Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit domácí zmrzlinu a co přidat do jejího základu? Surovin potřebujete míň než velkovýrobci

5. 8. 2024
Smetanová třešňová zmrzlina
Apetit

Potřebuje zmrzlinový základ žloutkový krém? Můžu připravit zmrzlinu jen z mléka? Potřebuji smetanu? Můžete všechno a nemusíte nic. Zmrzlin existuje víc, žádný recept na jedinou správnou není. Záleží, co máte rádi a kolik času jste ochotni do přípravy investovat.

Podle české legislativy je každá zmrzlina tzv. mražený krém – ale my na Apetitonline oba výrazy používáme jen u receptů na zmrzlinu založenou na mléčných výrobcích.

Většina řemeslných či domácích smetanových je založena na krému z vaječných žloutků, který se pasterizuje minimálně po dobu 10 minut při teplotě nad 72 °C.

Zní to komplikovaně, ale v podstatě se dá říct, že kdo někdy v životě uvařil žloutkový krém, umí připravit základ na zmrzllinu. K žloutkům s cukrem se přidává mléko nebo smetana a ochucující složky. Těmi mohou být oříšky, ovoce, čokoláda, kakao, likéry.

  • V anglické odborné literatuře byste na tento způsob výroby zmrzliny narazili pod pojmem francouzský styl (french style ice cream).

Bez žloutků to jde taky

Existují i smetanové či krémové zmrzliny, které se obejdou bez žloutků. Jednou z nich je domácí zmrzlina založená na použití slazeného kondenzovaného mléka, kterou není třeba míchat v přístroji na zmrzlinu. 

Ale ani smetanové zmrzliny vyrobené profesionály nemusejí vždy obsahovat vejce. V USA vznikl ve státech s historicky velkou a kvalitní produkcí mléka celý zmrzlinový styl, který pracuje pouze s mléčnými výrobky. Chuťově je tento typ zmrzliny lehčí a méně vydatný než zmrzlina založená na vaječných žloutcích.

  • Zmrzlinovému stylu bez žloutkového základu jen s mléčnou složkou se říká americký či filadelfský (philadelphia style ice cream).

A bez žloutků může být (i nemusí) italské gelato, což je mléčná zmrzlina, která je oproti francouzskému způsobu přípravy méně tučná. Místo smetany pracuje s mlékem, přesto je ve výsledku chuťově stejně krémová jako zmrzlina francouzského typu. Je to dáno odlišným způsobem míchání.

Tím, že do zmrzliny se během mražení dostane až o polovinu méně vzduchu, je její textura hustší a působí tedy stejně bohatě a luxusně jako její tučnější konkurence. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Zmrzlina Mražené dezerty Italské dezerty Pro děti Domácí zmrzlina Mléčné výrobky Žloutkový krém Smetanová zmrzlina Kondenzované mléko Francouzská kuchyně Americká kuchyně Italská kuchyně Čokoláda Ořechy

Související články