Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
jáhly
Flickr.com, Marco Verch Professional Photographer

Drobné žluté kuličky jsou plné železa a navíc přirozeně bezlepkové. Uvařit z nich můžete bramboráky, jahelník nebo třeba polévku.

Jáhly vznikají sloupnutím nestravitelné slupky prosa. Takto upravená obilovina je bezlepková. Je výjimečná svým vysokým obsahem železa, minerálních látek a vitaminů skupiny B. Obsahuje také hodně vlákniny.

Při nákupu vybírejte jáhly co nejčerstvější. Mají totiž tendenci žluknout. Opatrní buďte také při jejich skladování – potřebují chladné a tmavé místo. Před tepelnou úpravou jáhly promyjte a poté vařte v poměru jeden díl jáhel na dva díly vody. Na kaši můžete podíl vody zvýšit. Uvařené jáhly jsou skvělé do knedlíků, bramboráků, zapékané se zeleninou, do lívanců i tradičního jahelníku.

 

Související články