché jídlo lidí, kteří pracovali na loukách, polích a pastvinách, a to zejména při senoseči. Základní složení je nenápadné, jedná se o suroviny, které byly v té době běžně v každé chalupě: tvaroh, máslo, zakysaná smetana nebo mléko, cibule či jarní cibulka, pažitka, sůl, pepř, někdy špetka cukru pro zjemnění. V některých variantách se objevuje i česnek.

Příprava je velmi snadná, nezabere vám ani 20 minut.

Ingredience pro 4 osoby: 150 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 75 ml mléka nebo smetany, 1 oloupaná a najemno nakrájená cibule, 3 lžíce najemno nakrájené pažitky, sůl, mletý pepř, 1 lžička cukru

  • Máslo i tvaroh mějte při pokojové teplotě. Studený tvaroh by hladké utřené máslo zase srazil a vytvořilo by hrudky.

Postup:

  1. Máslo utřete do pěny, přidejte tvaroh a podle potřeby zřeďte mlékem nebo smetanou. Důkladně prošlehejte.
  2. Přisypte pokrájenou cibuli a pažitku, podle chuti osolte, opepřete a přidejte lžičku cukru. Vymíchejte hladkou pomazánku.

Rozhuda s pažitkou

Rozhuda s pažitkou

< 30 min
4.5(41x)
Přečíst recept

Budapešťská pomazánka: paprika, barva, svěžest

Budapešťská pomazánka představuje trochu jiný styl, byť stále tvarohový. Má totiž mnohem výraznější chuť i barvu. Dříve byla běžně k dostání v lahůdkářstvích a připravovala se i v domácnostech, zejména v době, kdy lidé hledali něco chutného, ale snadného a rychlého. Budapešťská pomazánka se od rozhudy odlišuje především přítomností paprikové chuti a kapie – dodávají pomazánce červený odstín a lehčí, někdy i pikantní nádech. 

Kdo zažil mléčné bary, zřejmě si pamatuje, že budapešťská pomazánka patřila k jejich stálicím již od 50. let 20. století. V 60. letech se pak v normovacích recepturách objevovala pod názvem budapešťský krém.

Také zde je příprava velmi snadná a nezabere vám ani 20 minut.

Ingredience pro 4 osoby: 500 g tvarohu, 2 lžíce másla, 4 lžičky mleté papriky, 4 lžíce kapie nakrájené na proužky, 1 velká cibule (oloupaná a nakrájená najemno), sůl

Postup: Tvaroh utřete s máslem, vmíchejte papriku, kapii, cibuli a osolte. Důkladně prošlehejte.

Užijte si pomazánky na čerstvém chlebu či rohlíku, doplňte je zeleninou a zkuste je nabídnout i svým dětem na snídani, svačinu či večeři.

Zdroj: Apetit, vysocina.rozhlaszakrasnejsivimperk

Sdílet článek

Pomazánka Retro Retro recepty Tvaroh Historie stravování

Související články