Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyklopí se, nebo nevyklopí? Otázka, kterou si u pečení pracen pokládáme každý rok zas a znova

13. 12. 2025
20241021_Nejlepší_pracny_FOTO-7.jpg
20241021_Nejlepší_pracny_FOTO-7.jpg

Perníkové pracny mají mezi vánočním cukrovím pověst malých rebelů – voní po koření, vyžadují trochu trpělivosti a dokážou proměnit kuchyň v aromatickou dílnu. Každý plech je malý rituál: vůně koření se mísí s napětím, jestli tentokrát půjdou z formiček ven bez protestů. A když se to povede, odmění se chutí, kterou žádné jiné cukroví nenahradí.

Na rozdíl od lineckého se s nimi člověk moc nemaže – doslova. Těsto je hutné a krásně voní po ořeších a koření. Každá rodina má svůj recept, ale základ zůstává stejný: máslo, mouka, ořechy, cukr a směs koření, které těsto dokonale provoní. Někdo přidává i trochu kakaa nebo rumu a špetku štěstí, to aby se formičky vyklopily bez újmy.

Perníkové pracny

Perníkové pracny

> 60 min
3.7(73x)
Přečíst recept

Nejčastější drama: formičky

Formičky na pracny jsou tak trochu kapitola sama pro sebe. Ty plechové mají tradici, ale taky tendenci držet se těsta jako klíště. Proto si zapamatujte pár věcí:

  • Vymazat, vymazat, vymazat: Máslem nebo olejem. Klidně štětečkem, pořádně i v rozích.
  • Nepřeplňujte: Těsto do formiček jen lehce vtlačte – ne silou, jinak se nepropeče.
  • Chlaďte: Těsto, které se lepí, je potřeba na chvíli vrátit do lednice.
  • Silikon? Ano, ale s rozumem: Silikonové formičky nevymazávejte, právě tak nejlépe vynikne kresba formičky.

Když to vyjde, vyklopí se samy. Když ne, připravte si trpělivost a jemně jim pomozte nožem nebo poklepáním – a nezoufejte, i ty trochu rozlámané chutnají skvěle.

Kokosovo-medové pracny

Kokosovo-medové pracny

< 45 min
4.1(169x)
Přečíst recept

Jak je „vyšperkovat“

Základní verze pracen je voňavá a křehká sama o sobě, ale kdo říká, že se s nimi nedá trochu pohrát?

  • Cukr: klasika, která nikdy nezklame. Horké pracny obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
  • Čokoláda: namočte je do rozpuštěné čokolády (hořké nebo mléčné) a nechte ztuhnout.
  • Ořechy a třpytky: ještě než čokoláda zatuhne, posypte je nasekanými pistáciemi, mandlemi nebo klidně jedlým zlatem.

Dvoubarevné pracny

Dvoubarevné pracny

< 60 min
3.4(85x)
Přečíst recept

Jak je skladovat

Nechte je odležet. Opravdu. Pracny jsou cukroví, které potřebuje čas – aspoň 3 až 5 dní v uzavřené dóze. Chuť se krásně rozvine, těsto zvláční a vůně se propojí. Pokud se vám ale doma těžko odolává, zvažte dvojnásobnou dávku. Ušetří vám to mnoho slibů typu „já si vezmu jen jednu“.

Formičky, krabičky, dárky

Formičky můžete použít buď klasické kovové (nostalgie zaručena), nebo nové silikonové s tvary hvězd, vloček či mini srdíček. A když se vám povedou, klidně z nich udělejte jedlý dárek – naaranžujte je do sklenic nebo celofánových sáčků, převažte mašlí a přidejte cedulku: „Vyrobeno s láskou“. A když se nakonec přece jen nevyklopí? Tak je prostě vydlabejte lžičkou a snězte. I to je řešení hodno svátků.

 

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Nejlepší pracny

Sdílet článek

Pracny Medové pracny Kokosovo-medové pracny Perníkové pracny Dvoubarevné pracny

Související články