Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
bile hrozny
Thomas Schaefer/Unsplash

Už jste ochutnali letošní burčák? Pokud ne, máte čas až do konce listopadu, kdy končí burčáková sezona.

Burčák je nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu. Pokud budete pít burčák z bílých odrůd vína, je jeho barva kalná žlutozelená, světle žlutá nebo také zlatavá.

Chutnat vám bude určitě burčák z odrůd: 

  • Pálava
  • Chardonnay
  • Rulandské šedé.

Klasický burčák se pak vyrábí většinou z raných odrůd: 

  • Müller Thurgau
  • Veltlínské zelené
  • Ryzlink vlašský


Burčák umí nejen osvěžit a díky obsahu alkoholu rozveselit, ale prospěje i vašemu organismu.

  • Je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, především vitaminu B.
  • Podporuje trávení a činnost srdce.

Kvalitní burčák seženete ve většině vinoték do 30. listopadu.

Související články