Vaří i třikrát denně, v autě pečou pizzu a v jejich spíži najdete převážně marocké koření. Verča a Jirka žijí už tři roky ve vlastnoručně přestavěné dodávce. S fenkou Safi a s kamerou v ruce brázdí Evropu i Afriku a objevují (nejen) nové chutě. A i když je podle jejich slov někteří považují za blázny, měnit by nechtěli.
Verča měla o svém životě jasno už dávno: dodávka, nezávislost a pomalé cestování. Youtube videa o životě na čtyřech kolech ji nadchla, a když ji do života přišel Jirka, stačilo pár večerů u vanlife kanálů a měl jasno taky.
„Když jsem mu řekla, že chci žít v dodávce, nebyl z toho nadšený. Ale pak ho to chytlo a najednou mu to dávalo smysl víc než cokoliv předtím“, dodává Verča.
A tak začali plánovat. Vlastníma rukama přestavěli dodávku a navrhli ji přesně podle svých potřeb. S jednou prioritou, která předčila všechny ostatní: trouba. „Trouba byla úplně první požadavek. Okolo ní jsme stavěli celou dodávku.“ A nutno dodat, že přestavba se jim opravdu povedla: jejich kuchyň je překvapivě prostorná – hluboký dřez, sprchová baterie (která občas supluje i koupelnu), velká lednice i místo na úložné boxy plné koření z celého světa.
Tři jídla denně a žádný polotovar
Kdo čeká, že nomádi jedí jen konzervy nebo čínské polévky z ešusu, bude překvapen. Verča s Jirkou si vaří z čerstvých a lokálních surovin. A ne žádné rychlovky. Jejich jídelníček by jim mohla závidět nejedna domácnost.
„Neradi se odbýváme rychlovkami. Vaříme často i třikrát denně a navíc vaříme rádi.“
Jaké jsou jejich stálice na jídelníčku? Domácí pizza, shakshuka, zeleninová tikka masala, tortilly s vejcem a zeleninou, sushi bowl, lívance, hummus, pomazánky… A taky tzv. one pot pasta, neboli rajčatová omáčka se zeleninou, ve které následně uvaříte i špagety – méně nádobí, víc času na výlety.
Safi – čtyřnohý člen posádky
Na cestách je doprovází fenka Safi, kterou zachránili jako štěně v Maroku. Od té doby s nimi jezdí všude. V dodávce má své místo, a jakmile nastartují motor, automaticky ulehá – připravená na další dobrodružství. Stala se tak plnohodnotným členem posádky. Překvapivě ale nezměnila Verčin a Jirkův režim tolik, jak čekali. Chodí všude, kde může. A když ne, klidně zůstane v autě, kde spí a hlídá. Ve většině zemí s ní nikdy neměli problém – hlavně proto, že cestují mimo sezónu, kdy zákazy pro psy většinou neplatí.
A právě Maroko a Turecko se zapsaly do jejich srdce nejvíc. Nejen tím, že zde našli nového parťáka na výlety, ale i surovinami, chutěmi, vůněmi a stylem vaření. Například shakshuka je už více než rok jejich nejoblíbenější recept. Koření jako Ras el Hanout, římský kmín, směs na tajin nebo mátu používají každý den, i když zrovna nevaří marockou kuchyni.
Turecko na talíři a živočišné uhlí v kapse
Když se jich zeptáte, kde jim chutnalo nejvíc, odpověď je jasná: Turecko. „Ochutnali jsme tam jídla, která jsme vůbec neznali – a ani netušili, že existují,“ říkají. Mezi jejich favority patří gözleme, mantı, pide nebo menemen.
V Turecku a Maroku si na místní kuchyni zašli do restaurací klidně i jednou týdně. V Portugalsku už méně. Občas je nadchnul i design některých podniků, hlavně na Bali. Ale chuť je u nich vždycky na prvním místě.
„Hlavně v chudších zemích, jako je Maroko, Turecko nebo Indonésie, najdete lokální podniky, kde ochutnáte za pár korun doslova nebe v hubě. Ale probiotika a černé uhlí si radši vezměte s sebou!“ dodávají se smíchem.
Za ty roky je už párkrát pozvali domů i místní. Ale Verča s Jirkou přiznávají, že i když jsou vděční, takové situace spíš odmítají. „Nikdy nevíte, kdo si vás strčí do mrazáku... a nabídne příští návštěvě,“ smějí se.
Tipy, které šetří peněženku i planetu
Jako ostřílení cestovatelé mají i vlastní triky, jak vařit levně a neplýtvat. V Norsku a Německu se nebojí „kontění“ – dumpster divingu, který cestovatelům dokáže zachránit i týdenní rozpočet. Využívají taky aplikaci TooGoodToGo, díky které můžete za pár korun získat neprodané jídlo z restaurací nebo obchodů a která je dostupná i v Česku, znát ji můžete i jako partnera Apetit pikniku.
A pokud se někdo ptá: „Jak si to všechno mohou dovolit? Co je živí?“ – odpověď je jednoduchá. Živí je jejich obsah. Na YouTube sdílejí videa z cest a každodenního života. Z receptů skládají vlastní kuchařku, kterou postupně zveřejňují na platformě Herohero. Zde budují komunitu lidí, kteří chtějí jíst chutně a poctivě i na cestách nebo touží po přestavbě vlastní dodávky – i s tím vám totiž Veronika s Jirkou umí poradit.

Tři roky, devatenáct zemí a spousta nových zážitků i chutí. Verča a Jirka ukazují, že život na čtyřech kolech může chutnat líp než all inclusive. Sledujte je a zjistěte, co všechno vanlife nabízí.
Zdroj: autorský rozhovor