Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Oprašte remosku! Český zázrak, který peče líp než trouba

19. 9. 2025
zemlovkaremoska407_0.jpeg
zemlovkaremoska407_0.jpeg

„To je, pane, ale pěkně vypečená hra!“ říkali kdysi medvědi od Kolína. A my dnes říkáme: to je ale pěkně vypečený víkend! Český vynález jménem remoska se vrací na výsluní. A není divu – ušetří elektřinu, zvládne nahradit troubu a navíc v ní upečete všechno od křehkého štrúdlu až po šťavnatou krkovičku. Takže jestli máte remosku někde na půdě nebo ve sklepě, je čas ji oprášit – nebo si rovnou objednat novou. Čeká vás víkend plný chutí, vzpomínek i receptů, které fungují doma i na chalupě.

Remoska vznikla už v 50. letech minulého století a okamžitě si získala popularitu. Byla úsporná, snadno přenosná a hlavně – dokázali jste v ní připravit nadýchané buchty i křupavé maso i bez trouby. Dnes zažívá comeback – jako retro pomocník, který v době drahých energií dává znovu smysl.

  • Remoska funguje skvěle i v roce 2025: šetří místo, energii i čas. A hlavně – jídlo z ní chutná prostě jinak.

Možná si říkáte, že remoska je dobrá jen na buchty a žemlovku. Ale chyba lávky! Tenhle český vynález zvládne prostě všechno. Vypeče křehký štrúdl s tvarohem, mákem a povidly, poradí si s pořádnou porcí masa i obyčejnými šunkofleky a z obyčejných brambor udělá voňavou přílohu, která se rozplývá na jazyku.

Štrúdl s tvarohem, mákem a povidly

Když se řekne remoska, většina lidí si vybaví buchty nebo štrúdl. A není divu – právě tady náš český vynález exceluje. Těsto se peče pomalu a rovnoměrně, takže štrúdl nepraskne, nevysuší se a uvnitř zůstane krásně vláčný. Kombinace tvarohu, máku a povidel navíc patří k podzimu stejně jako padající listí. A bonus? Stačí zásuvka – a máte o dezert postaráno i na chalupě.

Štrúdl tvaroh & mák z remosky

Štrúdl tvaroh & mák z remosky

> 60 min
5(4x)
Přečíst recept

Uzená krkovička a kuřecí paličky „nadivoko“

Remoska a maso, to je láska na první pohled. Krkovička s cibulí, česnekem a paprikou se peče ve vlastní šťávě a zůstane dokonale měkká, zatímco kuřecí paličky mají šanci nasáknout všechny chutě. Přidejte trošku vína, zavřete víko a nechte remosku udělat práci za vás. Výsledek? Jídlo, které provoní celý byt a chutná líp než z trouby.

Uzená krkovička a kuřecí paličky nadivoko

Uzená krkovička a kuřecí paličky nadivoko

< 60 min
3.1(51x)
Přečíst recept

Šunkofleky trochu jinak

Na šunkoflecích je skvělé, že žádný recept není „ten pravý“. Každý je dělá trochu jinak – a remoska jim dá bonus v podobě křupavého a jemně zapečeného povrchu. Máslo na dně formy, těstoviny uvařené spolu s uzeným masem a trocha pepře navrch – jednoduché, levné a přitom tak dobré. Ideální jídlo na večer, když se vám nechce nic složitého vymýšlet.

Šunkofleky se slaninou

Šunkofleky se slaninou

< 45 min
4.4(250x)
Přečíst recept

Žemlovka s meruňkami

Zapomeňte na suchou žemlovku ze školní jídelny. V remosce totiž zůstane krásně vláčná a ovocná. Zkuste ji tentokrát s meruňkami a kysanou smetanou – tahle kombinace má šmrnc, je lehce svěží a přitom dost sytá, aby nahradila oběd i večeři. A navíc – když ji položíte na stůl, nikdo ji neodolá.

Žemlovka s meruňkami

< 60 min
4.3(36x)
Přečíst recept

Zapečené brambory se smetanou

Jedno z nejvděčnějších jídel vůbec. Brambory nakrájené na plátky, zalité smetanou a posypané sýrem. V remosce se chutě krásně propojí a nahoře se udělá jemně křupavá kůrčička. Chcete je povýšit na hlavní chod? Přidejte mleté maso nebo třeba růžičky brokolice, plátky cukety nebo květák. Výsledek vás dostane svou jednoduchostí i chutí.

Zapečené smetanové brambory

Zapečené smetanové brambory

> 60 min
4.4(100x)
Přečíst recept

Proč dát remosce šanci?

  • Šetří elektřinu: oproti troubě je nenáročná.
  • Je přenosná: skvělá na chalupu, do karavanu nebo i do malých kuchyní.
  • Jídlo chutná jinak: je šťavnatější.
  • Retro, které nestárne stejně jako babiččiny recepty.

Remoska je důkaz, že někdy ty nejjednodušší vynálezy přežijí desítky let, protože prostě fungují. Ať už v ní upečete štrúdl, maso nebo obyčejné šunkofleky, vždycky vás odmění chutí, která vás dostane. Tak co, oprašíte ji o víkendu i vy?

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Gratinované brambory

Sdílet článek

Z jednoho hrnce Víkend s Apetitem

Související články