Řetězec, který vznikl jako rodinná firma v roce 1986 ve Virginii, má mezi rychlým občerstvením doslova statusový symbol. Za Five guys se ještě donedávna jezdilo do Berlína nebo do Vídně. Nyní konečně, po několika odkladech, přibyla pobočka v Praze, první v zemích bývalého sovětského bloku. Veřejnosti se otevírá v pondělí, my jsme dostali možnost ochutnat v předstihu.
Kdo koncept Five guys zná, okamžitě v nablýskané pobočce zamíří ke krabici s praženými neloupanými buráky. Ty jsou tu totiž volně k dispozici a naplnit mističku si můžete kolikrát chcete. Stejně tak doplnit pití z postmixu a „načepovat“ si extra majonézu nebo kečup. My jsme všechno ochutnali v rámci cvičné otvíračky pro novináře – vy tam můžete ale zajít už v pondělí 8. prosince (a to je opravdu za chviličku).
Ve Five guys totiž víc než kde jinde platí, že host je král. Od toho se odráží i menu, v němž si můžete libovolně kombinovat omáčky a toppingy, jak chcete a nikdo se na vás nebude dívat spatra, když si objednáte všechny příchutě milkšejků do jednoho kelímku. Vaše chutě, vaše volba. Chcete do burgeru tři, čtyři nebo i šest placek masa? Žádný problém. Porce hranolek? Vždycky ke svému sáčku dostanete určitý objem navíc.
Fast food, nebo restaurace?
Před ochutnávkou nás čekala ještě prohlídka kuchyně, abychom pochopili, čím se Five Guys liší od jiných řetězců. Za prvé, všechno je tu čerstvé, nic se nemrazí a nevaří ze zatavených polotovarů. Ve Five guys jsou pyšní i na to, že si sami krájí salát, místo aby jej vybalili předem nakrouhaný ze sáčku. Možná drobnost, ale pro firmu důkaz, jak moc jí záleží na čerstvosti.
To samé brambory, dovážené z Holandska – na ceduli se dočtete, z jakých odrůd se tu smaží zrovna hranolky. Kuchyň je plně otevřená, aby zákazníci doslova viděli cestu svého sendviče od objednávky po výdej a přesvědčili se, že zde panují nejen přísné hygienické standardy, ale taky dobrá nálada.
A jak zdůrazňuje tým amerických specialistů, kteří pomáhali pražskou pobočku rozjíždět – kdokoli pracuje na kuchyni, získá kuchařské dovednosti. Five Guys lidi proškoluje, aby sami poznali, kdy maso správně propečené a hranolky dobře osmažené a nespoléhali na nastavené kuchyňské minutky: žádné tu totiž nejsou. Souvisí to opět s čerstvostí surovin, které se – na rozdíl od ultra zpracovaných konveniencí – neobejdou bez lidského dozoru.
Nekonečno možností: je libo milkshake se slaninou?
Z nabídky jsme ochutnaly klasický cheeseburger „all the way“ – tedy se všemi toppingy a jeden zvětšený o masovou placku. Za maso navíc si připlatíte, ale třeba za přidanou šlehačku na milkšejku ne. Burgery stojí 295 korun, což je vyšší cenová hladina, než na jakou jsme u restaurace tohoto typu zvyklí. Five guys ale zdůrazňují, že jsou trochu jiný podnik než běžné burgrárny – na pomezí rychlého občerstvení a uvolněné restaurace.
Musíme uznat, že burgery byly ohromné a všechny chuťové složky hrály dohromady, jak mají – nejvíc nás nadchla perfektně vykřupaná slanina. Maso je propečené well done, ale pořád šťavnaté, protože obsahuje 20 % tuku, který je nejen nositelem chuti, ale zaručí, že placka není vysušená.
Z hranolků si lze dát dvě verze – ta s cajunským kořením je pikantní tak akorát a vřele ji doporučujeme. A na závěr stojí za to dorazit milkshakem, kterých to mají celou řadu a přidávají do nich klidně i slaninu. Zní to jako nesmysl, ale kombinace čokolády, arašídového másla a slaniny byla totálně návyková. Kalorie ale raději nepočítejte – všeho je tu zkrátka hodně. A tak to přesně podle filozofie Five Guys má být.