Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké, slané, pikantní: Zavařte si podzimní čatní a citrusové marmelády, které dokonale sedí k sýrům a masu

19. 11. 2025
Sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně
Apetit

Kdo říká, že zavařování končí s posledními malinami, ten ještě neochutnal hruškové čatní nebo domácí pomerančovou marmeládu. Podzim je čas zklidnění – doma se topí, venku padá listí, a místo rychlého letního zavařování přichází období pomalého bublání a vůní, které naplní celý dům. Teď už nejde o to, kolik sklenic naplníte. Jde o chuť. O malé zásoby na dny, kdy se venku zatáhne a vy vytáhnete skleničku, která v sobě má trochu léta a trochu zimního koření.

Zatímco v létě jste bojovali s přebytky meruněk a malin, podzim zve k zavařování klidnějším tónem. Právě teď je čas na čatní nebo citrusové marmelády. Skleničky, které se nejedí lžičkou, ale s vínem, sýry nebo pečenými masy. Podzimem totiž zavařování v kuchyni rozhodně nekončí.

Jak udělat rychlé čatní?

Čatní (nebo chutney) pochází z Indie, ale v našich kuchyních se zabydlelo už dávno. Možná proto, že dokonale ladí s evropskou kuchyní – s pečeným masem, sýry, paštikami i obyčejným chlebem s máslem. Je to směs ovoce, zeleniny, cukru, octa a koření, která se pomalu vaří, až se všechno spojí do husté, voňavé směsi.

Čatní má chuťovou hloubku – sladkou chuť z ovoce, kyselou z octa, jemné teplo z koření. Každé chutná jinak. Hruškové, cibulové, povidlové, dýňové nebo třeba rajčatové? Každá sklenice je trochu jiný svět. Přidejte ho k sýru, masu nebo klidně k pečené zelenině.

  • Hruškové čatní: Sladké hrušky, trochu octa, cukru, cibule, zázvor a rozinky – harmonická chuť, která sedí ke každému plátku sýra nebo pečenému masu. Pokud si ho uděláte víc, schovejte pár skleniček i na dárky – s kusem sýra nebo sklenkou vína udělá dojem.
  • Povidlové čatní s tmavým chlebem: Čatní, které voní po povidlech, cibuli a koření. Sladké, pikantní, husté. Funguje perfektně k pečeným masům, ale i jako originální pomazánka na chleba. Kdo miluje klasické chutě s malým překvapením, ten si ho zamiluje.
  • Marmeláda z červené cibule: Karamelizovaná cibule, ocet, víno a trocha trpělivosti. Tahle marmeláda se tváří jako sladká bomba, ale je to ideální společník pro sýry, burgery nebo paštiky. Na slavnostním stole udělá větší parádu než kdejaký dip.
  • Slaninový džem: Ano, i tohle je „čatní“ po česku. Sladko-slaný, s lehce kouřovou chutí a voňavým karamelem ze slaniny. Skvělý na toust, burger nebo k vajíčkům. Má však jednu nevýhodu: zmizí dřív, než vychladne.

Citrusové marmelády: slunce ve sklenici

Zatímco čatní hraje na notu podzimu, citrusové marmelády přinášejí do zimy kousek světla. A právě teď (od listopadu do února)  jsou pomeranče, citrony i grepy na vrcholu. Mají silnou chuť, tenkou slupku a voňavou dužinu, která se po dlouhém vaření promění v marmeládu s jemnou hořkostí a osvěžující kyselostí.

Marmelády se dají vylepšit kapkou alkoholu (např. whisky, rumu nebo Grand Marnier), kouskem vanilky nebo špetkou zázvoru. Nejsou jen na pečivo – zkuste je do lineckého cukroví, k sýrům nebo třeba k pečené kachně.

  • Citronová marmeláda: Královna mezi marmeládami. Lehce nahořklá, jiskřivá, s vůní zimního slunce. Stačí toast, trochu másla a máte snídani, která prozáří celý den. Nebojte se přidat pár lístků tymiánu – funguje to překvapivě skvěle.
  • Pomerančová marmeláda: Sladší a voňavější sestra citronové. S kapkou rumu nebo vanilkového lusku se promění v pochoutku, kterou budete chtít jíst i lžičkou jen tak. Skvěle se hodí i na promazání perníčků.

Zavařování čatní nebo marmelád je jako meditace – krájíte, mícháte, ochutnáváte, a přitom se svět venku zklidňuje. Až v lednu otevřete skleničku hruškového čatní nebo citrusové marmelády, ucítíte, že jste si do ní zavařili kousek podzimu.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Hruškové čatní

Sdílet článek

Zavařování Úroda ze sadu Podzimní úroda Zpracování úrody

Související články