
Jste ostražití, když se řekne „na TikToku je to trend“? Chápeme! Ale máme tu jeden, který rozhodně stojí za zvážení: fibermaxxing ovládl sociální sítě a ono to dává smysl. Vláknina je přece zdraví prospěšná a zdravá střeva by nechtěl mít jen blázen. Jak na to?
Chcete-li se stravovat zdravě nebo zhubnout, měli byste hned na začátek zkontrolovat, kolik vlákniny denně přijmete. „Podle doporučení by měl dospělý zdravý jedinec přijmout 30 g vlákniny za den, realita je však jiná a průměrný Čech zkonzumuje jen zhruba 10–15 g vlákniny denně,“ říká Hana Málková ze STOB.
A čím to? Jíme málo celozrnných výrobků, luštěnin, ovoce, zeleniny, ořechů a semínek. A nový trend nazvaný fibermaxxing se to rozhodl jednou pro vždy změnit a vyřešit. Jak? „Fibermaxxing spočívá v sestavování jídel a svačin z potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce, zelenina, fazole, čočka, semena, ořechy a celozrnné výrobky, a někdy i v přidání funkčních doplňků s vlákninou, jako je psyllium apod.,“ říká Jennifer Bianchini, dietoložka a zakladatelka Body to Soul Health.
V čem fibermaxxing spočívá?
V principu to je vlastně jednoduché: jde o cílené navýšení příjmu vlákniny, žádné troškaření! Obvykle je většina zdravých trendů založena na tom, že se musíte omezit, tady je to jinak: přidáváte! A jídelníčky, které zaplavují sociální sítě, zejména pak TikTok, působí atraktivně.
Ačkoli má tato metoda trendy název a reagují na to influenceři po celém světě, nejde vlastně o objevování Ameriky:
- Do snídaňových smoothie nebo jogurtových misek se přidávají chia a lněná semínka.
- Svačiny se obohacují o fazole a cizrnu, do vajec se přidává avokádo.
- Součástí oblíbených těstovin jsou i ořechová nebo bylinková pesta.
- Všechna jídla se staví na základu zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, ořechů a semínek.
Co se týče trendů a virálních hitů, je třeba brát je vždy s nadhledem a ověřit si, zda dávají smysl. U fibermaxxingu se odborníci shodují, že jde o bezpečnou „novinku“. Na co dát přesto pozor? Množství vlákniny v jídelníčku je třeba navyšovat postupně (jinak hrozí nafouknuté břicho) a pít více vody (abyste se nepotýkali se zácpou).
„Vláknina je důležitá pro správné fungování trávicího systému a dospělý člověk by jí měl denně přijmout okolo 30 gramů. Skvěle poslouží třeba ovesné vločky, bulgur, luštěniny, brambory, ovoce a zelenina. Je ale dobré myslet na to, že i vlákniny může být příliš – při nadměrném příjmu se mohou objevit potíže s trávením a může dojít ke zhoršení vstřebávání některých minerálů. Líbí se mi, že se o vláknině mluví i na TikToku, ale platí tu stejné pravidlo jako u všeho ve výživě, a to najít si zdravou rovnováhu,“ říká nutriční specialistka Šárka Měřičková pro Apetit.
Proč je vláknina tak důležitá a jaké existují druhy?
- Reguluje hladinu cukru v krvi a zpomaluje vstřebávání cukru, díky čemuž po jídle nevystřelí glukóza prudce nahoru.
- Chrání zdraví srdce a cév, protože na sebe dokáže vázat cholesterol a pomáhá jeho vylučování z těla. To přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
- Podporuje trávení a je prevencí proti zácpě. Některé zdroje vlákniny slouží i jako prebiotikum, které pomáhá živit prospěšné bakterie v tlustém střevě, prospívají imunitě a snižují riziko zánětů.
- Pomáhá s udržením zdravé váhy, protože jídla bohatá na vlákninu zasytí na delší dobu, aniž by dodala hodně kalorií. Proto se doporučuje všem, kdo chtějí hubnout nebo si držet váhu, navýšit množství vlákniny.
Jaké druhy vlákniny můžete přidat do svého jídelníčku? Existují dva hlavní typy vlákniny:
- Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a tvoří gelovitou látku, která zpomaluje trávení, vyrovnává hladinu cukru v krvi, podporuje zdravý cholesterol a váže se na toxiny. Nachází se v potravinách, jako jsou chia semínka, oves, jablka, fazole, avokádo, hrášek a slupky psyllia.
- Nerozpustná vláknina se naopak ve vodě nerozpouští a funguje spíše jako koště pro váš trávicí trakt, zametá vaše střeva, aby podpořila pravidelnou stolici a dodala jí objem. Nerozpustnou vlákninu najdete v celozrnných obilovinách, ořeších, zelenině a v ovocných i zeleninových slupkách.
Zdroje: Apetit, Womenshealthmag.com, Foodandwine.com, Stobklub.cz, Idnes.cz