Nová registrace Zapomenuté heslo

Umíte upéct dokonalou žemlovku? Podělte se o recept a vyhrajte kuchařku!

23. 1. 2025
Tvarohová žemlovka
Apetit

Rádi pečete a chcete mít fotku svého dezertu v tištěném Apetitu? Ukažte svou kreativitu a podělte se o recept! Zapojte se do Výzvy Sladké trojky a vyhrajte kuchařku Vojty Vrtišky, vítěze soutěže Peče celá země.

Sladká trojka jsou finalisté soutěže Peče celá země: vítěz celé show Vojta Vrtiška a jeho soupeři v soutěži Tereza Olbrichtová a Martin Šlenc. Tito tři se spřátelili během natáčení a vytvořili Sladkou trojku, jejímž prvním projektem byly výzvy, kdy zadávali svým fanouškům na sociálních sítích téma dezertu a lidé doma pekli a pak sdíleli, co se jim podařilo.

Ukažte svou kreativitu a podělte se o recept

Teď se Výzva Sladké trojky přesunula do Apetitu a zapojit se můžete i vy. Na stránkách časopisu Apetit najdete každý měsíc téma výzvy a základní recept. Zbytek je na vás: upečte vlastní verzi receptu, vyfoťte jej a fotku s receptem (nebo aspoň krátkým popisem) pošlete na e-mail vyzva@apetitonline.cz.

První výzvou je žemlovka. Upečete ji o víkendu, vyfoťte a pošlete do redakce do 27. ledna, zapojíte se tak do soutěže o kuchařku Vojty Vrtišky.

Obrácená žemlovka podle Pavla Berkyho

Inspirovat se můžete třeba u Pavla Berkyho. Ten upekl žemlovku à la Tarte Tatin podle Apetitu. „Žemlovka dlouho patřila k mým nejméně oblíbeným jídlům z dětství, ale možná proto, že chuť na ní mi zkazila školní jídelna, kde nikdy nepatřila mezi ta nejlepší jídla. V dospělosti jsem si pak k ní našel cestu díky tomu, že jsem si ji začal připravovat po svém. Teď patří mezi má nejoblíbenější sladká hlavní jídla. No posuďte sami…“

Co přidat do žemlovky a jak ji upéct

Sladká žemlovka neboli zemlbába má ve středoevropské kuchyni dlouholetou tradici. Narazíte na ni nejen v českých zemích, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Německu nebo v Rakousku. Liší se v použitém pečivu a v náplních.

  • Základem žemlovky je vždy bílé pečivo, které se namáčí do slazeného mléka s vajíčkem. Nemusí to být jenom veka nebo rohlíky, luxusní verze připravíte z vánočky, croissantů nebo loupáků. Pečivo můžete i kombinovat a místo mléka použít tučnější smetanu.

  • Do pekáče vymazaného máslem se pak střídavě vrství pečivo a ovoce. Nejčastěji se přidávají jablka se skořicí.

  • Přidat můžete také tvaroh s rozinkami. Tvaroh však můžete vyměnit za mascarpone, ricottu či vanilkový krém.

  • Nemusíte se obávat vyšperkovat žemlovku ořechy, citronovou kůrou nebo dalším sušeným ovocem.

  • Žemlovce sluší bohatá sněhová čepice z ušlehaných bílků.

  • Pečení ve vodní lázni je velmi šetrné; zabrání připálení dezertu a díky horké páře v troubě ho ještě víc zvláční. Jak na to? Formu postavte do pekáče s vyššími okraji a vlijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny formy.

Sdílet článek

Sladká jídla Vojtěch Vrtiška

Související články