Nová registrace Zapomenuté heslo

Padesát odstínů sherry: Objevte příběh strýčka Pepeho a zajděte do vinařství González Byass – zdejší sherry je nepřekonatelná

26. 11. 2025
shutterstock_2518186485.jpeg
Shutterstock

V překrásné slunné Andalusii se nachází energické město Jerez de la Frontera. Toto město je známé drezurní jezdeckou školou, flamencem… a sherry. Tu nejlepší tu rodina Gonzálezů vyrábí od 19. století. Jaká však byla cesta této významné rodiny?

Padesát odstínů sherry

V Česku se všichni pomalu stahují k útulným večerům s teplou dekou, vůní skořicových rolek a netflixovému maratonu. Mnozí milovníci podzimních a zimních radovánek jistě netrpělivě vyhlíží období horkého svařáku s vůní dobrého koření. V energické Andalusii teď však vrcholí období lahodné sherry, která vás obejme při procházce po vyhlášeném sherry trojúhelníku.

Tento vyhlášený sherry region se skládá z měst Sanlúcar, El Puerto de Santa María a Jerezu de la Frontera. A právě Jerez by se s jistotou dal považovat za Mekku všech milovníků dobrého vína a sherry zvlášť. Dokonce se tu každoročně v listopadu koná tradiční sherry week, během kterého můžete ochutnat snad všechny druhy sherry, co vůbec existují.

Téměř povinností je také návštěva minimálně jedné místní bodegy, tedy vinného sklípku, kde vám místní vinaři do detailu vysvětlí, v čem tkví kouzlo dobré sherry nebo třeba jaký je rozdíl mezi Manzanillou, Amontilladem či Finem.

A co by to bylo za návštěvu bodegy bez pořádné ochutnávky různých chutí a odstínů sherry! Tady zjistíte, že skutečně není sherry jako sherry a že Španělé ji berou tento stejně vážně jako Češi pivo. Na dlouhou tradici plnou chutí, sladkých tónů a španělského temperamentu dohlíží legendární Tío Pepe, jenž stál u zrodu vinařství González Byass, pomyslnému královi zdejších sherry.

Tío Pepe a zrod slavného vinařského domu

Při procházce malebným Jerezem zjistíte, že Tío Pepe je tu všudypřítomný, má tu i svou vlastní ulici a návštěvníky zaujme i kruhový objezd s obří lahví s kloboukem a s nápisem Tío Pepe. José Angela de la Pena, známý jako strýček Pepe, byl strýček zakladatele slavného vinařského domu Gonzáles Byass Manuela Maríi Gonzáleze, který začal v roce 1835 v Andalusii obchodovat s vínem – konktrétně se sherry.

Pro mnohé současníky však představoval pouze zelenáče, který si hraje na obchodníka. Manuelův strýček však znal všechna kouzla výroby sherry i obchodu. Dokonce také znal tajemství výroby Fina, tedy nejsuššího druhu sherry – a právě díky pomoci strýčka Pepeho se vinařství velice rychle stalo vyhlášeným po celém Španělsku i ve světě. Manuel González po něm jako vyjádření vděčnosti dokonce pojmenoval druh Fino sherry.

Rodinná tradice, která přetrvá vše

Vášeň strýčka Pepeho a Manuelova odvaha jít za svými sny se zřejmě přenesla i na další generace rodu Gonzálezů, neboť rodina vyhlášený vinařský dům stále vlastní a posouvá kupředu. Mezi klíčové momenty patřila i spolupráce s Angličanem Robertem Blake Byassem, která vinařský dům velmi pozvedla, a zároveň vedla k přidání jména Byass do svého názvu. Postavu strýčka Pepeho proslavila i ikonická reklama s postavičkou lahve s kloboukem a s kytarou, která je známá po celém Španělsku i v zahraničí.

Rodina González se navíc i významně podílela na rozvoji města a dodnes finančně podporuje mnohé kulturní akce, vydat se tu můžete i na prohlídku bodegy González Byass, kterou můžete spojit spojit s prohlídkou nádherné katedrály v Jerezu či Alcázarem a jeho krásnou zahradou. V restauraci rodiny González pak večer můžete pokračovat v ochutnávce kouzelné sherry, nebo si i vyzkoušet její párování s jídlem.

Jerez rájem milovníků sherry

Nejste zrovna znalci vína a sherry a říkáte si, jak ta slavná sherry z Jerezu vlastně chutná? Samozřejmě chutí a tónů sherry je nepřeberné množství. Liší se podle odrůdy vína, způsobu výroby a i podle bodegy, kde byla sherry vyrobená. 

Například mezi suché druhy patří Fino či Manzanilla, jemný oříškový nádech ucítíte v Amontilladu, a pokud máte raději sladší, tak je Pedro Ximénez to pravé právě pro vás. Jak se říká sto lidí – sto chutí a u sherry to platí obzvláště. Je až neuvěřitelné sledovat, že v Jerezu není sherry pouze nápojem, ale nese v sobě také kus historie a ukrývá se za ní příběh, za nímž se budete chtít vydat a prozkoumat jej do nejhlubších detailů.

Autorka článku Katherina Grossová je mladá autorka, která se zaměřuje na společenská témata, cestování a kulturní kontrasty. Ve svých textech propojuje osobní zkušenost s jemnými psychologickými postřehy.

Zdroje: wikipedia.orgtiopepe.comgonzalezbyass.com, návštěva bodegy González Byass (Jerez de la Frontera)

Sdílet článek

Španělsko Sherry Světová kuchyně Zajímavosti

Související články