
Tvarohový Míša, vanilkový Ledňáček či kokosové Eskymo – kdo by si na ně nevzpomněl? Československé nanuky a zmrzliny byly svébytným fenoménem. Přestože byl sortiment omezený, lidé na tehdejší mražené pochoutky dodnes vzpomínají s nostalgií. Které retro nanuky a zmrzliny přetrvaly do dneška a které zůstaly jen ve vzpomínkách?
Zmrzlinový sortiment v Československu byl podřízen centrálnímu plánování. Výroba se soustředila do několika závodů a díky tomu se stejné nanuky objevovaly po celé republice. Výběr byl sice omezený, ale díky stálé kvalitě a jednoduchým recepturám si lidé zmrzliny oblíbili natolik, že na ně vzpomínají dodnes.
Král mezi retro nanuky? Míša! A stále si na něm pochutnáte
Nanuk Míša spatřil světlo světa už v 50. letech 20. století v pražských Vysočanech v továrně Laktos. Původní verze neměla polevu a ani dřívko, jednalo se o tvarohový kvádr zabalený do papíru s kresbou bílého medvěda. Cena jednoho nanuku Míša se pohybovala od 50 haléřů do 1 Kčs za kus.
Zásadní změnou prošel nanuk Míša v roce 1962, kdy si zasloužil polevu i dřívko, navíc se nanuk zvětšil z původních 33 ml na 55 ml.
Základem nanuku Míša je tvaroh a kakaová poleva – původní receptura stála na jednoduchých, dostupných surovinách. Podle oficiálního vyjádření firmy zůstává složení do velké míry věrné původní receptuře, i když se dnes používá jiná technologie výroby.
Dnes se Míša vyrábí nejen v klasické příchuti tvaroh, která mezi lidmi hraje prim, oblíbené jsou také ovocné příchutě – mezi nimi kraluje meruňka, ale své místo si drží i jahoda a černý rybíz.
Které další nanuky milovali Čechoslováci?
Vzpomínky na léto v socialistickém Československu mají často chuť vanilky, kokosu nebo hutné smetany.
- Polárka – vznikla v roce 1949 a svůj název získala podle oblíbené medvědice Polárky z pražské zoologické zahrady. Na logu zmrzliny, kterou vyráběly Pražské mrazírny, se usmívala medvědice sedící na kusu kry. Značka se na našem trhu objevuje dodnes.
- Eskymo – oblíbený nanuk s kokosovou příchutí a kakaovou polevou se u nás začal vyrábět v roce 1934, kdy židovský pražský obchodník Emil Probst požádal o povolení živnosti na výrobu této zmrzliny. Jeho obchod byl násilně uzavřen o pět let později, kdy byl deportován do Terezína. Znovu u nás bylo Eskymo vyráběno po roce 1948.
- Ruská zmrzlina – hutná a sladká, balená v oplatkovém sendviči, bývala symbolem luxusnější mražené pochoutky. Do Československa se dovážela ze Sovětského svazu. Krémový smetanový kvádr měl na obalu původně „tajemný“ nápis v azbuce. Kdo se už azbuku naučil, dovedl ho rozkódovat jako maroženoje, tedy zmrzlina. Ruskou zmrzlinu seženete dodnes, ale vyrábí se výhradně u nás.
- Ledňáček – vanilková zmrzlina s kakaovou polevou byla jednou z oblíbených stálic. Na bílém obalu se usmíval kluk s bruslemi a hokejkou. Dnes koupíte nejen vanilkového Ledňáčka, ale i kakaovou variantu.
Díky retro vlně se některé ze zmíněných nanuků objevují v obchodech stále, dokonce i s původními obaly. Zatímco dnes je výběr mražených pochoutek obrovský, retro zmrzliny s sebou nesou vzpomínky na dobu (ne)dávno minulou, kdy se zmrzlina kupovala za korunu a jedla se s kamarády na chodníku. Možná tehdy zmrzliny nebyly dokonalé, ale byly naše – a právě to z nich dělá ikony.
Zdroj informací: Apetit, idnes, regiony.rozhlas