Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejezte jen v hotelu: 6 tureckých jídel, která v hotelovém bufetu nenajdete (a zvládnete je uvařit i doma)

13. 8. 2025
Různá jídla z turecké kuchyně
timokefoto / Pixabay
Turecké pide se sýrovou náplní a vejcem Türlü aneb ratatouille po turecku Turecká káva Dalších
8 fotek

Když se řekne dovolená v Turecku, většina z nás si představí hotel u moře, all-inclusive bufet a sladkou baklavu k silné turecké kávě. Jenže to je jen malá ochutnávka toho, co tahle země ve skutečnosti nabízí. Stačí udělat pár kroků mimo rezort, projít se mezi stánky na místním trhu, nechat se zlákat vůní koření a posadit se na plastovou židličku u podniku, jehož název sotva přečtete. A právě tam začíná pravé Turecko – plné barev, vůní a chutí, které v katalogu nenajdete.

Turecko je země kontrastů – a to se odráží i na talíři. Snídani můžete začít silným čajem a čerstvým chlebem s medem, obědvat lehký salát s bylinkami a k večeři si dát bohaté jehněčí ragú nebo plněné vinné listy. Mezi tím vás nalákají pouliční prodavači na pečené kaštany, sladký simit nebo čerstvě vymačkaný džus z granátových jablek.

Země tisíce chutí

Turecko je obrovské a jeho kuchyně je stejně rozmanitá jako jeho  krajina. Na západním pobřeží, u Egejského moře, převládají lehká jídla s olivovým olejem, čerstvou zeleninou a rybami. Na jihu, blízko hranic se Sýrií, je jídlo voňavé, pikantní a bohatě kořeněné – setkáte se sumakem, mátou, skořicí a granátovým jablkem. V centrální Anatolii je pak kuchyně sytější: chléb, plněné placky, jehněčí na všechny způsoby a hutné polévky.

A pak je tady Istanbul – město, kde se potkávájí všechny chutě světa. Na tržišti v Eminönü ochutnáte smažené ančovičky, plněné mušle, grilované jehněčí i cukrovinky z pistácií. A pokud se necháte vést místními, možná skončíte u stánku s kebabem, který chutná úplně jinak než ten z evropských fastfoodů.

Co ochutnat, když vyrazíte za hranice resortu

  • Menemen: snídaně, která vás probudí lépe než káva. Vajíčka míchaná s rajčaty, paprikami a cibulí, často s fetou. Podává se s čerstvým chlebem, kterým nabíráte každé sousto.
  • Meze: turecká obdoba tapas. Talířky plné pomazánek, salátů, sýrů a marinované zeleniny. Ideální k podvečernímu posezení u vína nebo raki.
  • Lahmacun: tenká placka s pikantní masovou směsí, bylinkami a citronem. Roluje se a jí rukama.
  • Manti: drobné těstovinové taštičky (chcete-li knedlíčky) plněné masem, podávané s jogurtem a máslem ochuceným paprikou.
  • Balık ekmek: sendvič s čerstvou rybou, salátem a cibulí. Nejlepší koupíte přímo u bosporského nábřeží.
  • Baklava: pověstná turecká sladkost z tenkých listů filo těsta, prokládaných vrstvami nasekaných ořechů, zalitá medovým nebo cukrovým sirupem. Şöbiyet je její luxusnější příbuzná. Kromě ořechů skrývá uvnitř i krém kaymak – hustý, jemný a smetanový, trochu připomínající clotted cream z Anglie.

Kultura stolování

V Turecku se nejí ve spěchu. I pouliční kebab se tu často jí vsedě, s čajem v malých skleničkách a s časem na povídání. Hostina může trvat hodiny – začíná se meze, pokračuje masem nebo rybou, končí sladkostí a silnou kávou. A hostitel se postará, abyste neodešli hladoví, i kdybyste jen „ochutnávali“.

Jak si tureckou kuchyni přenést domů

Nemusíte sedět v istanbulské kavárně nebo bloudit mezi stánky na Kapalıçarşı, abyste si dopřáli chutě Turecka. Spoustu jídel zvládnete připravit i doma – bez speciální výbavy a složitého shánění surovin.

  1. Turecké pide: Placka, kterou si Turecko hýčká podobně jako Itálie pizzu. Těsto je měkké, lehce nadýchané, tvaruje se do lodičky a plní vším, co dům (nebo trh) dá – od mletého masa přes sýr až po špenát. Peče se rychle a jí ještě horké, často se zakápne citronem.
  2. Turecká vejce (Çılbır): Jedno z nejlepších snídaňových jídel, jaké kdy ochutnáte. Základem jsou pošírovaná vejce v krémovém hustém jogurtu s česnekem, přelitá máslem, s paprikou, koprem a chilli. V Turecku se podávají s čerstvým chlebem, aby vám neunikla ani kapka omáčky.
  3. Türlü – turecké ratatouille: Barevný hrnec plný zeleniny – lilky, papriky, cukety a rajčata, často doplněný bramborami. Pomalu se dusí, aby se chutě propojily. Skvělé v létě, kdy je zelenina na vrcholu sezóny.
  4. Jehněčí pilaf: Syté a voňavé jídlo, které propojuje rýži s bohatou chutí jehněčího masa. Koření jako skořice, kardamom nebo nové koření mu dávají orientální nádech, ale nepřebíjejí chuť masa.
  5. Turecká káva: Malý šálek, velký zážitek! Jemně mletá káva se vaří přímo v džezvě, často s cukrem a někdy i s kardamomem. Pije se pomalu a v klidu – a z lógru na dně vám možná někdo zkusí i vyvěštit budoucnost.
  6. Baklava bez složitého skládání: Pokud se vám nechce vrstvit desítky plátků filo těsta, zkuste „línou“ verzi – listové těsto, nasekané ořechy, medová zálivka. Výsledek bude méně tradiční, ale pořád nebezpečně dobrý.

Turecká kuchyně má jednu velkou výhodu – je postavená na čerstvých surovinách a jednoduchých postupech, ale chutná tak, že se k ní budete chtít vracet. Stačí si pořídit dobrý olivový olej, voňavé koření a přidat ochotu jíst rukama. Během chvíle se vám kuchyň promění v istanbulskou uličku plnou vůní a barev.

Zdroj: Apetit, Wikipedia, CNN, A ticket to take off

Doporučujeme recept s videem

Yumurta piyazi (turecký vajíčkový salát)

Sdílet článek

Turecká kuchyně Tipy na dovolenou Baklava Filo těsto

Související články