My se těšíme na salát a kapra, ale co vlastně jedí ti, kteří o Štědrém večeru roznášejí dárky? Santa Claus, islandští skřítci nebo třeba dánský Nisse rozhodně nesedí doma nad rybí polévkou – i oni mají své oblíbené pochoutky. Tak se pohodlně usaďte a nahlédněte do vánočních kuchyní (a komínů) po celém světě.
Někde čeká mléko a sušenky, jinde miska rýžového pudinku nebo hrst sena pro oslíka. Podívejte se, čím děti po celém světě hostí své vánoční hrdiny – a inspirujte se i vy. Ale nepřehánějte to, ať se Ježíšek letos neopozdí, protože ho zastavilo moc dobré cukroví.
Santa Claus: od mléka po karamelový koláček
Když se řekne Santa, většina z nás si kromě sání vybaví sušenky a sklenici mléka na stole. Ale v Austrálii nebo na Havaji by to Santu moc nepotěšilo – při tropických teplotách by si radši dal vychlazenou limonádu, pivo nebo ovocný džus. V Kanadě naopak preferuje domácí cookies s karamelem, a britské děti mu k nim přidávají i malý panáček whisky „na zahřátí“.
Père Noël a jeho osel: mrkev, seno a kousek sýra
S francouzským Père Noël si děti příliš lámat hlavu nemusí – hlavní hvězdou večera je osel, který mu pomáhá nosit dárky. A protože žádné zvíře by nemělo pracovat nalačno, francouzské děti mu do bot připravují mrkev, seno nebo kousek jablka. Père Noël sám si většinou vystačí s horkou čokoládou nebo croissantem, ale v rodinách gurmánů mu občas nechají i malý kousek sýra – prý aby se necítil méněcenný vedle svého čtyřnohého kolegy.
Nisse: dánský skřítek s mlsným jazýčkem
Dánský skřítek Nisse není žádný dietář. Aby nosil dárky, musí dostat misku své oblíbené pochoutky – risengrødu, tedy sladkého rýžového pudinku s máslem a skořicí. Bez něj by mohl začít dělat neplechu! Schovávat ponožky, převracet židle nebo sypat mouku po kuchyni. Rodiny, které to s vánočním klidem myslí vážně, proto nechávají Nisseho misku přímo u jeho „kouzelných dvířek“ v rohu místnosti.
Islandští Jólasveinar: třináct skřítků a hromada brambor
Na Islandu nenosí dárky jeden muž s vousy, ale hned třináct skřítků, kteří přicházejí postupně.
Každý má svou osobnost – jeden krade svíčky, jiný olizuje hrnce, další dupe po schodech. Děti jim chystají dobroty, ovoce nebo sušenky, aby byli hodní. Ale pozor – pokud někdo zlobí, dostane od skřítků syrový brambor. A to je dárek, který při rozbalování moc radosti neudělá.
Sinterklaas: menu pro koně
Holandský Sinterklaas připlouvá lodí ze Španělska a dorazí ještě před Vánoci. Děti na něj čekají s nadšením – a s připravenými botami plnými dobrot pro jeho koně. Do bot vkládají mrkev, jablka nebo kostky cukru, někdy i malou hrst ovesných vloček. Pro samotného Sinterklaase přidávají perníčky, výkresy nebo dopisy. Říká se, že čím sladší pamlsky, tím větší šance na splněná přání.
Tři králové: hostina s tamales
V Mexiku se dárky nerozdávají na Štědrý den, ale až 6. ledna, kdy přicházejí Tři králové – Melichar, Kašpar a Baltazar. Děti pro jejich velbloudy připravují vodu a trávu, zatímco pro samotné krále nechávají na stole tamales – kukuřičné těsto plněné masem, sýrem nebo zeleninou, často zabalené v kukuřičných listech. Není divu, že se Tři králové po takové hostině zdrží o pár hodin déle.
A co Ježíšek?
Náš Ježíšek je ze všech nejskromnější. Nechává dárky pod stromečkem, ale po sobě nenechá ani drobeček. Přitom by si po tak náročném večeru zasloužil aspoň kousek vánočky, lžičku bramborového salátu nebo pár druhů cukroví. A kdybychom mu nalili trochu nealkoholického punče nebo teplého moštu, možná by se i na chvíli posadil. Je škoda, že Ježíšek je z těch, kdo dárky rozdají a zmizí dřív, než se ohlédneme.
Komu byste prostřeli vy? Až budete letos chystat cukroví nebo kapra, přidejte na stůl i malou misku navíc. Pro hosta, pro jistotu. Nikdy nevíte, kdo vám večer zaklepe na dveře.
Zdroje: Island Klub, Baars.cz, Wikipedia, The curious Mexican.com, Apetit