Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
zvěřina - srnčí maso
Unsplash.com

Výrazná chuť zvěřiny souzní především se zemitými tóny podzimní zeleniny a s vínem. Poradíme vám, jak maso v obchodě vybírat ještě předtím, než se pustíte do vaření.

JELEN & SPOL.

  • Vzhledem k tomu, že je jelení, srnčí i daňčí maso poměrně málo tučné, hodí se spíš k rychlejší tepelné úpravě anebo ho můžete upravovat podobně jako hovězí maso.
  • Čím kratší tepelná úprava, tím je důležitější kupovat maso pouze z osvědčených zdrojů, které prošlo veterinární kontrolou.

DIVOKÝ KRÁLÍK

  • Divoký králík se od domácího liší především barvou masa – divoké je pevnější, tmavší, růžovohnědé. Divocí králíci navíc bývají menší než jejich příbuzní z králíkáren.
  • Pokud ho koupíte v obchodě, bude stažený a vyvržený; jestliže ho dostanete od myslivce, zůstane to na vás.


BAŽANT

  • Bažant je skvělý pečený se slaninou a podávaný s máslovou kaší z kořenové zeleniny. To ovšem neznamená, že byste ho nemohli vařit podobně jako kuře nebo slepici. Bažantí stehna bývají poměrně tuhá, hodí se proto především k dušení. U prsíček je důležité, aby se během úpravy nevysušila.

DIVOČÁK

  • Doporučujeme maso ze zvířat zastřelených v našich lesích – je plné vitaminů a minerálů, méně tučné a chutnější než dovážené mražené kančí. To může pocházet z pochybných chovů a kvůli tomu postrádat očekávané výživové hodnoty.
  • Pokud maso pečete v celku, svažte ho, aby zůstalo šťavnaté.

Související články