Máte rádi zmrzlinu, která se pomalu rozpouští na jazyku? Tak to vás turecká dondurma nepotěší. Ta se totiž neroztéká, netaje, ale natahuje se jako žvýkačka a prodavači s ní dokážou věci, u kterých se budete smát i vrtět netrpělivostí. Kornout vám podají, zase vezmou, obrátí vzhůru nohama, zatočí s ním a vy pořád čekáte, kdy zmrzlina spadne. Jenže ona nespadne!
Proč se dondurma netaví? Tajemství je v surovinách. Turecká zmrzlina se vyrábí z mléka, cukru a dvou přísad, které ji dělají jedinečnou: salepu (moučky z hlíz vzácných orchidejí) a mastichy (pryskyřice ze stromu řečíku lentišku). Díky nim má dondurma konzistenci, která je pružná, táhne se jako karamel a jen tak neroztaje. V horkém tureckém létě je to spása – a zároveň skvělá zábava pro prodavače, kteří vám kornout nejdřív desetkrát schovají, než ho opravdu dostanete.
Trocha historie neuškodí
Za kolébku dondurmy se považuje město Kahramanmaraş. Právě tam ji místní začali vyrábět už před staletími a dodnes se jí říká Maraş dondurması. Odtud se rozšířila po celém Turecku – a nakonec i do světa. Dnes ji najdete nejen v Istanbulu, ale i v Dubaji, Londýně nebo New Yorku. Turecká značka MADO (zkratka pro Maraş Dondurması) ji vozí do desítek zemí a stala se symbolem sladkého Turecka.
Jak chutná?
Když se do ní zakousnete, překvapí vás hustota. Není to lehký, nadýchaný kopeček, který známe z cukráren. Je pevná, táhne se, dá se dokonce krájet nožem nebo natahovat jako žvýkačka. Přitom chutná jemně mléčně, lehce nasládle a masticha jí dodává zvláštní tóny, skoro jako byste jedli zmrzlinu s nádechem borovic. Klasická verze je vanilková, ale v Turecku ji ochutnáte i s pistáciemi, kakaem nebo ovocem.
Proč ji nedostanete všude na světě?
Dondurma má jednu slabinu – salep. Orchideje, ze kterých se vyrábí, jsou chráněné a jejich sklizeň je omezená. Proto se pravá dondurma nedá vyrobit ve velkém po celém světě. V zahraničí se proto často používají náhražky, které sice napodobí pružnost, ale originálu se nevyrovnají. Pokud tedy chcete zažít opravdovou dondurmu, musíte do Turecka.
Show, která baví…
Prodavači dondurmy jsou showmani. Žádné „tady máte kopeček, zaplaťte a jděte“. Nejdřív vám kornout podají, pak vám ho seberou, otočí, zatočí, dělají si legraci. Občas vám podají prázdný kornout, občas dostanete lopatku místo zmrzliny. A vy se smějete, i když už čekáte pět minut na to, až se konečně zakousnete. A to je na celé dondurmě možná to nejhezčí – je to sladkost, která vás baví ještě dřív, než ji ochutnáte.
Dondurma je zkrátka zážitek, tradice i kus turecké kultury, který se nedá napodobit. Až příště pojedete do Turecka, zastavte se u stánku s místní zmrzlinou a připravte se na to, že vás čeká nejzábavnější objednávka ledového osvěžení vašeho života.
Zdroj: TasteAtlas, Wikipedia, Bohemian Baklava, Apetit